«Δεν ήθελαν να έχουν έναν άστεγο στα πόδια τους. Βλέπεις, εδώ είναι…Κολωνάκι»…

Από το trelokouneli.gr
Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του κυρ-Στέφανου, του καλοκάγαθου γέροντα από τη Βουλγαρία, που εδώ και δέκα μήνες είχε στήσει το δικό του αυτοσχέδιο σπιτικό σε ένα από τα παγκάκια της οδού Μαρασλή (έξω από… το νοσοκομείο Ευαγγελισμός), δεν κατάφερε να συγκινήσει τις Αρχές, οι οποίες τον εξανάγκασαν σε…έξωση.Αστυνομικοί «επισκέφτηκαν» τον κυρ-Στέφανο και τον απομάκρυναν από το πεζοδρόμιο στο οποίο είχε στήσει το φτωχικό νοικοκυριό του, επειδή δεν είχε μαζί του τα απαιτούμενα έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Μόλις έφυγε, τα λιγοστά υπάρχοντά του έγιναν βορά στις ορέξεις των υπόλοιπων αστέγων της περιοχής, που άρπαξαν ακόμη και τις σκούπες με τις οποίες καθάριζε κάθε πρωί το δρόμο. 

Χθες το πρωί, το παγκάκι του 62χρονου άνδρα ήταν άδειο. Έκπληκτοι κάποιοι από τους εργαζομένους και καταστηματάρχες της οδού Μαρασλή, που είχαν αναπτύξει ένα είδος άτυπης φιλίας μαζί του, μονολογούσαν με νόημα: «Φαίνεται πως κάποιοι από τους κατοίκους της γειτονιάς δεν ήθελαν να έχουν έναν άστεγο στα πόδια τους. Βλέπεις, εδώ είναι…Κολωνάκι». 

Αναζητήσαμε τα ίχνη του και τον βρήκαμε στο πάρκο του σταθμού μετρό του Ευαγγελισμού, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες άστεγοι. Καθισμένος σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας, με τα λιγοστά υπάρχοντά του «στριμωγμένα» σε μία χάρτινη σακούλα, βούρκωσε, μόλις μας είδε. 

«Με έδιωξαν, επειδή δεν είχα χαρτιά. Μου τα είχαν κλέψει, πριν από μήνες, ενώ κοιμόμουν στο παγκάκι», λέει ο κυρ-Στέφανος σε σπαστά ελληνικά. 

«Όταν γύρισα να πάρω τα πράγματά μου, δεν βρήκα τίποτα. Κάποιοι τα άρπαξαν και δεν άφησαν ούτε μία κουβέρτα. Ευτυχώς, κατάφερα να σώσω τα παπούτσια που μου πρόσφερε μία γυναίκα. Σήμερα, θα κοιμηθώ σε αυτό το παγκάκι. Αύριο, δεν ξέρω. Μακάρι να μπορούσα να επιστρέψω στην πατρίδα μου. 

Κουράστηκα!».

Σχόλια