30 εκατ. κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Από το koutipandoras.gr
Σοκαριστική είναι η έκθεση της υπηρεσίας της UNICEF των Ηνωμένων Εθνών για περίπου 30 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια που κατοικούν στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική, καθώς κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων κατά τη διάρκεια της ερχόμενης δεκαετίας.

Πρόκειται για μια παράδοση που εξακολουθεί να ασκείται σε 29 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας καθώς πιστεύεται πως προστατεύει την αγνότητα των κοριτσιών.

Τουλάχιστον 125 εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται σήμερα εν ζωή έχουν υπάρξει θύματα τέτοιων ακρωτηριασμών, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, η οποία χαιρετίστηκε ως η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για το επίμαχο ζήτημα.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο ακρωτηριασμός νεαρών κοριτσιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο σε χώρες όπως η Σομαλία, η Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί και η Αίγυπτος, αλλά είναι πολύ σπανιότερη πρακτική σε χώρες όπως το Καμερούν και η Ουγκάντα.

Ο ΟΗΕ κατατάσσει των ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως ένα μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Γκίτα Ράο Γκούπτα, να τονίζει πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μειωθούν τα θύματα αυτής της παράδοσης.Σχόλια