Στο ΙΚΑ (ΦΚΑ)

Από το efsyn.gr / ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ / του Περικλή Κοροβέση
Σήμερα, ας αλλάξουμε για ποικιλία θεματολογία και ας δώσουμε τον λόγο σε κάποιον συμπολίτη μας που έχει να μας διηγηθεί μια «μικροϊστορία» που θα τη ζήλευε και ο Κάφκα. Κινδυνεύει να πάει φυλακή για χρέη προς το ΙΚΑ, χωρίς ουδέποτε να υπήρξε εργοδότης. Εχει πληρώσει όλες τις εισφορές του στο ΙΚΑ από το 1957. Ας αρχίσουμε την αφήγηση: Ο «Κ.» (ΑΜΕ: 0424992 και ΑΜΟ: 319559) όταν πήρε το αποφυλακιστήριο από τη χούντα είχε μια κάποια αντιστασιακή δραστηριότητα. Εκτός από τα σπασμένα δόντια του, είχε και ένα ποσοστό αναπηρίας 67%, που δεν το ήξερε, γιατί ακόμα δεν είχε περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές του ΙΚΑ. Απλά υπήρχαν διάφορες σωματικές και ψυχικές ενοχλήσεις από τα χρόνια της «καλοπέρασης» στα κολαστήρια της χούντας. Κάπoιες δουλειές μπορoύσε να τις κάνει, άλλες δεν μπορούσε και ζούσε σε ένα εντελώς ανασφαλές περιβάλλον, με συνέπεια να επιδεινώνεται η ψυχική του υγεία.

Κάποιοι φίλοι του της κοινωνικής ιατρικής τον έπεισαν να περάσει από το ΙΚΑ -δούλευε από 16 χρονών- και είχε όλες τις προϋποθέσεις να πάρει μια μικρή αναπηρική σύνταξη που δεν θα του επέτρεπε να ζει αξιοπρεπώς, αλλά θα είχε μια σταθερή βάση επιβίωσης. Και έτσι έγινε. Η σύνταξη του ΙΚΑ τη δεκαετία του ’90 ήταν γύρω στις 100.000 δραχμές, ασήμαντα λεφτά για την εποχή, εντούτοις σημαντικά αν δεν έχεις τίποτα. Ο φιλαράκος μας κατoρθώνει και βρίσκει μια μόνιμη δουλειά. Οσοι τον ξέρανε είχαν διαπιστώσει πως δεν ζει στην Ελλάδα, αλλά στον δικό του κόσμο. Και κάνει αίτηση στο ΙΚΑ να διακοπεί η σύνταξή του. Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην Πατησίων, αν δεν τον πήραν για τρελό, τον πήραν για suis generis. Ο κλητήρας στην είσοδο τού είπε φιλικά να μην ανακατώνει τα πράγματα γιατί θα μπλεχτεί και η αρμόδια υπάλληλος, ευγενέστατη, του είπε να μην υποβάλει την αίτηση, να περιμένει κάποιον χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα του δουλειά και αν όλα πάνε καλά, τότε να πάει και να υποβάλει την αίτηση. Αυτός, παλιός ξεροκέφαλος αριστερός και εναντίον της γραφειοκρατίας του κράτους, πέρασε την αίτησή του και το θεώρησε επιτυχία του.

Μετά κάθισε στο διπλανό καφενείο, ήπιε ένα ούζο και σκεφτόταν τη γραφειοκρατία του κράτους. Και συλλογιζόταν άσχημα για τους υπαλλήλους του κράτους που δεν δέχτηκαν την παραίτηση από τη σύνταξή του με αλαλαγμούς χαράς. Δεν είχε καταλάβει πως η τιμιότητα στην Ελλάδα είναι ποινικό αδίκημα. Οι τσοχατζόπουλοι είναι οι μάγκες. Και αν πού και πού πιάνουν κάποιον σαν κι αυτούς, είναι για τα μάτια. Το σύστημα αναπαράγεται. Ούτε κατάλαβε ο φίλος μας πως οι υπάλληλοι του ΙΚΑ τον προστάτευαν. Και θεώρησε πως ήταν προσβλητικό όταν του είπαν πως δεν αργεί να πάρει σύνταξη λόγω γήρατος και να μη χαλάσει μια διαδικασία που ήταν καθ’ όλα νόμιμη.

Αλλά η σύνταξη δεν σταμάτησε. Για δύο χρόνια ερχόταν κανονικά. Εκανε διάφορα τηλεφωνήματα, για να πάρει την αφοπλιστική απάντηση: «Εμείς ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν θα μας υποδείξετε εσείς τι θα κάνουμε». Συνολικό ποσό για δύο χρόνια, περίπου τρία εκατομμύρια δραχμές. Και τα ζητούν πίσω. Ο «Κ.» ζητάει συμβιβασμό. «Πάρτε τη φορολογική μου δήλωση, πάρτε ένα ποσοστό που θα καταθέτω στην τράπεζα με αυτόματη ανάληψη. Δικό σας το λάθος, να σας βοηθήσω εγώ». Ουδέποτε μπόρεσε να βρει άκρη. Και κατέφυγε σε ένα έγκυρο δικηγορικό γραφείο και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η δίκη περιμένει τώρα πάνω από μια δεκαετία. Αλλά το ΙΚΑ δεν αδράνησε. Το ποσό που έδωσε με δικό του λάθος άρχισε να το τοκίζει και με τις προσαυξήσεις έφτασε σε ύψος που ήταν αδύνατο να πληρωθεί. Δηλαδή στα επιπλέον χρήματα που το ΙΚΑ έδωσε χωρίς να τα ζητήσει κανείς έβαλε ένα τοκογλυφικό επιτόκιο και με τη συνδρομή του κράτους πήρε το σπίτι του «Κ» (ένα υπόγειο 31,5 τ.μ.), αλλά το χρέος δεν σταμάτησε. Αυξάνεται κανονικότατα και δεν του έχει έρθει ποτέ καμία ενημέρωση. Και εσχάτως έμαθε πως θα γίνει κατάσχεση των λογαριασμών του. Τιμητικό βέβαια να ακούγεται «των λογαριασμών», που στην ουσία είναι ένας λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα, όπου μπαίνει το ποσό των 438,18 ευρώ σύνταξη από άλλο Ταμείο. Το ΙΚΑ εδώ και δύο χρόνια δεν του βγάζει τη σύνταξη που του χρωστάει. Και φυσικά κανείς δεν απαντάει στα τηλεφωνήματά του. Ολα καλά λοιπόν. Αν με τις προσαυξήσεις φτάσει στο όριο που αγγίζει τον Ποινικό Κώδικα, ο άνθρωπος θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.

ΥΓ. Πιθανότατα αυτή η ιστορία να είναι κοινή σε πολλούς ανθρώπους. Θερμή παράκληση της στήλης, στείλτε μας αντίστοιχες μαρτυρίες και θα κοιτάξουμε να τις αξιοποιήσουμε με το μοναδικό όπλο που έχουμε. Τη δημοσιότητα.

perkor29@gmail.com

Σχόλια