Η έκθεση του ΚΕΘΕΑ «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Από το kethea.gr
Εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία». Κεντρικό θέμα της έκθεσης αποτελούν οι εικαστικές δημιουργίες των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ οι οποίες έγιναν μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού.

Η καταστροφή αποτέλεσε το έναυσμα, για να εκφραστεί η δημιουργικότητα των κρατούμενων μελών της κοινότητας. Με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ζωγραφίστηκαν στους καμένους τοίχους θέματα που σχετίζονται με την αναπαράσταση των συναισθημάτων και των σκέψεων των θεραπευόμενων μελών, αφότου βίωσαν την καταστροφή μιας νησίδας ανθρωπιάς μέσα στη φυλακή. Η κοινότητα ξαναστήθηκε από την αρχή και οι δημιουργίες των μελών της αποκτούν ένα συμβολικό χαρακτήρα εκφράζοντας την αναγέννηση της ελπίδας.


Μαζί με αυτά εκτίθενται και έργα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, δυο θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα), αναδεικνύοντας τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως μέσου προσωπικής έκφρασης και ισχυρού συμμάχου στην προσπάθεια για απεξάρτηση, αλλαγή και επαφή με την κοινωνία.


Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, που βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και των οικογενειών τους από το 1983 όταν δημιουργήθηκε η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα. Το ΚΕΘΕΑ στοχεύει στην απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως ισότιμων και ενεργών πολιτών. Το ΜΜΣΤ για μία ακόμα φορά υποστηρίζει την προσπάθεια των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ για επαφή με την κοινωνία. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του.


info
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, ώρα 14.00
Διάρκειας έκθεσης: 2/03-15/04/2013

Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης, Καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΣΤ, Μανώλης Χάρος, ζωγράφος

Περισσότερες πληροφορίες: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τηλ.: 2310 240002, 2310 240403, Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ: 210 9241993-6


Σχόλια