Δ.Τ. Οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς «Έγκυος γυναίκα | μητέρα |παιδί Στα χρόνια της κρίσης»Στη Συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9/12/13, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, οι Γιατροί του Κόσμου έθεσαν ως μείζον πρόβλημα τη δυσκολία πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, των ανασφάλιστων εγκύων γυναικών και παιδιών.

Η Πρόεδρος των ΓτΚ, Παιδίατρος κα Μαϊλλη περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και αναφέρεται στις προτάσεις των ΓτΚ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως προκύπτουν στην Ελλάδα της κρίσης.

· Οι Γιατροί του Κόσμου της Ελλάδας ανησυχούν σοβαρά για τα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών, στον ιατρικό έλεγχο της εγκυμοσύνης τους, καθώς και των παιδιών στις υπηρεσίες Υγείας. 
· Επίσης ανησυχούν σοβαρά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών που μένουν ανεμβολίαστα στη χώρα μας. 
· Οι ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες καλούνται να καλύψουν την δαπάνη όλων των ιατρικών εξετάσεων. 
· Οι γονείς καλούνται να καλύψουν το κόστος των εμβολιασμών που είναι πια δυσβάσταχτο. 
· Γεγονότα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία της κοινωνίας. 

O εθελοντής των ΓτΚ , Καθηγητής Νεογνολογίας κος Κώσταλος, αναφέρεται στο σοβαρό θέμα των παιδικών εμβολιασμών. 

· Η αναγκαιότητα και η ύψιστη σημασία των εμβολίων. 
· Τα εμβόλια και οι ασθένειες από τις οποίες μας προστατεύουν. Η έλλειψη των εμβολίων οδηγεί στην εξάπλωση των ασθενειών και πολλές φορές στο θάνατο. 
· Η ισχύουσα κατάσταση στην Υγεία , η οποία δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών και ως συνέπεια δεν επιτρέπει την προστασία τη δική τους, αλλά και γενικότερα της δημόσιας Υγείας. 
· Οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου περιλαμβάνουν και παιδικούς εμβολιασμούς. Το υψηλό κόστος όμως περιορίζει τις δυνατότητές τους. 

Το Μέλος του Δ.Σ. των ΓτΚ, Γυναικολόγος, κος Μουζάλας, αναφέρεται στην κατάσταση αντιμετώπισης των εγκύων στα χρόνια του μνημονίου όπου παρατηρείται: 
· οικονομική υπογονιμότητα με πτώση γεννήσεων 20%. 
· Η αύξηση των ανασφαλίστων γυναικών δημιουργεί προβλήματα υγείας στην έγκυο και αδιάγνωστα προβλήματα υγείας στο κυοφορούμενο παιδί, που με τη σειρά τους δημιουργούν στρατιές μελλοντικών ασθενών. 
· Σημειώνουμε ότι με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας επίδομα παίρνουν μόνο οι έγκυες που θα γεννήσουν σπίτι, πριμοδοτείται δηλαδή ο κίνδυνος. 

Το αίτημα είναι η έγκυος από τη φυσική και μόνο μορφή της όπως και το παιδί αντίστοιχα, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Βιβλιάρια Πρόνοιας για τις ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες και τα παιδιά. 

* * * 
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας 
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία. 

Συμπληρώνοντας 23 χρόνια συνεχούς δράσης το 2013, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας. 

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. 

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, την Αλγερία κ.α. 

Στο πεδίο των αποστολών, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη. 

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.

Σχόλια