Πρόταση για ρεπορτάζ: Κλειστά θέατρα - ανοιχτά μυαλά

Από το www.thepressproject.gr / Κώστας Εφήμερος
Την εβδομάδα που μας πέρασε σφραγίστηκαν πάνω από 100 θεατρικοί χώροι στην Αθήνα επειδή δεν είχαν άδεια λειτουργίας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται κάποια μεγάλα θέατρα αλλά ως επί το πλείστον πρόκειται για μικρούς θεατρικούς χώρους και αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων που δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να πάρουν άδεια αφού το κράτος αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο ένα Multiplex σινεμά 10 αιθουσών με τον πολιτιστικό σύλλογο που κάνει παραστάσεις ελευθέρας εισόδου.

Στα δικαιολογητικά που απαιτούνται περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης, οικοδομικές άδειες που να προβλέπουν την υγειονομική χρήση του χώρου, βεβαιώσεις πολιτικών μηχανικών σε διάφορα στάδια, σταθερά καθίσματα, ακόμα και καμαρίνια με κλειστά ντους.

Την ίδια ώρα μεγάλα κέντρα άνω των 1000 θέσεων λειτουργούν άνετα χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Πριν από λίγες ημέρες επισκεφτήκαμε έναν τέτοιο χώρο στον οποίο δοξάστηκαν μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού πενταγράμμου. Ο χώρος αυτός είναι τώρα προς ενοικίαση και ως ενδιαφερόμενοι μάθαμε ότι δεν διαθέτει υγειονομική άδεια αλλά λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος.

Μια βόλτα το βράδυ του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Κεραμεικού είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της παρανομίας και της αδιαφορίας. Η Ιερά Οδός λειτουργεί ως υπαίθριο parking με παρκαδόρους που αμείβονται για να αφήσουν το αυτοκίνητό σου σε παράνομη θέση στάθμευσης που ανήκει στο κράτος, λειτουργούν παράνομες πιάτσες ταξί, τα μεγάλα κέντρα δημιουργούν ουρές που συνεχίζουν μέσα στον δρόμο, ο οποίος διαμορφώνεται με κορίνες από τους ιδιοκτήτες χωρίς καμία άδεια, και όλα αυτά μπροστά στα μάτια των μελών της Δημοτικής Αστυνομίας που φέρνουν βόλτες πάνω-κάτω.

Φυσικά κανείς δεν υποστηρίζει ότι θα έπρεπε τα θέατρα να λειτουργούν χωρίς άδειες. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στις περιπτώσεις που τα γνωστά ελληνικά λαμόγια εκμεταλλεύονται τις θεατρικές ομάδες με σκοπό το αφορολόγητο κέρδος. Ωστόσο το κράτος αντί να μεριμνήσει -όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη- για τη θέσπιση λογικών κανόνων που θα επέτρεπε σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα να παρουσιάζει το έργο της σε χώρους ασφαλείς για το μικρό κοινό που φιλοξενεί επιμένει να ωθεί τους πολίτες στην παρανομία την οποία μετά χρησιμοποιεί ως άλλοθι προκειμένου να τιμωρήσει την ελεύθερη έκφραση.

Με την ίδια λογική που μερικές χιλιάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιούνται προκειμένου να δικαιολογηθούν παράλογες περικοπές σε 600.000 συμπολίτες μας, η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να κατεβάσει εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις που κατακρίνουν το έργο της και αμφισβητούν την γραμμή που έχουν αναλάβει τα -επίσης παράνομα- κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Το ThePressProject έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα του για αυτή την υπόθεση αλλά χρειάζεται τη βοήθειά σου προκειμένου να παραχθεί ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ. Αν έχεις οποιαδήποτε σχετική εμπειρία, αν έχεις πληροφορίες για κέντρα που λειτουργούν χωρίς άδειες, αν έχεις να καταγγείλεις συγκεκριμένα περιστατικά ή ακόμα αν διαθέτεις τεχνικές γνώσεις ή εξοπλισμό επικοινώνησε μαζί μας στο info(ατ)thepressproject.gr*.

Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα πλήρες ρεπορτάζ που θα περιλαμβάνει όλες τις απόψεις και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Ανάλογα με το υλικό υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής και ενός σχετικού μίνι ντοκιμαντέρ.

Πάρε θέση, πάρε μέρος, γίνε θηρίο ενήμερο.


* Αν θέλεις να καταγγείλεις κάτι ανώνυμα προτείνουμε να δημιουργήσεις ένα νέο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της ταυτότητάς σου. Αν θέλεις να συμμετέχεις επώνυμα στείλε μας επιπλέον στοιχεία επικοινωνίας. Αν επιθυμείς να στείλεις έγγραφα (ευσυνείδητοι υπάλληλοι των πολεοδομιών θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι) στείλε μας πρώτα ένα ανώνυμο email και θα σου απαντήσουμε με οδηγίες για ανώνυμη αποστολή αρχείων.
Σχόλια