Φτιάξε μόνος σου οικολογικά καθαριστικά

Από το planitikos.gr

Υπάρχουν οικολογικοί τρόποι καθαρισμού όλων των χώρων του σπιτιού και των συσκευών χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε πτυχίο χημικού.

Χαλιά, Καλύματα, σεντόνια κτλ.
Ένα καλό τίναγμα και ο ήλιος διώχνουν περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε. Ό, τι μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργία μαζί με τα ενοχλητικά ακάρεα εξαφανίζονται. Επίσης ο πιο οικολογικός τρόπος να καθαρίσετε τα χαλιά είναι το ξύδι. Σε 2 λίτρα νερό προσθέστε ένα σφηνάκι λευκό ξύδι και 1/3 σαπούνι πλυντηρίου.

Πατώματα
Για να φτιάξετε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης χρειάζεστε:
  • 2 λίτρα ζεστό νερό 
  • 1/6 ποτήρι ξύδι (λευκό) 
  • 1/6 ποτήρι αμμωνία 
  • 1/3 μαγειρική σόδα 

Στο τέλος ξεπλένετε με νερό και προσοχή μην προσθέσετε στο μίγμα χλωρίνη ή αντίστοιχα απορρυπαντικά.

Επιπλέον μπορείτε να καθαρίζετε και να αρωματίσετε το πάτωμα και το χώρο σας αναμιγνύοντας 15 σταγόνες αιθέριων ελαίων της προτίμησής σας (κέδρο, λεμόνι, λεβάντα, θυμάρι) με 4 λίτρα νερό. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να καθαρίσετε κουζίνα και μπάνιο μειώνοντας την ποσότητα του νερού.

Ψυγείο
Αν το ψυγείο μυρίζει υπάρχουν δύο απλοί τρόποι να διώξεις τη μυρωδιά:
  • Φτιάξε ένα τσάι, πάρε το χρησιμοποιημένο σακουλάκι βάλτο σε ένα πιατάκι και μέχρι εσύ να πιεις το τσάι σου το σακουλάκι θα έχει απορροφήσει όλες τις μυρωδιές του ψυγείου, 
  • Βάλε γάλα σε ένα μπωλ και τοποθέτησέ το στο ψυγείο θα κάνει ακριβώς το ίδιο. 

Για να καθαρίσετε το ψυγείο σας χρειάζεστε μόνο ένα απλό πράσινο σαπούνι και άφθονο νερό.

Νεροχύτες, Νιπτήρες, Βρύσες
Οι στυμμένες λεμονόκουπες είναι το όπλο σας. Τρίψτε με αυτές νιπτήρες, νεροχύτες και βρύσες, ξεπλύντε με νερό και τα άλατα είναι παρελθόν.

Κουζίνα
Αν η κουζίνα σας μυρίζει μπορείτε να κάνετε κάτι απλό αντί να ψεκάσετε με αποσμητικό χώρου. Βράστε σε ένα μπρίκι λίγα ξυλάκια κανέλας με λίγο νερό ή βάλτε φλούδες εσπεριδοειδών στο ζεστό φούρνο, ο χώρος θα ευωδιάσει.

Βουλωμένοι σωλήνες & αποχεύτευση
Ρίξτε
  • ¼ ποτήρι μαγειρική σόδα 
  • έπειτα ρίξτε ¾ ποτήρι ξίδι 
  • τέλος από πάνω βραστό νερό 

Τα πιο πάνω καθαριστικά δεν αποθηκεύονται και πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως γιατί όσο η ώρα περνά η δράση τους εξασθενεί. Μπορεί ορισμένες φορές να παίρνει περισσότερο χρόνο αλλά σίγουρα τα οικολογικά καθαριστικά είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον και τους αγαπημένους σας.

Σχόλια