Ε.Ε.: ολοκλήρωση ή ολοκληρωτισμός;

Από το efsyn.gr / ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ / του Περικλή Κοροβέση
Είναι εντυπωσιακό πως εδώ στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ ένα γκάλοπ για την Ε.Ε. για να δούμε τι ξέρουν οι Ελληνες γι’ αυτόν τον υπερεθνικό οργανισμό στον οποίο έχουμε παραχωρήσει ένα μεγάλο μέρος της υποτιθέμενης εθνικής μας κυριαρχίας και όπου το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του Εθνικού. Τα προσωπικά μου γκάλοπ: στις παρέες μου έχω θέσει μια σειρά από ερωτήματα. Να τα παραθέσω: Πού αρχίζει και πού τελειώνει η Ευρώπη; Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το ίδιο πράγμα; Ποια ήταν η Συνθήκη της Ρώμης, ποιο το Μάαστριχ, η Σένγκεν ή η Λισαβόνα; Τι ρόλο παίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η ευρωπαϊκή κυβέρνηση); Ποιος την ψηφίζει; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για την Ευρώπη ή επικυρώνει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Ποιος ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ποιος ελέγχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ένα κατεξοχήν πολιτικό δικαστήριο;

Κατά κανόνα οι απαντήσεις που εισέπραττα έδειχναν παντελή άγνοια για την Ε.Ε. Δεν ήξεραν τι σημαίνει η κάθε συνθήκη και όλοι είχαν την ελπίδα πως μια μέρα θα γίνουμε και εμείς Ευρώπη, με τα νοσοκομεία μας, τα πανεπιστήμιά μας, τα τρένα και τους δρόμους μας. Θα έχουμε το σταθερό μας νόμισμα, που θα έχει πέραση παντού. Με την ταυτότητά μας θα αλωνίζουμε όλη την Ευρώπη. Θα ζήσουμε σε ευημερία και με ευμάρεια και θα αποχαιρετήσουμε για πάντα την Ψωροκώσταινα. Και καλά τα δικά μου τυχαία και συμπτωματικά γκάλοπ, που δεν διεκδικούν καμιά επιστημονική αλήθεια. Ποιος είναι ο διάλογος που έχει ανοιχτεί για την Ε.Ε.; Ακόμα και τα κόμματα της Αριστεράς που θέλουν την έξοδό μας από την Ε.Ε. (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν έχουν κάνει συστηματικές καμπάνιες για να εξηγήσουν τι εστί βερίκοκο. Και ούτε έχουν καταλάβει πως μια διαπίστωση, όσο σωστή κι αν είναι, δεν ανήκει στη λογική τού «πες το κι έγινε», αλλά απαιτεί μια πολιτική δράση που μπορεί να είναι χρονοβόρα. Οταν η ουτοπία δεν μετατρέπεται σε επίπονη και μακρόχρονη δράση και ζητάει εφαρμογή εδώ και τώρα, μπορεί να γίνει τρομοκρατία. Και σε περίπτωση νίκης, τυραννία.

Η κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν εκλέγεται από κανέναν. Η κάθε χώρα-μέλος στέλνει έναν επίτροπο, συνήθως κάποιον τεχνοκράτη, με καλές σπουδές στα πανεπιστήμια του αρπαχτικού καπιταλισμού (Χάρβαρντ, Σικάγο κ.λπ.), που έχει εκπαιδευτεί να υπηρετεί το κεφάλαιο και τις τράπεζες.

Θεωρούν τα λαϊκά συμφέροντα εμπόδιο στην ανάπτυξη (των κερδών δηλαδή). Γιά να δούμε και τι λένε αυτοί οι εκπρόσωποι του «εκσυγχρονισμού». Ο καθηγητής του Πρίνστον Αντριου Μόραβσικ υποστηρίζει ότι «η κοινωνική Ευρώπη είναι μια χίμαιρα και η δημοκρατική συμμετοχή πρέπει να αποθαρρύνεται επειδή είναι αντίθετη με την κοινώς αποδεκτή επιστημονική αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι ανεπτυγμένες δημοκρατίες». Στο «βελούδινο πραξικόπημα» των Κανών, με τη συνεργασία Σαμαρά – Βενιζέλου και την επιβολή του οικονομικού δικτάτορα Λ. Παπαδήμου, που πέρασε απαρατήρητο από τον λαό και εξυμνήθηκε από τα μίντια της διαπλοκής, έχουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πληροφορία από τον ίδιο τον Λ. Παπαδήμο: «Το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν περισσότερη σημασία στην κοινή γνώμη της χώρας τους εμποδίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή «Χρυσή Αυγή» με κοστούμια ή με το χαμογελαστό πρόσωπο, στα καθ’ ημάς του Σπηλιωτόπουλου, είναι ήδη κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη. Και να μην ξαφνιαστούμε την επομένη των ευρωεκλογών με μια πρωτοφανή αποχή και μ’ έναν θρίαμβο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς του ναζισμού και του φασισμού. Ηδη οι θεσμοί της Ευρώπης εκεί οδηγούν. Ποιος ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Οι τραπεζίτες και οι καπιταλιστές, και κανένα όργανο της Ε.Ε. δεν συμμετέχει. Το ίδιο και για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι έξω από κάθε έλεγχο και νομοθετεί αποκλειστικά υπέρ του ακραίου φιλελεύθερου καπιταλισμού, καταργώντας ό,τι έχει απομείνει στην προστασία της εργασίας. Και ο εργαζόμενος σήμερα γίνεται δούλος, χωρίς δικαιώματα. Και μάλιστα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του προνομιούχο επειδή δεν είναι άνεργος ή άστεγος. Ευρωεκλογές λοιπόν μεθαύριο. Και το ερώτημά μου είναι: Πάμε για ολοκλήρωση της Ε.Ε. ή πάμε για έναν νέο ολοκληρωτισμό και αντί για στρατόπεδα εξολόθρευσης να έχουμε TV που κάνει κελί τον καναπέ μας; Το δικό μου σενάριο για την Ε.Ε. είναι πως πάμε για έναν τρίτο ολοκληρωτισμό.

Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι Γαλάτες. Στην Κύπρο κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί. Σε μας ο Αλαβάνος με το Σχέδιο Β. Δείχνουν να έχουν καταλάβει τι εστί Ευρώπη.

perkor28@gmail.com

Σχόλια