Τζαμί με θέα στην Ακρόπολη


Από το www.efsyn.gr / Στο κέντρο του περιθωρίου / Του Περικλή Κοροβέση
Με την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χάθηκε και η αρχαία ελληνική γραμματεία από τη νεοσύστατη Ευρώπη. Οι εκχριστιανισμένοι βάρβαροι, με τη δική τους ερμηνεία των Γραφών, άνοιγαν το σκοτεινό τούνελ του Μεσαίωνα και η Ιερά Εξέταση γινόταν η επιστήμη της παπικής εξουσίας. Ο επίσκοπος της Σεβίλης Ισίδωρος αποφάνθηκε πως η Γη είναι επίπεδη, ο Αριστοτέλης απαγορεύτηκε στα πρώτα πανεπιστήμια και ό,τι είχε να κάνει με τις φυσικές επιστήμες ήταν αντιχριστιανικό. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν δυσκολία να ορίσουν την ημερομηνία του Πάσχα ή να προσδιορίσουν τις ώρες της μέρας. Την ίδια περίπου εποχή (το πρώτο μισό του 7ου αιώνα), στη Βαγδάτη, είχαν μεταφραστεί 80 Ελληνες κλασικοί συγγραφείς. Ανάμεσά τους, Αριστοτέλης, Ευκλείδης, Ιπποκράτης, Πλάτωνας, Αναξαγόρας κ.λπ. Το Ισλάμ μπαίνει στην Ιστορία όχι μόνο ως θρησκεία, αλλά ως πολιτισμός από τους πιο προχωρημένους που γνώρισε ποτέ η Ιστορία της Ανθρωπότητας.

Ο Jonathan Lyons στο κλασικό του βιβλίο «The house of wisdom: How the Arabs transform western civilisation»*, εκδόσεις Bloomsbury, υποστηρίζει πως οι Αραβες αντικατέστησαν τους Ελληνες στην παγκόσμια γλώσσα της επιστημονικής έρευνας. Και πράγματι οι Αραβες ανέπτυξαν όλες τις επιστήμες. Μαθηματικά (οι αριθμοί που χρησιμοποιούμε, όπως και η επινόηση του μηδέν είναι αραβικά), Αστρονομία (ο Κοπέρνικος στήριξε τη θεωρία του σε αραβικές έρευνες). Ακόμα, ανέπτυξαν τη μηχανική, τη ναυσιπλοΐα, τη γεωγραφία, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τη χημεία και πολλά άλλα. Να σημειώσουμε πως την τέχνη της απόσταξης τη μάθαμε από τους Αραβες. Το αλκοόλ είναι αραβική λέξη. Ολα αυτά πέρασαν στην Ευρώπη από την Αραβική Ανδαλουσία. Τα φλαμένκο έχουν τη ρίζα τους στην αραβική μουσική.

Η αραβική Κόρδοβα διέθετε τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ευρώπης με μισό εκατομμύριο βιβλία. Αλλα τόσα είχαν οι υπόλοιπες 70 βιβλιοθήκες της πόλης. Υπήρχαν δημόσια λουτρά, συστήματα αποχέτευσης και νυχτερινός φωτισμός. Αυτά περίπου τον ενδέκατο αιώνα, όταν Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο ήταν επαρχιακές πόλεις. Χριστιανοί, Εβραίοι και Αραβες ζούσαν αρμονικά και χωρίς διακρίσεις. Οταν έπεσε η Ανδαλουσία στα χέρια των Ισπανών, το 1492, και έγινε «εθνοκάθαρση» από Αραβες και Εβραίους, η πόλη περιήλθε σε μαρασμό, καταστράφηκαν τα μνημεία της, μαζί με τα λουτρά της. Το νερό ήταν μισητό για τους Ισπανούς και η καθαριότητα του σώματος ήταν σημάδι ακολασίας. Τώρα το πώς αυτός ο πολιτισμός ταυτίστηκε με το απόλυτο κακό, σύμφωνα με τον Μπους τον νεότερο ή με τον Μπερλουσκόνι, που μιλάει για κατώτερο πολιτισμό, και ακόμα σύμφωνα με τον θεωρητικό της ισλαμοφοβίας, Σάμιουελ Χάντινγκτον, που θέλει την εξαφάνιση του Ισλάμ, είναι μια μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τις Σταυροφορίες. Η ιμπεριαλιστική Δύση, πριν παραδώσει τα προνόμιά της στις ΗΠΑ, θεωρούσε όλο τον πλανήτη δικό της, στο όνομα του εκπολιτισμού των κατώτερων φυλών και πολιτισμών. Η σύγχρονη ισλαμοφοβία χρησιμοποίησε τα φασιστικά στοιχεία των εθνικιστών, που είναι μια μικρή μειονότητα στον ισλαμικό κόσμο, σαν εκπροσώπους του Ισλάμ. Είναι σαν να λέμε πως η ένοπλη Χρυσή Αυγή -όπως αποδείχτηκε στην κηδεία του στυγερού δολοφόνου Ντερτιλή- εκπροσωπεί τον ελληνικό πολιτισμό. Και είναι ακόμα αλήθεια πως πολλές αραβικές κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένες και αυταρχικές. Αλλά το Ισλάμ είναι περισσότερο από τις κυβερνήσεις.

Μόνο στην Ευρώπη ζουν δεκαπέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι. Και πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο και σε χώρες μη αραβικές (Ινδονησία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές κ.λπ.). Υπολογίζεται πως ένας στους τρεις είναι μουσουλμάνος. Και είναι η δεύτερη θρησκεία μετά τον καθολικισμό. Αρα, κατά Μπους και Χάντινγκτον, πρέπει να εξαλειφθεί το ένα τρίτο της ανθρωπότητας για να θριαμβεύσει το καλό. Το Ιράν, που παρουσιάζεται ως σκοταδιστικό και επόμενος στόχος του Ισραήλ και των ΗΠΑ, έχει να επιδείξει μερικά εντυπωσιακά επιτεύγματα. Ο αναλφαβητισμός των γυναικών, που το 1970 ήταν 75%, το 2000 ήταν κάτω από 30%. Οι εγγραφές των γυναικών στα σχολεία έφτασαν στο 90% και πριν από το 2010, στο πλαίσιο του οικογενειακού προγραμματισμού, όλοι οι τρόποι αντισύλληψης, ακόμα και το χάπι, η έκτρωση, η βασεκτομή, η στείρωση, ήταν δωρεάν. Να υπενθυμίσουμε πως η Καθολική Εκκλησία απαγορεύει την αντισύλληψη και στις ΗΠΑ οι κλινικές που κάνουν εκτρώσεις δέχονται βομβιστικές επιθέσεις.

Μήπως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε ως χώρα τις σχέσεις μας με το Ισλάμ; Γιατί το Φετιχέ τζαμί στο Μοναστηράκι να μην ξαναλειτουργήσει; Γιατί να μην υπάρχει νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους κατοίκους αυτής της χώρας; Και γιατί όχι ένα Ισλαμικό Μουσείο; Αν και μη τεχνοκράτης, βλέπω μια πολύ καλή επένδυση για το μέλλον.

* Ο Οίκος της Σοφίας: Πώς οι Αραβες διαμόρφωσαν τον Δυτικό Πολιτισμό

perkor29@gmail.com






Σχόλια