Αξίες και επενδύσεις

Από το efsyn.gr / ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ / Του Περικλή Κοροβέση
Ας κάνουμε μια απόδραση στο μέλλον και ας φανταστούμε πώς θα είναι η Ελλάδα μετά από πέντε – δέκα χρόνια. Ας υποθέσουμε πώς θα είναι η χώρα μας το 2023. Κανείς βέβαια δεν είναι προφήτης – και ιδιαίτερα στον τόπο του. Εντούτοις, μπορεί κανείς να γράφει μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που να τα στηρίζει στη δυναμική της κοινωνίας. Η δική μας η κοινωνία προς το παρόν είναι παράλυτη. Η φασίζουσα -ευρωπαϊκή είναι αλήθεια- κυβέρνηση έχει έναν και μόνο σκοπό: να διαλύσει τα πάντα και από χώρα να γίνουμε οικόπεδο, με θέα στη θάλασσα, για να το αγοράσουν Γερμανοί επενδυτές – και αυτό θα το λέμε ανάπτυξη. Παράλληλα, θα έχουμε έναν αριθμό ανέργων που θα αποτελούν την πλειονότητα αυτής της χώρας.

Αλλά ας πάρουμε και την καλύτερη περίπτωση, πως θα έρθουν επενδυτές στη χώρα μας, ιδίως από Ασία, και θα παράγουν εδώ τα προϊόντα τους για να γλιτώνουν τα μεταφορικά και να τα πουλούν φτηνότερα στην Ευρώπη. Ας υποθέσουμε πως ο νοτιοκορεάτικος γίγαντας Samsung έρχεται στην Ελλάδα. Ηδη έχει πάει σε Κίνα, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ουκρανία, Πολωνία και αλλού. Το προσωπικό του φτάνει στις 369.000. Σύμφωνα με μια έρευνα της «Monde Diplomatique», του Ιουλίου 2013, είναι η «αυτοκρατορία του τρόμου».

Η εταιρεία αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-χι και διοικείται με ναζιστικό τρόπο. Ακόμα και τα πιο υψηλά στελέχη της διοίκησης, όταν συνεδριάζουν, και μια συνεδρίαση μπορεί να κρατήσει πάνω από έξι ώρες, δεν πίνουν ούτε ένα ποτήρι νερό, γιατί αν χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα, τότε αυτό μπορεί να γραφτεί στα αρνητικά και να έχει επιπτώσεις στην καριέρα τους.

Εχουν καταγραφεί πάνω από δύο χιλιάδες παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας των εργαζομένων. Και τα ατυχήματα είναι καθημερινά και φυσικά δεν ανακοινώνονται. Ο συνδικαλισμός απαγορεύεται. Ο δικηγόρος Κιμ Γιονγκ δούλεψε για την εταιρεία επτά χρόνια. Ανακάλυψε διπλά λογιστικά βιβλία, μαύρα ταμεία για να εξαγοράζονται δημοσιογράφοι και πολιτικοί και κρυφούς λογαριασμούς για τις ανάγκες των αφεντικών, που χρεώνονταν βέβαια στα έξοδα της επιχείρησης. Εγραψε ένα βιβλίο για τη Samsung που έγινε μπεστ σέλερ, αλλά καμιά μεγάλη εφημερίδα δεν το ανέφερε. Και οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να παραλαμβάνουν το φακελάκι τους κάθε μήνα. Αν έρθουν ακόμα δυο-τρεις τέτοιοι επενδυτές, παίρνουν μαζί τους και τη χώρα και την κυβέρνηση, που δεν θα είναι άλλη από τη Χρυσή Αυγή. Ο οικονομικός ναζισμός δεν έχει ανάγκη από την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Και η Κίνα είναι υπόδειγμα. Και όμως ο κόσμος δεν τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Και αυτοί που καταλαβαίνουν είναι πάντοτε μια μικρή μειονότητα. Και για να γίνω λίγο προκλητικός: Ούτε ο Σολωμός, ούτε ο Κάλβος και μια σειρά άλλοι εθνικοί μας ποιητές δεν επηρέασαν τη χώρα όσο η εμπορική τηλεόραση. Οι άνθρωποι, κατά κανόνα, προτιμούν τη σκλαβιά τους, γιατί η προσωπική τους ελευθερία τούς τρομάζει. Για σκέψου να σηκωθείς ένα πρωί και να καταλάβεις πως είσαι ομοφυλόφιλος. Και αν είσαι μέσα στη «νόρμα» και έχεις αποδεχτεί τις αξίες των άλλων, τότε θα προδώσεις τον εαυτό σου. Και όταν ο εαυτός σου είναι ψεύτικος, τότε όλα είναι ψεύτικα.

Τι κάνει για όλα αυτά η Αριστερά; Χαρήκαμε με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ήταν μια από τα ίδια. Μου ήρθε στο μυαλό μια βλάσφημη σκέψη: «Εδώ ο κόσμος χάνεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ χτενίζεται στο συνέδριό του». Θα τον ψηφίσουμε οπωσδήποτε. Αλλά ας καταλάβει επιτέλους τι νόημα και τι εντολή έχει η κάθε ψήφος που παίρνει. Αλλιώτικα, πρέπει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει τίποτα για μας, εκτός από μας.

perkor29@gmail.com

Σχόλια