Ο Αιώνας του Ολύμπου (μέρος 1ο). Από τις εξερευνήσεις στα ρεκόρ.


2ος ΑΓΩΝΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ ΟΛΥΜΠΟΣ 2013

Photo by Babis Giritziotis / GO experience


Από το olympus-climbing.gr / 11-03-2013
Το έτος 2013 ολοκληρώνει τον πρώτο αιώνα παρουσίας των ανθρώπων στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Αυτή η περίοδος φαντάζει απειροελάχιστη μπροστά στη γεωλογική ιστορία της Ολύμπιας γης αλλά έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος όσον αφορά την εξέλιξη της ορειβατικής, χιονοδρομικής και αναρριχητικής ιστορίας του Ολύμπου και της Ελλάδας γενικότερα.
Άσχετα με το πόσο μικρή σε χρόνο και μέγεθος είναι η ταύτιση της ανθρώπινης παρουσίας με το Ολύμπιο περιβάλλον, είναι πλέον βέβαιο ότι όταν το πρωινό της 2ης Αυγούστου του 1913, οι Χρήστος Κάκκαλος, Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy περνούσαν το εκτεθειμένο διάσελο λίγα μέτρα πριν από το ψηλότερο σημείο της Ελλάδας, δεν μπορούσαν να φανταστούν τις συνέπειες και τον αντίκτυπο του γενναίου εγχειρήματος τους στις γενιές που ακολούθησαν.

Οι πρώτες δεκαετίες του Αιώνα του Ολύμπου χαρακτηρίστηκαν από αναβάσεις στις ψηλότερες κορυφές χειμώνα και καλοκαίρι με κύριο πρωταγωνιστή το Χρήστο Κάκκαλο, ενώ σύντομα ακολούθησαν οι πρώτες διασχίσεις με ορειβατικά σκι και οι πρώτες εξερευνήσεις των απόκρημνων ορθοπλαγιών του Ολύμπου. Οι αναρριχήσεις των πρωτοπόρων αναρριχητών όπως του Ιταλού E. Comici, των Σλοβένων M. Lipovsek και L. Pipan, των αδερφών H. & S. Demleitner καθώς και η κατάβαση με σκι των Η. Ιωαννίδη, Κ. Νάτση και G. Dorier από την κορυφή του Σκολειού μέχρι τη Μονή Σπαρμού φαντάζουν μέχρι και σήμερα σαν έργα τέχνης έχοντας αποκτήσει κλασσικό status.

Από τις πρώτες δεκαετίες των εξερευνήσεων και των πρωτοπόρων κάθε είδους φτάνουμε σήμερα, εκατό χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση της κορυφής του Ολύμπου στην εποχή των επιδόσεων. Ο χρόνος έχειαρχίζει και γίνεται σε ολοένα και περισσότερο κόσμο που ασχολείται μετο βουνό σε όλες του τις εκφάνσεις (πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο,σκι), βασικό και μετρήσιμο μέγεθος μιας περιήγησης στο βουνό. Άλλοι το θεωρούν τελείως ανόητο να σκαρφαλώνεις με αντίπαλο το ρολόι, να τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς από το Δίον μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών και πίσω στο Λιτόχωρο είτε με τα πόδια στην πλάτη, είτε σερνάμενος ή ακόμα να κάνεις πάνω από 2000m ανάβασης μεκαχεκτικά σκι και να κατεβαίνεις παγωμένες πλαγιές με τρεμάμεναπόδια, με αποτέλεσμα να παίρνουν το χρόνο τους στο βουνό γεμίζοντας όλη την ημέρα τους και άμα ξωμείνουν μέχρι αργά λόγω της πολύς χαλαρότητας περνάνε και τη νύχτα τους κρεμάμενοι σε καμιά ορθοπλαγιά, ή σε καμιά χιονότρυπα τουρτουρίζοντας από το κρύο. Υπάρχουν και πιο ανάμεικτες καταστάσεις που συνήθως θεωρούνται ποιο υγιείς έναντι των δύο αυτών άκρων. Ότι και να ναι, το βουνό είναι ελευθερία και ο καθένας παίρνει όσο θέλει.

Εάν και μπαίνουμε στην άνοιξη ο χειμώνας στα ψηλά βουνά καλά κρατεί. Η πλέον πιο ευημερούσα χειμερινή δραστηριότητα των Ελληνικών βουνών, αυτή του ορειβατικού σκι θα γιορτάσει την άνθηση της για άλλη μια φορά στις πλαγιές του Ολύμπου, σηματοδοτώντας και επί της ουσίας την έναρξη των εορτασμών του Πρώτου Αιώνα του Ολύμπου.

Ο Μάρτης έχει από όλα και για όλους. Ο δεύτερος Ομαδικός Αγώνας Open Ορειβατικού Σκι είναι προγραμματισμένος για το τριήμερο την Κυριακή 17 Μάρτη. Καιρού επιτρέποντος θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όποιον θέλει να δοκιμάσει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στον Όλυμπο, ανεξαρτήτου χρόνου διασκεδάζοντας με την παρέα του αλλά προσέχοντας μην το πιάσει η νύχτα.

Επίσης, στα τέλη Μάρτη έρχεται στον Όλυμπο ο Γερμανός Αθλητής της"Dynafit" Benedikt Bohm με σκοπό να πραγματοποιήσει μία γρήγορη ανάβαση και κατάβαση στον Όλυμπο. Από τη θάλασσα στο Μύτικα και πίσω στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας ποδήλατο, πόδια και ορειβατικό σκι (http://www.youtube.com/watch?v=c8zYJpNn2G8). Στην περίπτωση αυτή εμείς θα κοιτάμε και ο Bene επί το έργο. Οι γρήγορες αναβάσεις του Bene περιλαμβάνουν κορυφές στις Άλπεις, στις Άνδεις και τα Ιμαλάϊα (http://www.benediktboehm.de/)

Τέλος, μιας και μπαίνουμε μια νέα εποχή για τον Όλυμπο, ημερολογιακά τουλάχιστον ανεβάσαμε την ταινία του Χρήστου Τσούτσια "May the Gods Ski with You" στο διαδίκτυο. (http://vimeo.com/55136061)

Καλή σας διασκέδαση!
ΜΣ

Σχόλια