Ο Αιώνας του Ολύμπου (μέρος 2o) / Από τη δόξα των αναβάσεων στη μέθη των καταβάσεων

Από το olympus-climbing.gr
Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα συμβολικά βουνά τα οποία έχουν μία ξεχωριστή θέση όσον αφορά την ιστορία ενός τόπου, έτσι και στην περίπτωση του Ολύμπου τα πρώτα χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση ήταν επικεντρωμένες στην ανάβαση των κορυφών του Μύτικα και του Στεφανιού. 

Μετά και την πρώτη ανάβαση του Στεφανιού το 1921 από τους Χρήστο Κάκκαλο και Marcel Kurz η πρώτες αναρριχήσεις που έλαβαν χώρα από 1934 και μετά, αντικατέστησαν την αίγλη και τη δόξα που προσέφεραν οι κλασσικές πλέον αναβάσεις στις ψηλότερες κορυφές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν οι αφίξεις πολλών ξένων αλπινιστών (ο Ιταλός Emilio Comici, οι Σλοβένοι – τότε Γιουγκοσλάβοι- Lipovsek & Pipan, οι αδερφοί Demleitner, οι αδερφοί Huhn, οι Σλοβάκοι Kolar – Dubner) για να ανοίξουν “πρώτες” διαδρομές στις ακόμα παρθένες ορθοπλαγιές του Ολύμπου. Το κύρος και η δόξα που προσέφεραν οι πρώτες αναρριχήσεις σε παρθένες ορθοπλαγιές του Ολύμπου παρουσιαζόταν στον τύπο της εποχής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Κατά τα τελευταία χρόνια δραστηριότητες όπως το ορειβατικό σκι και το ποδήλατο (cross country, downhill) βοηθούμενες από τον συνεχώς εξελισσόμενο εξοπλισμό είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας και ο Όλυμπος πάντα μπροστάρης σε όλες της ορειβατικές εξελίξεις κατέχει και σε αυτήν την περίπτωση μία ιδιαίτερη θέση (βλέπε May the Gods Ski with You).

Η ευχαρίστηση των καταβάσεων με όποιο μέσω αντικατέστησε αργά και σταδιακά την αίγλη και το κύρος της ανάβασης της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου που μετρά πλέον πολλές χιλιάδες επισκέψεις, Αναβάσεις στις κορυφές που στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από μία επίπονη και διόλου ευχάριστη κατάβαση λόγω της σωματικής καταπόνησης. 

Με τα μέσα να διαφέρουν (σκι, ποδήλατο) η κατάβαση έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά μεθυστικής εμπειρίας για όλους όσους την έχουν γευτεί. Το όλο εγχείρημα καταγράφεται τόσο από τις προσπάθειες των αθλητών της DYNAFIT να ανέβουν και να κατέβουν τον Όλυμπο σε μία ημέρα (ή λίγες ώρες καλύτερα) χρησιμοποιώντας ποδήλατα, πόδια και ορειβατικά σκι όσο και από την ομάδα της ACTION BIKE CLUB οι οποίοι σηκώθηκαν στο ύψος του Ολύμπου ανεβάζοντας τα βαριά downhill ποδήλατα τους από τη Γκορτσιά μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών με τα πόδια σε πλήρη ταύτιση με τους αόρατους και άγραφους κανόνες ηθικής του βουνού για να απολαύσουν εκτός των άλλων μία τελική κατάβαση 1900 μέτρων στα μονοπάτια του Θεϊκού βουνού. 

Καλό Καλοκαίρι!


Σχόλια