Η ΕΡΤ γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου

Από το www.enimerosi24.gr
Με ειδικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, αφιερώματα αρχείου, διαδικτυακές εφαρμογές και με κυρίαρχο στοιχείο τη συμμετοχή του κοινού, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση συμμετέχει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.

Ήδη, οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, απαντούν στο ερώτημα «ραδιόφωνο είναι…», αφήνοντας καθημερινά το δικό τους αρχείο ήχου με το μήνυμά τους για τη γιορτή του ραδιοφώνου τηλεφωνικά στο 210.60.15.425 ή διαδικτυακά στην πλατφόρμα www.wrd13.com που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό. Τα καλύτερα μηνύματα, διάρκειας έως 1΄ θα μεταδοθούν στις 13 Φεβρουαρίου από όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.

Διαμορφωμένο σύμφωνα με τον πνεύμα της ημέρας, θα είναι το πρόγραμμα όλων των σταθμών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, ΕΡΑ σπορ, Kosmos, Φιλία), ενώ συναυλίες και ειδικά αφιερώματα, έχει ετοιμάσει το Τρίτο Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα θα μεταδώσει στις 12.00 απευθείας από το στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη και του αρχιμουσικού Νίκου Λαάρη.

Στις 20.00, η βιολονίστα Νίνα Πατρικίδου και η πιανίστα Ευγενία Βοτανοπούλου – Ιατρού, θα ερμηνεύσουν σε ζωντανή μετάδοση από το Studio C έργα μεγάλων συνθετών της παγκόσμιας μουσικής.

Παράλληλα, το Τρίτο θα τιμήσει την ημέρα με ειδικές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Στις 08.00, ο Γιώργος Φλωράκης φιλοξενεί στη ζωντανή ζώνη «ΌΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ» την Άννα Παναγιωτοπούλου και μιλούν για το σύγχρονο ραδιόφωνο και την εμβληματική εκπομπή του Τρίτου «Εδώ Λιλιπούπολη».

Μέσα από την ίδια ζώνη, στις 10.00 ο Διονύσης Μαλλούχος φιλοξενεί τον κριτικό τέχνης και ραδιοφωνικό παραγωγό Ανδρέα Ρικάκη, ο οποίος καταθέτει την εμπειρία του από τη πολύχρονη ενασχόλησή του με το ραδιόφωνο.

Στις 13.00, μέσα από την εκπομπή «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ», ο Χρίστος Παπαγεωργίου καλεί προσωπικότητες του πολιτισμού να καταθέσουν τη δική τους άποψη για τη σημασία του ραδιοφώνου, ενώ ανάλογο περιεχόμενο θα έχουν και οι εκπομπές «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ», με τον Θόδωρο Λούστα στις 15.00 και «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» με τον Εμμανουήλ Κουτσουρέλη στις 22.00.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η «Φωνή της Ελλάδας» ως γέφυρα επικοινωνίας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό, έχει ετοιμάσει συνεντεύξεις με τους απόδημους Έλληνες μέσα από όλες τις εκπομπές της. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε συνεντεύξεις με Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι θα εξιστορούν πώς βίωσαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά παγκόσμια γεγονότα και φυσικές καταστροφές, καθώς έπλεαν σε πληγείσες περιοχές του κόσμου, έχοντας ως μοναδική πηγή ενημέρωσης τη «Φωνή της Ελλάδας».

Οι 19 Περιφερειακοί Ραδιοσταθμοί της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, θα διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους ειδικά για την ημέρα, από τις 08.00 έως και τις 14.00. Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα βρεθούν στα στούντιο πολίτες που είχαν διακριθεί ως παραγωγοί στη δράση «ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΟΥ» και οι οποίοι θα μιλήσουν για τη ραδιοφωνική τους εμπειρία. Επίσης, τοπικοί παράγοντες, επιστήμονες και σημαντικοί επώνυμοι πολίτες θα μιλούν για τη σχέση τους με το ραδιόφωνο σήμερα, ενώ παλιοί εργαζόμενοι της ΕΡΑ θα δίνουν συνεντεύξεις για τις αναμνήσεις τους από τη ραδιοφωνική τους θητεία.

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα ψηφιοποίησε και θα παρουσιάσει το Αρχείο της ΕΡΤ μέσω της ιστοσελίδας του, www.ert-archives.gr. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ (σε δύο μέρη) του Σταύρου Στρατηγάκου «ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ», παραγωγής 2009, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το ντοκιμαντέρ διατρέχει ιστορικά την πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις απαρχές του το 1928, μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966. Στην κάμερα μιλούν ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ Γιώργος Κάρτερ, οι πρώην εργαζόμενοι στο ΕΙΡ Βασίλης Κροντηρας, Ερση Αστεριάδη, Ιωάννα Ρουμάνη, Φραγκίσκη Καρόρη, Νίκος Χάκκας, Τάκης Νατσούλης, Αντώνης Λάβδας, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Μουρκάκος, η ηθοποιός Μάρω Κοντού, η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα και οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας και Γιώργος Παπαδάκης.

Με το παραπάνω ντοκιμαντέρ θα ανοίξει στις 20:30 και η «ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ» της ΕΤ1, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Αμέσως μετά την προβολή του, ακολουθεί στις 22.20 συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, η συγγραφέας και δημοσιογράφος κυρία Μαριλένα Πολιτοπούλου και ο δημοσιογράφος κ. Μάκης Προβατάς.

Το αφιέρωμα της ΕΤ1 κλείνει στις 23:00, με το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», με τίτλο «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ – ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ». Για την πολύτιμη συνεισφορά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, μιλούν ο Γιώργος Κουρουπός, ο Νίκος Κυπουργός, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Ειρήνη Λεβίδη, ο Δημήτρης Μαυρίκιος κ.α., οι οποίοι θυμούνται με συγκίνηση τις πρώτες μέρες του Τρίτου υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι και περιγράφουν στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Οι επισκέπτες του διαδικτυακού τόπου της ΕΡΤ www.ert.gr, θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο banner για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με τα ηχητικά μηνύματα των ακροατών της ΕΡΑ, τα οποία θα αναρτηθούν και στα social media της ΕΡΤ.

Σχόλια