Μπαμπά, μπορώ να σε αγοράσω για μία μέρα;

Από το mothersblog.gr
Πριν λίγες μέρες, έπεσα τυχαία πάνω σε αυτή την φωτογραφία. Το σκίτσο μου έβγαζε μία τραγικότητα εκ πρώτης όψεως. Δεν μπορούσα να φανταστώ το βαθύτερό της νόημα. Έπρεπε να διαβάσω όλο τον διάλογο μεταξύ μπαμπά και γιου, για να καταλήξω στο θλιβερό συμπέρασμα… 

Αυτή αλληγορική ιστορία, περιγράφει με λίγα λόγια, κάτι που βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά περιγράφει μία σκληρή πραγματικότητα και μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να περνούν πολύ χρόνο με τους γονείς τους… 

Διαβάστε: 

Γιος: Μπαμπά να σε ρωτήσω κάτι; 

Μπαμπάς: Φυσικά. Τι συμβαίνει; 

Γιος: Πόσα χρήματα κερδίζεις τη μέρα από τη δουλειά σου; 

Μπαμπάς: Δε σε αφορά αυτό. Γιατί όμως με ρωτάς; 

Γιος: Θέλω απλώς να ξέρω. Απάντησέ μου σε παρακαλώ… 

Μπαμπάς: Πρέπει να κερδίζω περίπου 50 ευρώ τη μέρα. 

Γιος: Μάλιστα… (αποκρίθηκε το παιδί απογοητευμένο). 

Μπαμπάς: Αν ο λόγος που με ρωτάς τέτοια πράγματα είναι επειδή θέλεις να σου δώσω χρήματα για να ξοδέψεις πάλι σε τίποτα χαζοπαίχνιδα, τότε το καλύτερο που θα είχες να κάνεις, είναι να πας κατευθείαν στο δωμάτιό σου και να πέσεις για ύπνο. Πώς μπορείς να είσαι τόσο εγωιστής, από τη στιγμή που ξέρεις ότι δουλεύω σκληρά για να μη σας λείψει τίποτα; 

Το μικρό αγόρι πήγε χωρίς δεύτερη κουβέντα στο δωμάτιό του και έκλεισε την πόρτα. Έμεινε εκεί για πολλή ώρα χωρίς να βγάλει μιλιά. 

Εν τω μεταξύ, ο μπαμπάς είχε θυμώσει πολύ με την εγωιστική συμπεριφορά του γιου του. Έλεγε και ξαναέλεγε στη γυναίκα του «Πώς είναι δυνατόν να με ρωτάει τέτοια πράγματα μόνο και μόνο για να κερδίσει λίγα χρήματα;». 

Μετά από λίγη ώρα που ο μπαμπάς ηρέμισε, άρχισε να σκέφτεται ότι μπορεί ο γιος του να είχε κάτι πραγματικά ανάγκη γιατί δε συνήθιζε να ζητά συχνά χρήματα από τους γονείς του. Τότε πήγε στο δωμάτιο του μικρού. 

Μπαμπάς: Είσαι ξύπνιος; 

Γιος: Ναι, μπαμπά. Δεν κοιμάμαι. 

Μπαμπάς: Σκεφτόμουν ότι ίσως ήμουν λίγο σκληρός μαζί σου προηγουμένως. Είχα μία πολύ δύσκολη μέρα στη δουλειά, κουράστηκα πολύ, αλλά ορίστε! Πάρε αυτά! Δεν έχω άλλα να σου δώσω σήμερα. 

Ο μπαμπάς έβαλε στα μικροσκοπικά χεράκια του γιου του 30 ευρώ. 

Γιος: Μπαμπά μου! Σ’ ευχαριστώ πολύ! 

Αμέσως, ο μικρός σήκωσε το μαξιλάρι του, άνοιξε έναν φάκελο και άρχισε να μετρά κάποια ψιλά που είχε μαζέψει όλες τις προηγούμενες μέρες. 

Μπαμπάς: Μα γιατί μου ζήτησες παραπάνω χρήματα από αυτά που ήδη έχεις μαζέψει; 

Γιος: Γιατί μου έλειπαν κάποια για να συμπληρώσω όλο το ποσό που χρειάζομαι… Τώρα έχω 50 ευρώ! Μπαμπά! Εχω 50 ευρώ! Μπορώ να σε αγοράσω για μία μέρα; Σε παρακαλώ μπαμπά! Γύρνα νωρίς αύριο από τη δουλειά! Θέλω να παίξουμε ποδόσφαιρο, να δούμε μαζί τηλεόραση και να φάμε πίτσα και μπέργκερ! Μαζί!!! 

Ο μπαμπάς κατέρρευσε. Αγκάλιασε σφιχτά τον γιο του και του ζήτησε συγνώμη… 

Αυτή η μικρή ιστορία είναι μία υπενθύμιση για όλους όσους δουλεύουν σκληρά στη ζωή τους. Δε θα έπρεπε να αφήνουμε τον χρόνο να φεύγει μέσα από τα χέρια μας χωρίς να τον αφιερώνουμε στα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα… 

Υπάρχουν κάποια πράγματα πολύ πιο σημαντικά από τη δουλειά, το χρήμα και τις φιλοδοξίες…

Σχόλια