Προκήρυξη Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου 2013

Από το www.paranestivft.com
Ο Δήμος Παρανεστίου, με συνδιοργανωτές την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Παρανεστίου (Κ.Δ.Ε.Π), τον Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας προκηρύσσει για το 2013 έξι αγώνες ορεινών διαδρομών, με την επωνυμία «Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου» (Virgin Forest Trail ή V.F.T).

Οι αγώνες αυτοί είναι: 
Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή Virgin Forest Ultra Trail (V.F.U.T) 100 μιλίων 
Υπερμαραθώνιος Αγώνας Νατούρα Trailrace (Nature Trailrace) 100 χιλιομέτρων
Μαραθώνιος Αγώνας Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path) 43 χιλιομέτρων
Αγώνας Δρόμου Νέστος Trail (Nestos Trail) 10 χιλιομέτρων
Αγώνες Δρόμου Άλκιμων Παίδων ηλικίας 10-13 ετών και 14-17 ετών
Special VFT (αγώνες για άτομα με ειδικές ικανότητες)

Οι δύο πρώτοι αγώνες είναι αφιερωμένοι στα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του Νομού και ανταποκρίνονται στο σύνθημα «χρόνος και μίλι, χρόνος και χιλιόμετρο»

Α. Σκοπός των αγώνων
Η ευαισθητοποίηση αθλητών, συνοδών, θεατών, εθελοντών, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο καθένας από το πόστο του, συμμετέχοντας βιωματικά, να συναισθανθεί την αξία του σπάνιου και μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής μας, ώστε να αναλάβει ενεργό δράση για την προστασία του.
Η "ανακάλυψη" των ορίων των αθλητών, η καλλιέργεια του ψυχικού σθένους και η ενίσχυση της θέλησης για την υπέρβαση εμποδίων και την αντιμετώπιση δυσκολιών.
Η ενθάρρυνση αθλούμενων, αθλητών, με μικρή εμπειρία να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους αγώνες, αλλάζοντας στερεότυπα και νοοτροπίες με την καλλιέργεια της ανάλογης αθλητικής κουλτούρας.
Η παροχή προτύπων σε παιδικές ηλικίες και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους.
Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της κιναίσθησης και της παροχής ίσων ευκαιριών σε άτομα που παρουσιάζουν ειδικές ικανότητες. 
Η παροχή ευκαιριών σ’ όλους τους εμπλεκόμενους να γνωρίσουν την «Παρανέστια Γη», του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και της ξεχωριστής παράδοσης.
Η τουριστική προβολή της περιοχής αλλά και του Νομού

Β. Η ηθική των αγώνων
Οι αθλούμενοι/ες, οι αθλητές/τριες, οι συνοδοί τους, οι εθελοντές, οι διοργανωτές σ’ αυτήν την αθλητική περιπέτεια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται τις ίδιες αξίες:
1. την ηθική
• Οι κανονισμοί των αγώνων ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως.
• Οι αγώνες διεξάγονται σε συνθήκες ισονομίας για όλους τους αγωνιζόμενους.
2. το σεβασμό των προσώπων
• Σεβασμό του εαυτού μας και των άλλων αποτρέποντας κάθε είδους δόλια συμπεριφορά.
• Σεβασμό των εθελοντών για την ανιδιοτελή προσφορά τους.
• Σεβασμό του τοπικού πληθυσμού για τη φιλοξενία που προσφέρει.
• Σεβασμό στους διοργανωτές.
• Σεβασμό στους αθλητές και ανάλογη της υπερπροσπάθειας τους κατανόηση και φροντίδα.
• Βοήθεια σ’ όποιον έχει ανάγκη, ή βρίσκεται σε κίνδυνο.
3. το σεβασμό της φύσης
• Φροντίδα για την αποφυγή και της παραμικρής ρύπανσης.
• Σεβασμό στην χλωρίδα και πανίδα. 
• Αποφυγή πρόκλησης θορύβων, ειδικά από συνοδούς, εθελοντές και θεατές κατά τη μετακίνησή τους από σταθμό σε σταθμό.

Γ. Η διοργάνωση
1. Αγωνίσματα
Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή Virgin Forest Ultra Trail (V.F.U.T) 100 μιλίων: αγώνισμα διάσχισης ορεινών μονοπατιών 160 περίπου χιλιομέτρων, με θετική υψομετρική διαφορά άνω των 6.000 μέτρων. Απευθύνεται σε αθλητές/τριες με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. Ο αγώνας αποτελεί πρόκριμα με 4 πόντους στον πίνακα αξιολόγησης UTMB. Οι λεπτομέρειες του αγώνα θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Υπερμαραθώνος Αγώνας Νατούρα Trailrace (Nature Trailrace) 100 χιλιομέτρων: αγώνισμα διάσχισης μέρους της ορεινής διαδρομής του αγώνα των 100 μιλίων, μήκους 100 περίπου χιλιομέτρων και άνω των 4.000 μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς, που απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς. Ο αγώνας αποτελεί πρόκριμα με 3 πόντους στον πίνακα αξιολόγησης UTMB. Οι λεπτομέρειες του αγώνα θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Μαραθώνιος Αγώνας Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path) 43 χιλιομέτρων: Αποτελεί τμήμα της διαδρομής των Υπερμαραθωνίων, μήκους 43 χιλιομέτρων και άνω των 2.000 μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς. Ο αγώνας αποτελεί πρόκριμα με 1 πόντο στον πίνακα αξιολόγησης UTMB. Οι λεπτομέρειες του αγώνα θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Νέστος Trail (Nestos Trail): αγώνισμα διάσχισης μέρους του πανέμορφου παραποτάμιου μονοπατιού του Νέστου, μήκους 10 χιλιομέτρων χωρίς αξιόλογη υψομετρική διαφορά και απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους και αρχάριους δρομείς. 
Άλκιμοι Παιδες (A.P): αγώνισμα δρόμου περίπου 2.000 μέτρων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας14-17 χρονών και 1000 μέτρων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας10-13 χρόνων
Special VFT: αγώνες δρόμου έως 800 μέτρα που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ικανότητες.
2. Όροι συμμετοχής
• Οι όροι συμμετοχής, καθώς και οι κανονισμοί των αγώνων θα ανακοινωθούν προσεχώς 
3. Χρόνος διεξαγωγής των αγώνων
Ορίζεται για τον:
• Υπερμαραθώνιο ΑγώναΠαρθένου Δάσους Παρανεστίου ή Virgin Forest Ultra Trail (V.F.U.T) 100 μιλίων: η 25η – 27η Οκτωβρίου 2013
• Υπερμαραθώνο Αγώνα Νατούρα Trail (Nature Trail) 100 χιλιομέτρων: η 26η-27η Οκτωβρίου 2013
• Μαραθώνιο Αγώνα Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path) 43 χιλιομέτρων: η 26η Οκτωβρίου 2013
• Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path):10 χιλιομέτρων: η 27 Οκτωβρίου 2013
• Άλκιμοι Παίδες (A.P.): η 27η Οκτωβρίου 2013
• Special VFT : η 27η Οκτωβρίου 2013

Η διαδικασία εγγραφής στους αγώνες, το κόστος συμμετοχής και τα έπαθλα θα ανακοινωθούν προσεχώς με τους κανονισμούς των αγώνων

Από την Οργανωτική Επιτροπή του VFT

Σχόλια