Η "ανακυκλωμένη ορχήστρα": Τα παιδιά που ζουν στα σκουπίδια και στέλνουν στον κόσμο μουσική

                     
Από το tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Η Cateura της Παραγουάη είναι μια φτωχογειτονιά χτισμένη δίπλα σε μια χωματερή. Θεωρείται μία από τις πιο φτωχές παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής... 

Σίγουρα, δεν θα περίμενε κανείς ανάμεσα στα χαμόσπιτα της να ακούσει Μπαχ, Σοπέν, Μότσαρτ και Βιβάλντι. Και όμως. Η φαντασία, η ευρηματικότητα και η ατομική κουλτούρα, μπορούν να υπερκεράσουν κάθε δυσκολία και να βρουν τον δρόμο τους μέσα από τη δημιουργικότητα. Ακόμα και με ανακυκλωμένα σκουπίδια που μετατρέπονται σε κανονικά όργανα. Άλλωστε η πραγματική ευφυΐα δεν χρειάζεται χρήματα, τα μεγάλα έργα φτιάχνονται με τα πιο απλά υλικά. 

Τα ξεχωριστά παιδιά της Cateura μας μαθαίνουν την χρησιμότητα των πραγμάτων που οι περισσότεροι, θεωρούμε σκουπίδια. 

Ένα κορίτσι έχει φτιάξει βιολί από σκουπίδια. Το συγκλονιστικό είναι ότι οι ήχοι και η μουσική που βγάζουν τα φτωχά τους όργανα, είναι ακριβώς ίδια με τα αυθεντικά όργανα που συνήθως κοστίζουν ακριβά. Και στην ουσία κοστίζουν παραπάνω από ένα σπίτι στη χωματερή όπως λένε οι κάτοικοι. 

                   

"Όταν ακούω τον ήχο του βιολιού, νιώθω πεταλούδες στο στομάχι. Είναι ένα συναίσθημα που δε μπορώ να εξηγήσω", λέει ένα μικρό ταλαντούχο κορίτσι που παίζει ένα "ανακυκλωμένο" βιολί. Ένα άλλο κορίτσι εξομολογείται πως η ζωή της θα ήταν άσκοπη χωρίς τη μουσική. 

Πλέον, τα παιδιά έχουν δημιουργήσει την "Ορχήστρας της ανακύκλωσης" ("Recycled Orchestra") υπό την καθοδήγηση ενός μαέστρου δίνοντας μικρές παραστάσεις και χαρίζοντας μελωδικές στιγμές στους κατοίκους της φτωχογειτονιάς τους. 

                       

"Ο κόσμος μας στέλνει σκουπίδια και εμείς του στέλνουμε πίσω μουσική", λέει ο Favio Chávez, μαέστρος της "Ορχήστρας της ανακύκλωσης". Και αυτό είναι το κεντρικό τους μήνυμα που αν μη τι άλλο, παραδειγματίζει και συγκινεί. 

"Δεν καταλήξαμε ούτε στις συμμορίες, ούτε στα ναρκωτικά. Κάναμε απλώς μουσική με όποιο τρόπο μπορούσαμε.Και είμαστε ευτυχισμένοι", καταλήγει ο ίδιος. 

Το ντοκιμαντέρ "LANDFILL HARMONIC" χρηματοδοτήθηκε από το κοινό μέσα από το Kickstarter. 

Δείτε: 
το site της ορχήστρας landfillharmonicmovie.wordpress.com
σελίδα της ορχήστρας στο Facebook

                       


Σχόλια