Μια κοινωνία χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς ή μια κοινωνία χωρίς ανθρωποφάγους

Από το www.socialworkaction.wordpress.com / Βασίλης Ιωακειμίδης 
Οι προτάσεις για κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα αλλά και συνένωσης των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Επισκεπτών Υγείας στο ΤΕΙ της Αθήνας, αν μη τι άλλο, δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως κεραυνός εν αιθρία για όσους στοιχειωδώς παρακολουθούν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας. Οι προεκτάσεις του συγκεκριμένου ζητήματος υπερβαίνουν κατά πολύ τη συμβατική συζήτηση περί εκλογίκευσης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική γενοκτονία των πλέον αδύναμων και ευάλωτων συνανθρώπων μας που απροκάλυπτα συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η αποψίλωση της εκπαίδευσης των κοινωνικών λειτουργών είναι συγκλονιστική εξέλιξη όχι μόνο γιατί τα τμήματα κοινωνικής εργασίας αποτελούν τα παλαιότερα τμήματα της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ούτε γιατί το επάγγελμα των κοινωνικών λειτουργών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας πάνω από 60 χρόνια.

Η ανάγνωση της απόφασης συρρίκνωσης και σταδιακής εξαφάνισης της εκπαίδευσης κοινωνικών λειτουργών στην Ελλάδα είναι συγκλονιστική γιατί αποτελεί κυνική ομολογία του μοντέλου ανάπτυξης που θα οικοδομηθεί στα αποκαΐδια της κοινωνίας.

Είναι προφανές και απολύτως αναμενόμενο πως δεν χωράνε κοινωνικοί λειτουργοί σε μια κοινωνία που

- Μυρίζει θάνατο. Νέοι άνθρωποι δηλητηριάζονται προσπαθώντας να ζεσταθούν με μαγκάλια. Χιλιάδες καρκινοπαθείς και άλλοι σοβαρά ασθενείς πεθαίνουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας ή γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις «συμβολικές» συμμετοχές στα φάρμακα . Εκατοντάδες άλλοι εξωθούνται στην αυτοκτονία μην μπορώντας να αντέξουν τα χαράτσια, την ανεργία ή το βλέμμα των παιδιών τους που λιποθυμάνε στο σχολειό από ασιτία.

- Παράγει βία και σκοταδισμό. Συμμορίες ναζιστών δολοφόνων κυκλοφορούν ανενόχλητοι και προπηλακίζουν Έλληνες και ξένους ανθρώπους της βιοπάλης. Ο βασανισμός και η διαπόμπευση ανθρώπων στα χέρια του κράτους και του παρακράτους αξιοποιείται απροκάλυπτα ως μέθοδος εκφοβισμού, παραδειγματισμού και εξοικείωσης με την μνημονική πραγματικότητα.

- Θυμίζει Καιάδα. Οι ηλικιωμένοι θεωρούνται οικονομικό βάρος και στην καλύτερη περίπτωση ξυλοφορτώνονται απο τα ΜΑΤ, ενώ στη χειρότερη αφήνονται να πεθάνουν στην απομόνωση (χωρίς συντάξεις και φάρμακα). Τα άτομα με αναπηρία μένουν χωρίς στοιχειώδη κοινωνική και ιατρική ενίσχυση. Τα ειδικά σχολεία κλείνουν ως ασύμφορα. Οι νέες μητέρες δικαιούνται βοηθήματος τοκετού μόνο αν γεννήσουν στο δρόμο ή στο σπίτι τους. Αν το νεογνό πεθάνει, ακόμα καλύτερα…ένας μελλοντικός άνεργος λιγότερος.

Ακριβώς όμως επειδή η κοινωνία για την οποία εμείς αγωνιζόμαστε δε μυρίζει θάνατο, δεν παράγει βία και δε θυμίζει Καιάδα λέμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως στο δικό μας μέλλον δε υπάρχει χώρος για ΕΣΑΣ. Ανθρωποφάγοι των φτωχών, δήμιοι της δημοκρατίας και βιαστές της αξιοπρέπειας δεν χωράτε στην κοινωνία μας.

Εμείς οι κοινωνικοί λειτουργοί θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσιο και δωρεάν κράτος πρόνοιας, ισότητα και αξιοπρέπεια. Αυτές είναι και οι βασικές αρχές της κοινωνικής εργασίας. Αυτές είναι και οι αξίες που διδάσκονται, αναπτύσσονται και εμπλουτίζονται στα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας που εσείς αποφασίσατε να κλείσετε. 

Στην δική σας κοινωνία κοινωνικοί λειτουργοί δεν χωράνε. Στην δική μας κοινωνία δεν θα χωράτε εσείς. 

Σχόλια