Σκέψεις με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας I

Σπούδασα Κοινωνική Εργασία την δεκαετία το ’70 στην «Ανωτέρα Σχολή Κοινωνικής Εργασίας της ΧΕΝ». Ήταν σπουδές που με σημάδεψαν και όσες επαγγελματικές ασχολίες και να έκανα πάντα δήλωνα» Κοινωνική Λειτουργός». Η Σχολή ήταν μικρή, οικογενειακή σχεδόν. Ήμασταν περίπου 20 σπουδάστριες και μονό ένας άντρας σπουδαστής από την Κύπρο. 


Θυμάμαι έντονα τις καταπληκτικές καθηγήτριες που είχαμε: Καλκάνη, Πούμπουρα, Παπαφλέσσα, Καλούτση, Δημοπούλου, Βάγια, Παπαδοπούλου, και άλλες που πραγματικά μας σημάδεψαν. Ειδικά η Καλκάνη που μας έκανε μαθήματα όχι μεθόδων αλλά οικονομικά, δημογραφία, δίκαιο ήταν αφάνταστα συναρπαστική για μένα. Κάπου μας ανέλυε και κινηματογραφικά έργα γιατί έγραφε και κριτική κινηματογράφου σε μια εφημερίδα. Μαθήματα εγκυκλοπαιδικά που άνοιγαν τους ορίζοντες! Μας έκαναν να ενδιαφερόμαστε για την κοινωνία στο σύνολο χωρίς να ασχολούμαστε μονό με προνομιακά θέματα. 



Την λάτρεψα εκείνη τη σχολή γιατί πραγματικά με διαμόρφωσε προσωπικά και επαγγελματικά. Πήγα και για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο γιατί τότε-όπως και τώρα- νομίζαμε ότι η Γνώση βρίσκεται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με κατάπληξη είδα ότι ήδη είχα διδαχτεί πολλά και ότι άνετα συσσώρευα γνώση πάνω σε αυτά που ήδη ήξερα. 



Τώρα διευθύνω μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη Ζιμπάμπουε (που μπορεί να σε μεταφέρει ο ...έρωτας!) που προσφέρει συμβουλευτική για όλα τα κοινωνικά προβλήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Εκπαιδεύουμε επίσης συμβούλους και προσφέρουμε υπηρεσίες αποκατάστασης σε σεξουαλικά κακοποιημένα παΐδια. Έχω την ευκαιρία να βάλω σε εφαρμογή τις θεωρητικές γνώσεις της Κοινωνικής Διοίκησης και την εμπειρία μου σαν Κοινωνική Λειτουργός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την δουλειά που κάνω γιατί έχω την ευκαιρία να εφαρμόσω προγράμματα συμφωνά με τις ανάγκες που διαπιστώνω και η ικανοποίηση είναι τρομερή. 

Νοιώθω φοβερά καλά στο πετσί της « Κοινωνικής Λειτουργού που ασκεί Κοινωνική Διοίκηση» και είμαι φοβερά ευγνώμων σ’ εκείνες τις παλιές καθηγήτριες που μου ΕΜΑΘΑΝ τι είναι Κοινωνική Εργασία. Ευγνωμονώ επίσης μερικές από τις παλιές μου συμφοιτήτριες με τις οποίες έχω επαφή ακόμα και τώρα. Και ακόμα μιλάμε για θέματα κοινωνικής εργασίας και έχουμε θυελλώδεις διαφωνίες για διάφορα θέματα. Αλλά καταλαβαινόμαστε τόσο καλά γιατί...είμαστε Κοινωνικοί Λειτουργοί. Κάναμε ένα επαγγελματικές που μας έδωσε και μια ταυτότητα. 

Είναι δε συνταρακτικό το γεγονός ότι όπου και να βρέθηκα, σε πολλές χώρες του κόσμου όταν Κοινωνικοί Λειτουργοί από διαφορετικές χώρες αλληλοσυστηνωμαστε, αμέσως ξέρουμε ότι μιλάμε την ιδία επαγγελματική γλωσσά, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι ασκούμε το ίδιο λειτούργημα! 

Δέσποινα Οικονόμου 
Διευθύντρια
CONTACT Family Counselling Centre
9, Barbour Avenue
Bulawayo
Zimbabwe

Σχόλια