Συρία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικρίνουν την άνιση κατανομή βοήθειας

Από το www.msf.gr

Οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων λαμβάνουν σχεδόν όλη τη διεθνή βοήθεια, ενώ οι ζώνες όπου επικρατούν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις λαμβάνουν ένα πολύ μικρό μερίδιο.

Η διεθνής βοήθεια που παρέχεται στη Συρία δεν ισοκατανέμεται ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και σε εκείνες που ελέγχονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων λαμβάνουν σχεδόν όλη τη διεθνή βοήθεια, ενώ οι ζώνες όπου επικρατούν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις λαμβάνουν ένα πολύ μικρό μερίδιο. Οι διεθνείς δωρητές πρέπει να υποστηρίξουν τη διασυνοριακή ανθρωπιστική δράση ώστε να φτάσει στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές, υποστήριξαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) ενόψει της Διάσκεψης των Διεθνών Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται στην πόλη του Κουβέιτ.

Η συνάντηση των δωρητών, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 30 Ιανουαρίου, έχει στόχο τη συνένωση των δεσμεύσεων τους για τη συγκέντρωση του συνολικού ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας πραγματοποιούνται πρωτίστως από την πρωτεύουσα της χώρας, Δαμασκό, μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο της Συρίας, τη μόνη οργάνωση που έχει εξουσιοδοτήσει η κυβέρνηση για τη διανομή βοήθειας. Ως εκ τούτου, ένα πολύ μικρό μόνο μέρος της διεθνούς βοήθειας διανέμεται στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές. Γενικότερα, η αμερόληπτη βοήθεια είναι ανεπαρκής στη Συρία σε κάθε μέτωπο, όπως και για τους πρόσφυγες που καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.

«Το υπάρχον σύστημα παροχής βοήθειας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης όσων ζουν στη Συρία», σημειώνει η Δρ. Μαρί-Πιερ Αλλιέ, πρόεδρος του Γαλλικού Τμήματος των MSF. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Κουβέιτ πρέπει να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της διασυνοριακής ανθρωπιστικής δράσης που προορίζεται για τη Συρία και να παράσχουν την οικονομική, διοικητική και υλικοτεχνική υποστήριξη που χρειάζεται».

Από τον Ιούνιο του 2012, οι ένοπλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις της Συρίας έχουν επεκτείνει και παγιώσει την παρουσία τους σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Αν και ο ακριβής αριθμός των Σύριων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, η ισχυρή παρουσία της αντιπολίτευσης στις πόλεις, όπως και στις πυκνοκατοικημένες επαρχίες της Δαμασκού, του Χαλεπίου και της Ιντλίμπ, δείχνει ότι σχεδόν ένας στους τρεις Σύριους (σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε περιοχές που δεν ελέγχονται από κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι ίδιοι οι Σύριοι που ζουν σε αυτές τις περιοχές σχεδιάζουν να παράσχουν βοήθεια σε αμάχους, έχοντας την υποστήριξη Σύριων της διασποράς, γειτονικών χωρών αλλά και δικτύων αλληλεγγύης. Ωστόσο, η ενίσχυση αυτή είναι σαφώς ανεπαρκής. Ο ανεφοδιασμός σε βασικά είδη, όπως στέγη, κουβέρτες, καύσιμα, αλεύρι και βρεφικά παρασκευάσματα, είναι περιορισμένος. Οι ανεπίσημες υπηρεσίες υγείας, που γίνονται στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων, πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες πολλών τραυματιών και ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Μερικές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι MSF, παρέχουν βοήθεια σε αμάχους σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση. Από το 2011, οι MSF προσφέρουν ιατρικές προμήθειες και φάρμακα σε ομάδες Σύριων γιατρών που περιθάλπουν κρυφά τραυματίες. Οι προσπάθειες της οργάνωσης έχουν επεκταθεί τους τελευταίους έξι μήνες, με το άνοιγμα τριών νοσοκομείων βορειοδυτικά της χώρας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 900 χειρουργικές επεμβάσεις. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή δεδομένων των πολύ μεγάλων ιατρικών αναγκών που υπάρχουν στη Συρία. 

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε καιρό πολέμου απαιτεί ευελιξία και άμεση ανταπόκριση τόσο από την πλευρά των οργανώσεων παροχής βοήθειας όσο και από την πλευρά των θεσμικών δωρητών. Σε αντίθετη περίπτωση, η βοήθεια δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική καθώς παραμένει παθητικός μάρτυρας των δεινών που προτίθεται να απαλύνει.

Σχόλια