Οι πρώιμοι καπνιστές αποκτούν υπέρβαρα αγόρια;

Από το real.gr
Οι άνδρες που άρχιζαν να καπνίζουν από την παιδική τους ηλικία, πριν τα 11 χρόνια τους, είναι πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν υπέρβαρα αγόρια στην εφηβεία, σε σχέση με τους άνδρες που άρχισαν το τσιγάρο σε μεγαλύτερη ηλικία ή που δεν κάπνισαν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες περνούν στην επόμενη γενιά μέσω του σπέρματος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές,που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής "European Journal of Human Genetics", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν σχεδόν 10.000 πατέρες, μεταξύ των οποίων οι 5.376 (54%) ήταν καπνιστές. Από αυτούς, οι 166 (το 3%) είχαν αρχίσει να καπνίζουν τακτικά πριν την ηλικία των 11 ετών.

Τα αγόρια αυτών των υπερβολικά πρώιμων καπνιστών, όταν πια ήταν στην εφηβεία, είχαν κατά μέσο όρο πέντε έως δέκα κιλά περισσότερο βάρος από τους συνομηλίκους τους.

Τα αγόρια αυτά είχαν συστηματικά μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος) στις ηλικίες των 13, 15 και 17 ετών. Στα κορίτσια των πρώιμων καπνιστών δεν παρατηρήθηκε ανάλογη επίπτωση στον ίδιο βαθμό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ίδιοι οι πατέρες - πρώιμοι καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας.

«Αυτή η ανακάλυψη διαγενεακών επιπτώσεων έχει σημαντικές συνέπειες για την έρευνα σχετικά με την τρέχουσα αύξηση της παχυσαρκίας και την αξιολόγηση προληπτικών μέτρων.

Δεν είναι πια αποδεκτό να μελετά κανείς παράγοντες σχετικούς με τον τρόπο ζωής, που αφορούν μόνο μια γενεά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί να αποδεχτούν το ανωτέρω εύρημα, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι τυχαίο.

«Ο βασικός ισχυρισμός της εν λόγω μελέτης είναι αστήρικτος», δήλωσε ο ιατρικός επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Από την άλλη, ο καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, ανέφερε ότι «τα νέα στοιχεία είναι πειστικά, αλλά όχι τελεσίδικα, καθώς πρέπει να επιβεβαιωθούν».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνδρες καπνίζουν στον πλανήτη, από τους οποίους το 35% στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σχόλια