Δ.Τ. Η Λιτότητα και η Ξενοφοβία δημιουργούν εμπόδια πρόσβασης στην Υγεία στην Ευρώπη

Οι Γιατροί του Κόσμου καταδεικνύουν μέσω της μελέτης τους για την Υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2013, την αποτυχία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων. 


Βασισμένη σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από συνεντεύξεις με περισσότερους από 8.000 ασθενείς σε επτά χώρες, η μελέτη αναφέρει ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση στα μοντέλα κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. 

Όπως τονίζει η κα. Λιάνα Μαίλλη εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου: «Ως επαγγελματίες υγείας απαιτούμε το δικαίωμά μας να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της κοινωνικής θέσης ή της καταγωγής τους. Ζητούμε να αρθούν από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην πρόσβαση τους στην ιατρική περίθαλψη». 

Η μελέτη με τίτλο «Η πρόσβαση στην Ιατρική Περίθαλψη στην Ευρώπη, σε καιρούς Κρίσης και έξαρσης της Ξενοφοβίας» καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για: 
  • Την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την πρόληψη και τη θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων 
  • Την εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης στα εθνικά συστήματα εμβολιασμών και στην παιδιατρική περίθαλψη. 
  • Την εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην προ-γεννητική και μετά-γεννητική για όλες τις εγκύους (το 59% των ερωτηθέντων εγκύων δήλωσαν πως δεν είχαν καμία πρόσβαση σε προγεννητική περίθαλψη μέχρι και την ημέρα της συνέντευξης) 
  • Την παροχή καθεστώτος πλήρους προστασίας για μετανάστες που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία στη χώρα προέλευσής τους 
Η μελέτη αποκαλύπτει πως η ξενοφοβία αποτελεί ανερχόμενο πρόβλημα, με τους μετανάστες να γίνονται οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» των οικονομικών προβλημάτων. Εξάλλου σε αντιδιαστολή με ισχυρισμούς περί διάδοσης του επονομαζόμενου “ Τουρισμού Υγείας'' , μεταξύ των κύριων αιτίων μετανάστευσης μόνο το 1,6% αφορούσε προσωπικούς λόγους υγείας. 

Μεταξύ των ασθενών των Γιατρών του Κόσμου που ερωτήθηκαν σε 14 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις, το 20% αυτών είχε δεχθεί άρνηση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας από κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στο τελευταίο 12μηνο και το 81% δεν είχε καμία δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα χωρίς να πληρώσει το σύνολο των ιατρικών δαπανών. 

“Η ανεργία και η παιδική φτώχεια βρίσκονται σε έξαρση και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν το σπίτι τους εξαιτίας των χρεοκοπημένων νοικοκυριών. Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από πότε νέα ισχυρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. 

Με αφορμή την 7η Απριλίου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, και ότι είναι ανοιχτά σε όλους όσοι διαμένουν στα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες να καταπολεμήσουν την ξενοφοβία και να καταδικάσουν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον επονομαζόμενο “Τουρισμό Υγείας”. 

Η αναφορά, Πρόσβαση στην Υγεία στην Ευρώπη σε περιόδους Κρίσης και Αύξησης Ξενοφοβίας, καλεί τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα στους ακόλουθους τομείς: 

-Μία ολοκληρωμένη ΕΕ πολιτική δημόσιας υγείας για την πρόληψη και θεραπεία μολυσματικών ασθενειών 
-Ίση πρόσβαση για όλους σε ένα Εθνικό σχήμα/δομή ανοσοποίησης και σε παιδιατρική φροντίδα. 
-ίση πρόσβαση σε πρό και μετά γενετικό έλεγχο/φροντίδα για όλες τις εγκύους (για όσες επιζούν , 59 τις εκατό των εγκύων γυναικών δεν είχαν πρόσβαση σε προ και μετά γενετικό έλεγχο την ημέρα που οι δικοί μας επαγγελματίες υγείας, τις συνάντησαν.) 
-Χορήγηση ολοκληρωμένης προστασίας στην Ευρώπη για τους σοβαρά ασθενείς μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη στις χώρες προέλευσής τους. 

Η αναφορά επίσης καταγράφει ότι η Ξενοφοβία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα όπου οι μετανάστες συχνά μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους οικονομικών θεμάτων. Επιπλέον υποβάλλονται.. σε ισχυρισμούς για διαδεδομένο «τουρισμό υγείας» , ανάμεσα στις αιτίες μετανάστευσης μόνο το 1,6 τις εκατό αφορά σε προσωπικούς λόγους υγείας. 

Από τους ασθενείς των Γιατρών του Κόσμου, που ερωτήθηκαν σε 14 Ευρωπαϊκές πόλεις, 20 τις εκατό, αρνήθηκε πρόσβαση στην υγεία από άτομο της Υγείας τους τελευταίους 12 μήνες και 81 τις εκατό δεν είχε την πιθανότητα πρόσβασης στην Υγεία, χωρίς να προπληρώσει όλο το κόστος. 

Η Ανεργία και η παιδική φτώχεια βρίσκονται σε αύξηση και όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στην κατάσταση να χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας της αφερεγγυότητας . Η Ευρώπη χρειάζεται δυνατές κοινωνικές δομές περισσότερο από ποτέ. 

Καθώς η 7η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου, καλούν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα εθνικά δημόσια συστήματα υγείας, βασίζονται στην αλληλεγγύη, την ισότητα και την πρόνοια ,είναι προσβάσιμα από όλους όσους ζουν σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνουμε έκκληση στους πολιτικούς μας ηγέτες να καταπολεμίσουν την Ξενοφοβία και να καταδικάσουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς για την «τουριστική υγεία».

Σχόλια