Τα αυτονόητα

Pieter Bruegel The Elder, The tower of babel
Από το www.taxamenaepeisodia.wordpress.com
Πώς να εξηγήσεις σε όσους δεν θέλουν να ακούσουν; Πώς να τους δώσεις να καταλάβουν ότι αυτό που ζουν δεν είναι παρένθεση, δεν είναι μια προσωρινή άτυχη ιστορική συγκυρία ούτε μια πορεία προς τον γκρεμό, είναι ο ίδιος ο γκρεμός και τώρα ζούμε την πτώση. Πώς να τους πείσεις ότι οι σχολιαστές των τηλεοπτικών παραθύρων επιλέγουν τι θα σχολιάσουν και πώς, επιλέγουν σε ποιο θέμα θα δώσουν πολιτική διάσταση και σε ποιο όχι, ανάλογα με τα καλοπληρωμένα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν; Πώς να βρεις λέξεις να αναλύσεις αυτά που θεωρείς αυτονόητα, ότι όταν πεθαίνουν παιδιά προσπαθώντας να ζεσταθούν, δεν φταίνε εκείνα, αλλά όλοι όσοι προσπαθούν να κλείσουν τρύπες στον μαύρο προϋπολογισμό τους εξαθλιώνοντας εμένα και εσένα, επειδή πολύ απλά δεν θέλουν να πειράξουν εκείνους που τις δημιούργησαν; Πώς να κάνεις πολιτική συζήτηση με όσους δεν βλέπουν τι γίνεται στην Χαλκιδική, με όσους αρνούνται να καταλάβουν ποια συμφέροντα παίζονται πάνω στα κεφάλια τους, με όσους τελικά πιστεύουν ότι “μαζί τα φάγαμε”;

Μαζί τα φάγαμε, η κρίση είναι ευκαιρία, καιρός να αλλάξουμε. Σλόγκαν που επιβλήθηκαν από εκείνους που παίζουν χρόνια το παιχνίδι της ενοχών, αποφεύγοντας συστηματικά την τιμωρία των ενόχων. Νιώσε τύψεις που χρεώθηκες για να έχεις ένα σπίτι, που σπούδασες σε άλλη πόλη ακολουθώντας το όνειρό σου, που δεν θέλεις το δάσος δίπλα σου να γίνει νταμάρι. Νιώσε τύψεις που δουλεύεις, που μπορείς να ζήσεις, που τολμάς ακόμα να χαμογελάς. Μην τολμήσεις ποτέ ξανά να απαντήσεις “είμαι καλά” όταν σε ρωτούν οι φίλοι σου, μην τολμήσεις καν να το νιώσεις, έστω και στα κρυφά. Αφέσου στον γκρεμό, απόλαυσε αυτήν την πτώση γιατί είναι η τιμωρία σου, εσύ έφτασες ως εδώ, με τα δικά σου πόδια, άσε μας τώρα να σε σπρώξουμε για να μην ξανασηκωθείς ποτέ.

Κάθε μέρα που περνάει εμείς θα καταγράφουμε ζημιές και εκείνοι κέρδη.Πρέπει να εξηγούμε τα αυτονόητα σε μια γλώσσα που μας έχουν διαστρεβλώσει τα νοήματά της, ζούμε στην Βαβέλ των χαμένων εννοιών κι εμείς ακόμα ψάχνουμε ποιο λεξικό θα αποδώσει καλύτερα το χάος.

Σχόλια