Δωρεάν ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών, που έχουν βιώσει σοβαρή αρρώστια και θάνατο

Από το kala-nea.gr

Συμβουλευτικό Κέντρο για τη δωρεάν ψυχολογική στήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών, των οποίων η ζωή ανατρέπεται λόγω των απωλειών που έχουν βιώσει, λειτουργεί από τις 15 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Εταιρίας για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο «Μέριμνα».

Το Κέντρο θα είναι στελεχωμένο με τρεις ψυχολόγους που θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο από τηλεφώνου (2310 510010) όσο και κατ’ ιδίαν στις εγκαταστάσεις του στην οδό Φράγκων 13 (7ος όροφος). 

Η σοβαρή αρρώστια και ο θάνατος αποτελούν εμπειρίες που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου. Στην Ελλάδα είναι άγνωστος ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι το ποσοστό ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, εάν υπολογίσει κανείς ότι σε κάθε οικογένεια που βιώνει θάνατο μέλους της, υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί που πενθεί την απώλεια γονιού, αδελφού, παππού ή γιαγιάς.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με διεθνείς μελέτες σε χώρες που έχουν βιώσει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις (π.χ. Ρωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ινδία), η θνησιμότητα εν μέσω περιόδων κρίσης αυξάνεται δραματικά λόγω αυτοκτονιών, καρδιοαγγειακών νοσημάτων, αυξημένου στρες, παθήσεων του ήπατος και τροχαίων από κατάχρηση αλκοόλ.

«Η ‘Μέριμνα’, που εδρεύει στην Αθήνα, είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε αυτά τα παιδιά, στις οικογένειές τους και στις κοινότητες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν και διαθέτει εδώ και 15 χρόνια Συμβουλευτικό Κέντρο το οποίο δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα. Πολλές από τις τηλεφωνικές κλήσεις προέρχονται από οικογένειες και σχολεία της Βόρειας Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την κατάλληλη στήριξη αυτών των παιδιών, με αποτέλεσμα, πολλές από τις συναισθηματικές τους ανάγκες να παραγνωρίζονται, να δυσκολεύει η προσαρμογή τους και συχνά να εκδηλώνουν σοβαρά και χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Προκειμένου να καλύψει αυτό το τεράστιο κενό και να συμβάλει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν παιδιά και οικογένειες της Βόρειας Ελλάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ‘Μέριμνας’ αποφάσισε την ανάπτυξη και λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη» εξηγεί η διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου της «Μέριμνας» στη Θεσσαλονίκη, ψυχολόγος Ντίνα Τσελεπή.Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης θα παρέχει δωρεάν:
  • Ψυχολογικές υπηρεσίες για τη στήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών που βιώνουν μια σοβαρή ασθένεια ή το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου εξαιτίας μιας σοβαρής ασθένειας, ενός ατυχήματος, αυτοκτονίας ή δολοφονίας.
  • Συμβουλευτική σε σχολεία και εκπαιδευτικούς που καλούνται να στηρίξουν έναν μαθητή ο οποίος νοσεί ή πενθεί προκειμένου να διευκολύνουν την ένταξή του στην τάξη.
  • Ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κοινότητα σε καταστάσεις κρίσης και καταστροφής. Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφέρονται σε σχολεία, δήμους και κοινότητες που έχουν βιώσει μια τραυματική απώλεια ή ένα καταστροφικό γεγονός (σεισμός, πυρκαγιά, τροχαία με πολλαπλές απώλειες, κ.λπ.).
  • Συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου για όσες οικογένειες, φορείς ή επαγγελματίες κατοικούν σε απόμακρες περιοχές της Βόρειας και Βορειοδυτικής Ελλάδας και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο Συμβουλευτικό Κέντρο.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, παιδίατρους, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας που φροντίζουν παιδιά και οικογένειες που βιώνουν απώλειες στη ζωή τους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επαγγελματιών υγείας και παιδείας που θα λειτουργούν ως πρόσωπα αναφοράς στις τοπικές κοινότητες.

Σχόλια

Ο χρήστης KaPaworld είπε…
Μπράβο στη Μέριμνα!