''Αφήστε με να ζήσω'' φωνάζει ο Kilian στη 2η ταινία για το Summits…

Από το advendure.com / Του Τάκη Τσογκαράκη
Πρεμιέρα λοιπόν σήμερα 27 Μαρτίου για το νέο ντοκιμαντέρ χρονικής διάρκειας 62 λεπτών με επίκεντρο τις προσπάθειες του Kilian Jornet που όλοι θαυμάσαμε μέσα στο 2013 στα πλαίσια του Summits Of My Life project με τίτλο «Dejame Vivir» η αλλιώς «Αφήστε Με Να Ζήσω». Ο Kilian πραγματοποιεί τα παιδικά όνειρά του, ακολουθώντας τα βήματα των πρωτοπόρων του skyrunning, ενός αθλήματος που μόλις τα τελευταία χρόνια στην πραγματικότητα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται.

Αν αυτά που κάνει ο Kilian σας εντυπωσιάζουν, σίγουρα θα μείνετε με το στόμα ανοικτό και για τον βασικό συντελεστή και σκηνοθέτη αυτών των 62 συναρπαστικών λεπτών. Ένας απίστευτος Sebatien Montaz μας κάνει να απορούμε πως μπορεί να κινείται σε τέτοια τερέν … κινηματογραφώντας! Διπλός έπαινος λοιπόν στον γάλλο σκηνοθέτη ο οποίος κατέχοντας άριστη τεχνική κατάρτιση αλλά και φυσική κατάσταση κινηματογραφεί όπως λίγοι στον κόσμο. Το «Dejame Vivir» περιλαμβάνει συγκλονιστικές σκηνές από τις προσπάθειες του νεαρού Καταλανού για την κατάρριψη των ρεκόρ σε Mont Blanc, Matterhorn και Elbrus, κάτι που κατάφερε βεβαίως. Το «Αφήστε Με Να Ζήσω» είναι ένα κολάζ εμπειριών που επιτρέπει στον θεατή να γνωρίσει έναν διαφορετικό Kilian από πιο κοντά.

«Η ταινία αντανακλάει έναν διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσει κάποιος το βουνό. Τρέξιμο, σκι, αναρρίχηση και στο βάθος πραγματική ελευθερία κίνησης και έκφρασης. Εξηγεί τι είναι αυτό που κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Ερευνά τα κίνητρα πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα και πηγαίνει πίσω, στις ρίζες του αθλήματος. Στο τέλος ο θεατής θα καταλάβει πραγματικά ότι στόχος μας δεν είναι η πραγματοποίηση ενός επιτεύγματος, η κατάρριψη ενός ρεκόρ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό θέλουμε να το πραγματοποιήσουμε» αναφέρει ο Kilian.

O τίτλος του φιλμ δεν είναι τυχαίος όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης Seb Montaz: «Ο Kilian συχνά τραγουδούσε το “Dejame Vivir” όταν τραβούσαμε σκηνές και τότε δεν ήξερα τι πραγματικά σημαίνει. Στα Καταλανικά σημαίνει “Άσε με να ζήσω”, ένα τραγούδι με συμβολικό πράγματι τίτλο. Ο Kilian θέλει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, χωρίς να δεσμεύεται από νόρμες, γνωρίζοντας τα ρίσκα που παίρνει. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Summits Of My Life και πραγματικά πιστέψαμε ότι ο τίτλος αυτός ταιριάζει γάντι»

Μια ταινία για αυτούς που δεν φοβούνται να Ζήσουν

Ο 2ος χρόνος του project Summits Of My Life ήταν πολύ επιτυχημένος. Ξεκίνησε με το ιστορικό ρεκόρ του Kilian στο Mont Blanc κατά το οποίο ανέβηκε στην κορφή του Λευκού Όρους επιστρέφοντας πάλι στο Chamonix σε 4 ώρες και 57 λεπτά. Εκτός του αναμφισβήτητου αθλητικού επιτεύγματος, το φιλμ περιγράφει το εγχείρημα σαν μία «ωδή στην φιλία» αφού ο Kilian αρνείται ότι το ρεκόρ είναι μόνο δικό του από την στιγμή που συνοδευόταν από τον φίλο του Matheo Jacquemoud. Παρόλο που ο Matheo στάθηκε άτυχος στην κατάβαση αφού είχε μία πτώση που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει την επιστροφή προς το Chamonix, o Kilian επιμένει ότι οι δύο φίλοι μοιράζονται το ιστορικό αυτό ρεκόρ.

Στα τέλη Αυγούστου όλοι γίναμε θεατές ενός αδιανόητου ρεκόρ. Το παιδικό όνειρο του Kilian, η κατάρριψη του ρεκόρ ανάβασης στο Matterhorn που ανήκε στον άνθρωπο που του χάρισε έμπνευση, τον Bruno Brunod, πήρε σάρκα και οστά, αφήνοντας όλον τον κόσμο με ανοικτό το στόμα, χαρίζοντάς του μάλιστα τον τίτλο του National Geographic Adventurer Of the Year. Η ανάβαση και η κατάβαση του Matterhorn σε 2:52 θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμη. Στην πραγματικότητα το φιλμ ακολουθεί τα χνάρια πρωτοπόρων του skyrunning όπως ο Brunod και ο Giacometti, τωρινός πρόεδρος της ISF, αθλητών που ξεκίνησαν να σκαρφαλώνουν βουνά με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι γνωρίζαμε μέχρι τότε. Ο Kilian Jornet και όλοι οι αθλητές που το συνεχίζουν στην πραγματικότητα είναι συνεχιστές της κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους οι σπουδαίοι αυτοί πρωτοπόροι.

Τον Σεπτέμβρη το Summits Of My Life ταξίδεψε στον Καύκασο και στο ElBrus σε μία προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ ανάβασης στην υψηλότερη του κορφή στα 5.642μ. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στην ομάδα να επαναλάβει τις επιτυχίες των Mont Blanc και Matterhorn υπενθυμίζοντας σε όλον τον κόσμο ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για την επιτυχή έκβαση τέτοιων εγχειρημάτων: το ίδιο το βουνό.

Το Summits Of My Life φέτος συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες καθώς θα μεταφερθεί στην Αμερικανική ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα τον Μάιο ο Kilian θα προσπαθήσει να σκαρφαλώσει στο ύψους 6.186 παγωμένο McKinley στην Αλάσκα και λίγο πριν βάλει τα σκι του, στο τέλος της σεζόν, στην Αργεντινή και στο φημισμένο Aconcagua (6.962μ) όπου θα προσπαθήσει να καταρρίψει το ήδη εντυπωσιακό ρεκόρ ανάβασης του Carlos Sa που κρατάει από το 2013 με 5 ώρες και 57 λεπτά.

Μείνετε συντονισμένοι εδώ για την επίσημη παρουσίαση του φιλμ στις 8 το βράδυ της Πέμπτης 27 Μαρτίου ή μέσα από την ιστοσελίδα του project www.summitsofmylife.com. Από την ίδια ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμο και για «κατέβασμα» στον υπολογιστή σας αφού όμως πληρώσετε το αντίτιμο των 9,95 ευρώ ή η αγορά ενός συλλεκτικού σετ DVD με αφίσα, μπλουζάκι και άλλα γκάτζετ έναντι 40 ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση του ντοκιμαντέρ και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με πρώτη στάση της περιοδείας φυσικά την Βαρκελώνη στα μέσα Μαϊου.
Μπείτε στο link που ακολουθεί

Σχόλια