Κωνσταντίνος Γιάνναρης: ''Παλεύω τον ρατσισμό και το κακό που έχω μέσα μου''

Από το efsyn.gr / Της Βένας Γεωργακοπούλου
Το «Man at Sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη επιτέλους στις αίθουσες. Ο σκηνοθέτης του «Ομήρου» καταθέτει την πιο προσωπική και δραματική του ταινία, χωρίς ανθρωπιστικά κλισέ και ωραιοποιήσεις: Ελληνες και μετανάστες εγκλωβισμένοι σε ένα πλοίο. Την ίδια στιγμή παρατηρεί ως πολίτης τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και παίρνει αποστάσεις από τον κυρίαρχο αντιμνημονιακό λόγο, τους «κακόμοιρους» Ελληνες και τους «κακούς» ξένους.

Είναι από τους Ελληνες σκηνοθέτες με το μεγαλύτερο φαν κλαμπ. Ρεαλιστής, ακραίος, χωρίς βεβαιότητες και ευκολίες, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης μας βάζει πάντα στα δύσκολα. Ακόμα κι αν εκ πρώτης όψεως τα θέματα που χειρίζεται (το περιθώριο, η εξεγερμένη νεολαία, ο «ξένος» και ο μετανάστης, η οικογένεια, η σεξουαλικότητα, η ομοφυλοφιλία) θεωρούμε ότι σαν καλοί προοδευτικοί τα έχουμε ξεκαθαρισμένα.

Και να που στην πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Man at Sea», που βγήκε επιτέλους στις αίθουσες ύστερα από κάμποσες περιπέτειες (τη μόνταρε και την ξαναμόνταρε), ο σκηνοθέτης ξεβολεύει τον ίδιο τον εαυτό του. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τις αγωνίες του.

Πάνω σε δεξαμενόπλοιο, που πλέει μεσοπέλαγα, ένας καπετάνιος έρχεται αντιμέτωπος με όλα του τα φαντάσματα. Τις ενοχές για τον θάνατο του γιου του. Τον διαλυμένο γάμο του. Και κυρίως με τριάντα έφηβους μετανάστες, που αναγκάζεται να περιμαζέψει στο σκάφος του, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία τον πιέζει να βρει λύση -τη γνωστή και άγρια.

Το παραδέχεται και ο ίδιος. «Ναι, είναι η πιο προσωπική ταινία μου. Δεν θα μπορούσα να τη γράφω αν δεν έμπαινα βαθιά μέσα στο θέμα της. Να πω, OK, είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, Ελληνες και μετανάστες. Εγώ, ο Ελληνας, έτσι νιώθω για σας που δεν σας γνωρίζω. Κι εσείς, οι μετανάστες, έτσι νιώθετε για μένα».

-Λέτε, δηλαδή ότι εσείς, ο σκηνοθέτης του «Ομήρου» και του «Από την άκρη της πόλης», έχετε ανάμεικτα συναισθήματα για τους μετανάστες, ότι ο ρατσισμός δεν σας είναι εντελώς άγνωστος;
Ζω στο κέντρο της Αθήνας, δυο βήματα από την Ομόνοια. Βγαίνω από το ωραίο διαμέρισμά μου και έρχομαι κάθε μέρα αντιμέτωπος με πρεζόνια, με μη ενταγμένους και εξαθλιωμένους μετανάστες, με μαστουρωμένες ιερόδουλες. Κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να λέει «δεν πάει άλλο». Προσπάθησα αυτό το αίσθημα να το αντιμετωπίσω, να το διαπραγματευτώ. Ολοι αυτοί που ζούνε στον Διόνυσο και στα βόρεια προάστια μας το παίζουν αριστεροί εκ του ασφαλούς. Ας κατεβούν να ζήσουν στο κέντρο για να υποστούν τα πάνδεινα ανάμεσα στην αθλιότητα από τη μια, και τον μπάτσο που οργιάζει από την άλλη. Ο ρατσισμός είναι μέσα μας, μπορεί να “ναι και στην ανθρώπινη φύση, δεν ξέρω. Αλλά αυτό είναι το θαύμα του ανθρώπου και της ιστορίας του. Η συνεχής μάχη και παλάντζα μεταξύ του καλού και του κακού, μια διαδικασία που γίνεται εσαεί σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

-Ούτε οι μετανάστες της ταινίας σας είναι άγγελοι. Εχουμε συνηθίσει στις ελληνικές ταινίες, όχι πάντως σ” όλες, ένα στρογγύλεμα και μπόλικες διδαχές.
Ολα αυτά τα γνωστά ανθρωπιστικά κλισέ ήθελα να αποφύγω. Αμφιβάλλει κανείς ότι και οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν ρατσισμό μέσα τους; Μην πάμε πολύ μακριά. Οι τσιγγάνικες κοινωνίες, οι περιθωριοποιημένες και υποδεέστερες, είναι απίστευτα ρατσιστικές. Για να μην ξεχνάμε και το πώς αντιμετωπίζουν τις γυναίκες και το πόσο ομοφοβικοί είναι. Να κάτι που η ελληνική Αριστερά αγνοεί τελείως όταν μιλάει για τα δικαιώματα των μεταναστών

-Δηλαδή;
Πολλά από αυτά τα παιδιά (γιατί παιδιά είναι, μέσος όρος ηλικίας 19 χρονώ) δεν ήρθαν στην Ελλάδα αποκλειστικά για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί. Ηρθαν στη Δύση για να ζήσουν το όραμά τους για προσωπική ελευθερία μακριά από την καταπίεση της οικογένειας και των πατριαρχικών και θρησκευτικών κοινωνιών. Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι γκέι.

-Δεν πιστεύετε ότι πρέπει οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να σέβονται απολύτως τα ήθη και τις παραδόσεις που κάθε κοινότητα μεταναστών κουβαλάει από τη χώρα της;
Είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η άποψη. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, που έχουμε κατακτήσει στις δυτικές κοινωνίες (και όχι αναγκαστικά στην Ελλάδα), ανεξιθρησκία, σεβασμός στη σεξουαλική ταυτότητα, ελευθερία επιλογών κ.ά. Οι αρχές του Διαφωτισμού πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες και να αφορούν και τις κοινότητες των μεταναστών.

-Ποια θα λέγατε ότι είναι σήμερα τα πιστεύω σας;
Είναι πολύ βασικά, απλά πράγματα. Η ισότητα, η αδελφότητα, ο διάλογος, η ικανότητα συμβιβασμού, η άρνηση της μιας και μοναδικής απόλυτης αλήθειας. Βλέπω ότι για την ελληνική Αριστερά η έννοια της αδελφότητας εκφυλίστηκε σε αποθέωση των συντεχνιών. Βλέπω τη βεβαιότητά της ότι αυτή και μόνο αυτή έχει τις νομοτελειακές λύσεις. Βλέπω και αυτά τα παιδιά, που νομίζουν ότι κάνοντας ληστείες και βάζοντας γκαζάκια θα αλλάξουν τον κόσμο, και θλίβομαι. Εβλεπα στα Δεκεμβριανά την απόλυτη καταστροφή του δημόσιου χώρου μέσα σε μια φάλτσα επαναστατικότητα και σιχαινόμουν.

-Μήπως είναι και θέμα ηλικίας οι απόψεις σας;
Δεν λέω. Πιτσιρικάς δεν ήμουνα και πολύ διαφορετικός από αυτά τα παιδιά. Εφυγα 17 χρονώ στην Αγγλία με φουσκωμένα μυαλά, με απέραντη οργή για την κοινωνία, και βρέθηκα σε έναν χώρο αριστερών οργανώσεων, με τέτοιο φιλελεύθερο κλίμα που, μεγαλωμένος στον ελληνικό δογματισμό, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχει. Αναπτυσσόταν διάλογος, ο άλλος σεβόταν τη γνώμη σου, άνοιγες τα αυτιά σου, άκουγες προσεχτικά και μετά απαντούσες. Εδώ ένας αριστερός δεν μπορεί ποτέ να παραδεχθεί ότι ένας δεξιός μπορεί σε κάποιο σημείο να έχει και δίκιο. Μέσα σε λίγα χρόνια στην Αγγλία κατάλαβα ότι όσα είχα στο κεφάλι μου δεν ήταν σωστά, ότι το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να αυξήσουν την καταστολή από το κράτος.

-Η εμπειρία ζωής στην Ευρώπη θα βοηθούσε, λέτε, τους Ελληνες να καταλάβουν καλύτερα την παθογένεια της χώρας μας;
Δεν είναι αναγκαστικό ότι το να ζήσεις στην Ευρώπη θα σε ωριμάσει. Ο Κώστας Λαπαβίτσας, για παράδειγμα, εξακολουθεί να μιλάει σαν παρτιζάνος του προηγούμενου αιώνα. Και δεν είναι ο μόνος διανοούμενος με αυτά τα μυαλά. Εδώ στην Ελλάδα ζούμε μια δική μας πολιτική φαντασίωση. Δεν βλέπετε την ξαφνική αναβίωση ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος; Φρικάρω. Καταλαβαίνω τη χρησιμότητα αντίστασης και αντιπαράθεσης σε επίπεδο γειτονιάς και την ανάγκη περιφρούρησης των δικαιωμάτων των μεταναστών από τη Χρυσή Αυγή, ειδικά όταν η αστυνομία είναι τόσο διαβρωμένη από την ακροδεξιά. Αλλά, μέχρις εκεί. Οταν ονειρεύεσαι εμφύλιους και Βάρκιζες, δηλητηριάζεις την κοινωνία.

-Οταν πάτε στην κάλπη τι ψηφίζετε;
Συνήθως το λιγότερο οδυνηρό για μένα” παλιά Πράσινους” στις τελευταίες εκλογές τον Κουβέλη, γιατί είχα και έχω την εντύπωση ότι αυτή τη φορά χρειαζόμασταν μια σταθερή κυβέρνηση. Αλλά βλέπω ότι συνεχίζονται τα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Πού θα πάει η κατάσταση με το υδροκέφαλο, αναποτελεσματικό, δαπανηρό και διεφθαρμένο Δημόσιο; Εντάξει, είναι άσχημο να πεις ότι 25 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τις θέσεις τους. Σε αντίθεση, όμως, με Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία, η δικιά μας πληγή είναι ο δημόσιος τομέας, η ρουσφετολογία, η ανυπαρξία ενός σταθερού και δίκαιου κράτους. Ξέρω πολύ καλά -πηγαίνω συχνά στην Ισπανία, όπου ζει ο αδελφός μου- ότι ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός Νότος δεν θέλει να τον τσουβαλιάζουν μαζί μας.

-Σπάνια καλλιτέχνες και διανοούμενοι τολμάνε πια να πάρουν αποστάσεις από τον κυρίαρχο αριστερό πολιτικό λόγο. Μην τους πουν μνημονιακούς ή καθεστωτικούς.

Α, ναι, αυτό το αντιμνημονιακό είναι πια κυρίαρχο. Στην ουσία αναπαράγουμε τα ίδια κλισέ από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Εμείς οι κακομοίρηδες, και οι ξένοι οι κακοί. Και στο τέλος, πάντα σαν υποσημείωση και παρένθεση, ψελλίζουμε και κάτι για τα σφαλματάκια που κάναμε κι εμείς. Δικιά μου προτεραιότητα είναι πια το αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό κίνημα. Αλλά κι εκεί πίκρα νιώθω.

-Σας ενοχλεί ότι δεν είναι τόσο πλατύ όσο θα “πρεπε;
Πώς να είναι; Πήγα πρόσφατα σε μια συγκέντρωση στο Σύνταγμα και ούτε που κατάλαβα ότι ήταν αντιρατσιστική. Ολο για τη Μέρκελ φώναζαν. Πώς θα στήσουμε ένα πλατύ, αντιφασιστικό κίνημα, που θα περιλαμβάνει πάρα πολλούς ανθρώπους και όχι μόνο την άκρα Αριστερά; Αυτές είναι οι ανθρώπινες κατακτήσεις που πάνε μπροστά συνολικά μια κοινωνία, ενσωματώνοντας στην κουλτούρα τις νέες ιδέες για την έννοια του πολίτη, για την ιθαγένεια. Αν δεν προχωρήσουμε σε αυτά τα βασικά, πώς θα ξυπνήσουμε ένα πρωί, λέω τώρα, και θα επιβάλουμε το υπέρτατο καλό, δηλαδή, τον σοσιαλισμό; Στην αντιρατσιστική πορεία πήγα με έναν φίλο μου και κρατιόμασταν χέρι χέρι. Επιασα βλέμματα έκπληκτα και σοκαρισμένα. Είδα γελάκια από κυρίες με πανό εναντίον της Χρυσής Αυγής. Οταν το αντιρατσιστικό κίνημα αντιμετωπίζει τους ομοφυλόφιλους σαν γραφικούς και περίεργους, τι να περιμένει κανείς; Στην Αγγλία το φεμινιστικό, το αντιρατσιστικό, το κίνημα των ομοφυλοφίλων, φούντωσαν την εποχή τής πιο μαύρης αντίδρασης, επί Θάτσερ. Κανένα αριστερό κόμμα δεν είπε, έ, έχουμε εκατομμύρια άνεργους, ας τα βγάλουμε από το πολιτικό μας πρόγραμμα. Εδώ η μόνη προτεραιότητα είναι ο αγώνας εναντίον του Μνημονίου.

-Ακόμα και την επέκταση τού συμφώνου συμβίωσης στα άτομα τού ίδιου φύλου φοβάται η κυβέρνηση. Θα το σκεφτεί, λέει, θα κάνει δημόσιο διάλογο…
Θα μας αναγκάσει κάποια στιγμή η Ε.Ε. να το εφαρμόσουμε κι εδώ. Ετσι συμβαίνει πάντα, τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, όταν στην Αμερική συζητάνε ακόμα και το να κάνουν ομοφυλόφιλους στρατηγούς ή επιβάλλουν τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

-Θα παντρευόσασταν τον σύντροφό σας; Θα υιοθετούσατε ή θα κάνατε παιδί;
Δεν ξέρω τι θα έκανα σε προσωπικό επίπεδο. Πιστεύω όμως στα ισότιμα κοινωνικά δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ακόμα κι αν η έννοια του γάμου έχει κάτι το συντηρητικό από τη φύση της. Πιστεύω στο δικαίωμα υιοθεσίας και απόκτησης παιδιού με τη βοήθεια της επιστήμης. Ναι, θα ήθελα να είμαι πατέρας. Αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο καλός θα γινόμουν. Ενα παιδί είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Θα μπορούσα να του αφιερώσω μεγάλο μέρος του χρόνου μου; Μήπως γινόμουν τύραννος και αυταρχικός;

v.georgakopoulou@efsyn.gr

''Καλάσνικοφ''
Ηδη ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης είναι απορροφημένος στην προετοιμασία της επόμενης ταινίας του. Το σενάριο γράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Κι όμως. Εχει τον προσωρινό τίτλο «Καλάσνικοφ». Μια ομάδα από 16χρονα και 17χρονα, εμπνευσμένα από τους «Πυρήνες», συστήνουν μια εγκληματική ημιπολιτική οργάνωση. Με ένταση, ερωτισμό και μπάχαλο, ξεκινάνε από μικρές περιπέτειες (καταλήψεις κ.λπ.) μεχρι που παίρνουν τα πρώτα όπλα και αρχίζουν τις διαρρήξεις σε πλούσια σπίτια. Η κατάληξη είναι τραγική.

Σχόλια