Η Μεταπολίτευση δεν ήρθε για τους Ρομά

Από το efsyn.gr / Του Δημήτρη Αγγελίδη

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι επισημαίνει ότι «οι μισοί από τις 400.000 ζουν σε άθλιους καταυλισμούς»

Οι αρχές τούς αρνούνται ακόμη και τα στοιχειώδη που πρέπει να απολαμβάνουν ως Ελληνες πολίτες...

Με αφορμή την 39η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει ότι «στην ουσία για τους Ρομά της Ελλάδας που ζουν σε άθλιους καταυλισμούς (περίπου οι μισοί από τους εκτιμώμενους σε 400.000 Ρομά στην Ελλάδα) η μεταπολίτευση δεν έχει ακόμα έρθει».

Από το φαινομενικά απλό, ότι χιλιάδες σκηνίτες Ρομά δεν έχουν γραφτεί στα δημοτολόγια ή βρίσκονται στη χώρα ως ανιθαγενείς χωρίς να φροντίζει κανείς για την εγγραφή τους, μέχρι τον ρατσιστικό αποκλεισμό παιδιών Ρομά από τα σχολεία πολλών περιοχών, το ελληνικό κράτος έχει φροντίσει να τους εξαιρέσει στην πράξη από την προστασία του κράτους πρόνοιας και δικαίου.

Οι αρχές τούς αρνούνται ακόμα και τα στοιχειώδη που απολαμβάνει σχεδόν κάθε πολίτης μη Ρομά. Δεν τους παρέχουν ηλεκτρικό και νερό με όρους ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για τις αυθαίρετες κατοικίες των μη Ρομά. Τους αρνούνται τη διευθέτηση των οφειλών τους σε τράπεζες που θεσμοθέτησαν για τους άλλους πολίτες στη χώρα.

Ελάχιστα παιδιά σκηνιτών Ρομά έχουν ενταχθεί πραγματικά στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα η περιθωριοποίησή τους να διαιωνίζεται γενιά με τη γενιά. Ακόμα και την απαγόρευση των γάμων ανηλίκων δεν την επιβάλλουν οι αρχές στους σκηνίτες Ρομά, με αποτέλεσμα να είναι γενικευμένη πρακτική οι γάμοι παιδιών Ρομά ακόμα και κάτω από 15 χρόνων.

Στον τομέα της καταστολής, τα ίδια και χειρότερα: μαζικές αστυνομικές επιδρομές με πρόσχημα την εγκληματικότητα και χιλιάδες προσαγωγές Ρομά, από τους οποίους συλλαμβάνεται μόνο το 10% – «συχνά για αδικήματα συνδεδεμένα με την περιθωριοποίησή τους (παράβαση ΚΟΚ – ανεκτέλεστες ερήμην καταδίκες)».

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταδικών από διεθνή δικαστήρια για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ρομά. Αλλά ούτε σ’ αυτή την περίπτωση προστατεύονται στη χώρα μας: «Η Ελλάδα αρνείται να εφαρμόσει καταδικαστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και να αποζημιώσει τους Ρομά που δικαιώθηκαν ως θύματα αστυνομικής βίας ή παράνομων εξώσεων», σημειώνει το ΕΠΣΕ.

Σχόλια