«Ο μπαμπάς μπήκε φυλακή το βράδυ»

Από το www.newsvoice.gr
«Ο μπαμπάς πήγε φυλακή το βράδυ», είναι ο τίτλος του παιδικού βιβλίου των Melissa Higgins και Wednesday Kirwan που έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν ο πατέρας (ή η μητέρα αντίστοιχα) μπαίνει φυλακή.

Το παραμύθι περιγράφει τη ζωή ενός κουνελιού που ο μπαμπάς του συλλαμβάνεται έξω από το σπίτι τους και καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλακή, περιγράφοντας τα συναισθήματά του και προσφέροντας παράλληλα συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης από την απώλεια του γονιού που φυλακίστηκε.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζεται ένα κουνέλι το οποίο γράφει τις σκέψεις του ύστερα από την σύλληψη του πατέρα του. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα λέει: «Ήμασταν στο διαμέρισμα του μπαμπά και ήρθε η αστυνομία το βράδυ. Τα φώτα άστραψαν, οι γείτονες κοίταξαν. Οι αστυνομικοί έβαλαν στον μπαμπά μου χειροπέδες και μου είπαν πως παραβίασε το νόμο και πρέπει να του κάνουν μερικές ερωτήσεις στο αστυνομικό τμήμα».

Στο βιβλίο ακόμη υπάρχουν ολοκληρωμένες υποσημειώσεις που εξηγούν στα παιδιά αναλυτικά για ποιους λόγους αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Μια υποσημείωση αναφέρει: «Οι νόμοι είναι οι κανόνες που λένε στους ανθρώπους πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Όταν ένας άνθρωπος παραβεί κάποιο νόμο πρέπει να φυλακιστεί, το χρονικό διάστημα εξαρτάται από το παράπτωμα».

Ακόμη, το βιβλίο προτρέπει τα παιδιά να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα όπως παλιά καθώς ό,τι συμβαίνει είναι μέσα στη ζωή και είναι φυσιολογικό να τους συμβαίνει. Προτείνει ακόμα να μην μιλάνε για αυτό το γεγονός αλλά για την καθημερινότητα τους.

«Μπορεί να αισθάνεσαι πληγωμένος, φοβισμένος ή ακόμα και χαμένος όταν κάποιος δικός σου πηγαίνει στην φυλακή, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, το βιβλίο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου».

Από τις 11 Αυγούστου που το βιβλίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Από τους ίδιους συγγραφείς έχουν ήδη κυκλοφορήσει και τα εξής βιβλία: «Σαββατοκύριακα με τον μπαμπά» αλλά και «Τι να περιμένετε όταν οι γονείς σας παίρνουν διαζύγιο».

Σχόλια