Ο ανθρακωρύχος που φέρνει στο φως τους θησαυρούς της Αμερικής

Από το theartfoundation.metamatic.gr / Vassiliki Kotzia
Πριν από έναν αιώνα, ένας μικρός ανθρακωρύχος στήθηκε μπροστά στο φακό ενός φωτογράφου, στην Αλαμπάμα. Το πρόσωπό του ήταν μαύρο από το κάρβουνο και, αν και δήλωνε ότι ήταν 14 ετών, έμοιαζε πολύ μικρότερος. Ο νεαρός ανθρακωρύχος ονομαζόταν Shorpy Higginbotham και – σύμφωνα με τα ληξιαρχικά στοιχεία – έπεσε θύμα εργατικού δυστυχήματος στα 31 του χρόνια. Πού να φανταζόταν ο μικρούλης ανθρακωρύχος ότι η φωτογραφία του θα γινόταν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός από τα πιο ενδιαφέροντα online φωτογραφικά αρχεία των ΗΠΑ. 

Το Shorpy.com δημιουργήθηκε το 2007 με σκοπό να φέρει στο φως χαρακτηριστικές στιγμές της αμερικανικής ιστορίας. Οι φωτογραφίες καλύπτουν μία περίοδο 100 ετών, από τα 1850 μέχρι τα 1950. Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και οι σπουδαίες προσωπικότητες σπάνια φιλοξενούνται στη σελίδα. Στο Shorpy το μεγαλύτερο μερίδιο «δόξας» ανήκει σε εργάτες, αγρότες, βιοτέχνες, απλούς οικογενειάρχες, ενώ σποραδικά και μόνο εμφανίζονται φωτογραφίες καλλιτεχνών ή πολιτικών. Το δε σκηνικό, αποτελείται από ορυχεία και θέρετρα, ουρανοξύστες και πόλεις που «ξέχασε ο Θεός», φυσικές καταστροφές και νεωτερισμούς της εποχής. Μια ατελείωτη αλληλουχία εικόνων στις οποίες κυριαρχούν οι κοινωνικές αντιθέσεις, η κούρσα της τεχνολογικής προόδου και της παραγωγής και, ασφαλώς, η κατανάλωση. 


Το αρχείο του Shorpy είναι ουσιαστικά η εικόνα της Αμερικής «στα παρασκήνια» ή καλύτερα «στο μηχανοστάσιο». Δεν λείπουν οι εικόνες της καλογυαλισμένης ευημερίας και του «αμερικανικού ονείρου», αλλά τα περισσότερα στιγμιότυπα δείχνουν μια πλευρά που σπάνια εκτίθεται μπροστά στα μάτια του κοινού. Άλλα προκαλούν το θαυμασμό, όπως οι φωτογραφίες από την ανέγερση των πιο γνωστών ουρανοξυστών και άλλα τον οίκτο, όπως οι φωτογραφίες που προέρχονται από τα «βάθη» των ΗΠΑ και την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. 


To Shorpy ανήκει στην κατηγορία των ιστοσελίδων που θα έπρεπε, για το καλό των αναγνωστών, να έχουν ένα προειδοποιητικό μπάνερ που να αναβοσβήνει και να γράφει: «προσοχή εθισμός». Είναι αδύνατο να μπεις και να δεις μόνο μία φωτογραφία ή μόνο μία σελίδα. Με κάθε εικόνα η περιέργεια διογκώνεται και σε οδηγεί στην επόμενη και ούτω καθεξής. Και ο εθισμός υποβοηθάται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των εικόνων είναι πολύ υψηλής ανάλυσης. Όπως έχω ξαναγράψει, λοιπόν, σε περιπτώσεις ανάλογων sites (όπως το Small Demons για παράδειγμα)... απολαύστε υπεύθυνα και μόνο αν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο!



Σχόλια