Χημικές ουσίες και ορμονικές διαταραχές – Μέτρα για την προστασία παιδιών και εγκύων

Από το www.econews.gr

Η καταγεγραμμένη σε πολλές χιλιάδες μελέτες αύξηση των ορμονικών διαταραχών στον άνθρωπο την τελευταία 20ετία έχει αποδοθεί μεταξύ άλλων και στον πολλαπλασιασμό των χημικών ουσιών που λειτουργούν ως «ενδοκρινικοί διαταράκτες» (endocrine disruptors).

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε την Πέμπτη, έκθεση της ευρωβουλευτού Åsa Westlund που απαιτεί, ακριβώς, μέτρα μείωσης του βαθμού στον οποίο είναι εκτεθειμένοι σε τέτοια χημικά οι Ευρωπαίοι.

«Στόχος της έκθεσης είναι να δούμε ακριβώς πως θα πορευθούμε στο θέμα των χημικών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές στον άνθρωπο. Εκείνο που θέλω να είναι ξεκάθαρο είναι ότι έχει έρθει η ώρα για πολιτική παρέμβαση γιατί ακόμα και αν δεν έχουμε όλες τις απαντήσει, γνωρίζουμε ήδη αρκετά για να επιβάλλουμε περιορισμούς στη χρήση των χημικών αυτών», δήλωσε η κ. Westlund.

Ενδοκρινικοί διαταράκτες
Πίσω από την πολύπλοκη ονομασία κρύβεται μια τεράστια σειρά χημικών ουσιών που έχουν βρεθεί να προκαλούν διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου με ενίοτε βαρύτατες συνέπειες για την υγεία. Το ενδοκρινικό σύστημα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την ίδια τη ζωή, την υγεία, τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή του ανθρώπου.

Οι ύποπτες ουσίες είναι πολλές, από τα στεροειδή και ορισμένα παρασιτοκτόνα, μέχρι τα πλαστικά BCP, τις διοξίνες, συγκεκριμένες αντικαρκινικές θεραπείες και ακόμα το αντισυλληπτικό χάπι.

Η έκθεση
Βασικό αίτημα που διατυπώνεται στην έκθεση είναι η προστασία ιδίως των παιδιών, των νέων και των εγκύων, μεταξύ άλλων με περιορισμό της χρήσης τέτοιων ουσιών σε παιχνίδια, ρούχα και παιχνίδια, καθώς και στην κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίων, κυρίως δε σχολείων.

Επιπλέον, ζητά να υπάρξει ειδική πρόνοια για τις ουσίες αυτές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά.

Σχόλια