Στη μεγάλη οθόνη η ιστορία των Ξυλούρηδων

Από το enikos.gr

Ένα ντοκιμαντέρ, με τη μορφή ταινίας μεγάλου μήκους, για την οικογένεια Ξυλούρη, βρίσκεται σε στάδιο παραγωγής και ετοιμάζεται να μεταφέρει με σεβασμό σε όλο τον κόσμο την παραδοσιακή μουσική και τον περήφανο ήχο της κρητικής λύρας.

Τρεις γενιές κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας Ξυλούρη και τη μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Μία οικογενειακή υπόθεση» (A Family Affair), καταγράφει πώς, μέσα από τους στενούς δεσμούς και τις αξίες αυτής της οικογένειας λαϊκών καλλιτεχνών, η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης διατηρείται, μεταδίδεται και ανανεώνεται από γενιά σε γενιά.


Από τον παππού Ψαραντώνη, στο γιό του Ψαρογιώργη και τα παιδιά του, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας οικογένειας που έχει τη δύναμη να θυσιάσει -και να κερδίσει- τα πάντα μέσα από την μουσική. Μία από τις πλέον μοναδικές στιγμές της οικογένειας ήταν όταν και οι τρεις γενιές των Ξυλούρηδων ανέβηκαν επί σκηνής για μία σειρά παραστάσεων στο πλαίσιο των Φεστιβάλ «Golden Plains», «Womadelaide», «Sydney» και «Castlemaine».

Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ θα είναι τα ίδια τα μέλη της θρυλικής κρητικής μουσικής οικογένειας, ο 72χρονος Ψαραντώνης, κατά κόσμον Αντώνης Ξυλούρης, ο οποίος είναι αδελφός του Νίκου που με τα τραγούδια του έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.


Ιδιαίτερος καλλιτέχνης έφυγε από τα Ανώγεια στα σαράντα του χρόνια, ενώ με το πολύ προσωπικό ύφος που είχε η κρητική του μουσική κατάφερε να αποκτήσει σταδιακά φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει στο Ηράκλειο και δίνει συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, είναι σε σκηνοθεσία της βραβευμένης, νέας δημιουργού Αγγελικής Αριστομενοπούλου, που βρίσκεται και πίσω από την πρόσφατη επιτυχία του ντοκιμαντέρ «Ταξιδιάρα Ψυχή» με τον Γιάννη Αγγελάκα, το οποίο έχει αποσπάσει το βραβείο διεθνών κριτικών Fipresci.


Πρόκειται για μια παραγωγή της ελληνικής εταιρίας Αnemon, που έχει στο ενεργητικό της διεθνείς συμπαραγωγές με εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο («Sugartown: οι Γαμπροί», «Τα Παιδία Δεν Παίζει», «Σαγιόμι», «1821», κ.ά.) και σημαντικά διεθνή βραβεία. Συμπαραγωγός είναι η αυστραλιανή εταιρία παραγωγής Unicorn Films και η ανάπτυξη της ταινίας γίνεται με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της ΕΕ.

Σχόλια