Δελτίο Τύπου Γ.τ.Κ. Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

Οι Γιατροί του Κόσμου πιστοί στις αρχές τους και στον όρκο του Ιπποκράτη που τηρούν 23 χρόνια τώρα, αισθάνονται την ανάγκη με αφορμή «Την παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού», να επαναλάβουν την αυτονόητη δέσμευσή τους στην χωρίς διακρίσεις παροχή ιατρικής φροντίδας.

Σε καιρούς κοινωνικής κρίσης που εκτρέφει την μισαλλοδοξία και τις ρατσιστικές διακρίσεις, απέναντι στο ανιστόρητο «Μόνο για Έλληνες» απαντούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν 23 χρόνια τώρα…

Όπου υπάρχουν άνθρωποι…

Αθήνα 1990 | Καταστατικό των Γιατρών του Κόσμου

..Εμείς που υπογράφουμε το παρόν καταστατικό γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και υγειονομικό προσωπικό, διακηρύσσοντας έμπρακτα για μία ακόμα φορά την αφοσίωσή μας στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει την ημέρα που ορκιστήκαμε, να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες μας στον άνθρωπο, ασκώντας το λειτούργημά μας κατά πως υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία και, χωρίς να υπολογίζουμε πόνο, κούραση ή οποιαδήποτε άλλη σωματική ή ψυχική ταλαιπωρία.

Εμείς που βιώνουμε καθημερινά τη δυστυχία των συνανθρώπων μας, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπινες υπάρξεις, που έχουν την ανάγκη μας και αποζητούν τη φροντίδα μας -ασθενείς, ανάπηρους, τραυματίες- κάνουμε κτήμα μας την αγωνία, την ανασφάλεια, τον πόνο, αλλά και τις ελπίδες τους.

Εμείς που ανησυχούμε βαθιά, βλέποντας την καθημερινή αλλοτρίωση των αξιών στο όνομα του χρήματος, της εκμετάλλευσης, της δίψας για εξουσία, και την αυξανόμενη αποξένωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και την εγκατάλειψή του στο έλεος της μοίρας του.

Όλοι εμείς λοιπόν, διατηρώντας ζωντανά στη σκέψη μας τον όρκο του Ιπποκράτη, οργανώνουμε τη δράση μας για να βρούμε διέξοδο στις ανησυχίες μας και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους πληθυσμούς που πλήττονται από σεισμούς, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, μαζικά προβλήματα ή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και γενικότερα, στον καθένα, που για οποιονδήποτε λόγο υποφέρει, σωματικά ή ψυχικά.

Για τους λόγους αυτούς, ιδρύουμε οργάνωση με το όνομα "Γιατροί του Κόσμου - Ελληνική Αντιπροσωπεία" και με έδρα την Αθήνα…

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 23 χρόνια συνεχούς δράσης το 2013, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των αποστολών, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.

Σχόλια