Σεμινάριο Ραδιοφώνου στο Music Society Web Radio



"Η ΦΩΝΗ, Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ"
με τους: ΓΙΩΡΓΟ ΦΛΩΡΑΚΗ, ΟΔΥΣΣΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΦΕΝΤΖΗ (aka KafKa).


Ελάτε να γνωριστούμε και να μιλήσουμε για ραδιόφωνο και μουσικές ραδιουργίες, μαζί με όλους τους εισηγητές την Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, στις 20.30, στο χώρο του Music society web radio (Κτενά 8, Σύνταγμα).



Με την αρχή της καινούργιας χρονιάς, το Music Society Web Radio ανοίγει ξανά τις πόρτες του σε όσους θέλουν ‘να μαθαίνουν, να πράττουν, να πηγαίνουν λίγο παρακάτω’ το ενδιαφέρον και την ενασχόλησή τους με τη μουσική, διοργανώνοντας άλλο ένα σεμινάριο υψηλών προδιαγραφών και χαμηλού κόστους!


Αυτή τη φορά, τρεις γνωστοί και καταξιωμένοι στο χώρο τους άνθρωποι του ραδιοφώνου, ο Γιώργος Φλωράκης, ο Οδυσσέας Ιωάννου και η Κατερίνα Καφεντζή, θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβει αυτό το ‘μαγικό κουτί που μιλάει και τραγουδάει’. Για όσους ήθελαν πάντα να βρεθούν ‘στην άλλη πλευρά’ του αγαπημένου τους μέσου, να μοιραστούν τις μουσικές και τις ιδέες τους, να πειραματιστούν σε ένα αληθινό studio και να γνωρίσουν ποια είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ μιας καλής ραδιοφωνικής εκπομπής.



Ενα τρίμηνο σεμινάριο με τρεις εισηγητές, ο καθένας από τους οποίους θα ασχοληθεί με μια διαφορετική πλευρά της ραδιοφωνικής παραγωγής. Τόπος συνάντησης ο ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός μας στο κέντρο της Αθήνας (Κτενά 8, Σύνταγμα), ο φιλόξενος χώρος και το studio του Music Society Web Radio. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν και τις τρεις θεματικές ενότητες ή οποιαδήποτε από τις τρεις μεμονωμένα, ενώ σε όλους θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής :

60 ευρω η καθε ενότητα ή 150 ευρώ ολοκληρο.



Το σεμινάριό μας αναλυτικά, με τα λόγια των εισηγητών:

Η ΦΩΝΗ, Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ...Η ΕΚΠΛΗΞΗ στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ!



Η ΦΩΝΗ
Γιώργος Φλωράκης – από 24/01 και για 4 τρίωρες συναντήσεις
Ερμηνεία Ραδιοφωνικού Λόγου
Τα Χρώματα και οι Ποιότητες της Ανθρώπινης Φωνής

«Έχοντας κατακτήσει σε πρώτη φάση την αίσθηση της εκφοράς του ραδιοφωνικού λόγου, έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα προς την επάρκεια της παρουσίασης μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Έχουμε καταφέρει να εκφωνούμε το γραπτό κείμενό μας ερμηνεύοντάς το.


Όμως, το ζήτημα της ερμηνείας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ανάγνωση μιας παρτιτούρας ή στην ενσάρκωση ενός ρόλου, είναι ζήτημα ανεξάντλητο: ποτέ δεν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε αγγίξει το τέλειο.


Στις τέσσερις συναντήσεις που θα έχουμε στη διάθεσή μας, θα ασχοληθούμε μέσω της ανάγνωσης με την ερμηνεία μερικών πολύ σημαντικών γραπτών κειμένων, ανακαλύπτοντας μέσα μας χρώματα και ποιότητες της εκφραστικότητάς μας που μέχρι τώρα αγνοούσαμε. Χρώματα και ποιότητες που θα μεταφερθούν στη συνέχεια στον ραδιοφωνικό μας «αέρα» αλλά και στην καθημερινότητά μας.


Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για ερμηνεία θεατρική αλλά για ανακάλυψη προσωπικών χρωμάτων και ποιοτήτων καθώς δεν θα υποδυθούμε παρά μόνο τον εαυτό μας.


Τα κείμενα με τα οποία θα δουλέψουμε είναι τα εξής:
Όμηρος, Οδύσσεια (αρχαίο κείμενο)
William Shakespeare, Βασιλιάς Ληρ
Wolfgang von Goethe, Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου
Samuel Beckett, Πινγκ
e.e. cummings, Ποιήματα
Jean Cocteau, Πάει, την Έχασα!
Τζένη Μαστοράκη, Μ’ Ένα Στεφάνι Φως
Μανόλης Πολέντας, Evil I
Τέλος, θα κάνουμε μια μικρή εισαγωγή στο ζήτημα της Αφήγησης μιας Ιστορίας με το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Ο Μικρός Κλάους, Ο Μεγάλος Κλάους.»



Ο ΛΟΓΟΣ

Οδυσσέας Ιωάννου – από 18/02 και για 4 τρίωρες συναντήσεις
Ο ρόλος και η σύνδεση του παραγωγού με τις μουσικές/τραγούδια

«Το τραγούδι είναι η πρώτη και η βασική ύλη, μιας μουσικής εκπομπής. Όμως ο λόγος είναι που φτιάχει την ιστορία.

Ενοποιεί, φωτίζει, εξηγεί, συνδέει το τραγούδι με εποχές, ανθρώπους και αισθήματα, από τα οποία όταν αποκοπεί είναι απλά μία ωραία κατασκευή.


Ποιος είναι ο ρόλος του παραγωγού; Μέχρι πού φτάνει η παρέμβασή του, η "βοήθειά" του και που αρχίζει η αυθαιρεσία και η έπαρση;»




Η ΕΚΠΛΗΞΗ
Κατερίνα Καφεντζή(aka KafKa) – από 01/04 και για 4 τρίωρες συναντήσεις
H επένδυση και το στήσιμο μιας μουσικής εκπομπής


«Πως ντύνουμε μουσικά μια εκπομπή στο ραδιόφωνο είτε ως παρουσιαστές ή ως επιμελητές.
Τι κρατάει τον ακροατή και τι τον διώχνει απο μια μουσική εκπομπή ή αλλιώς πως ακούν οι ακροατές ραδιόφωνο.

Η προετοιμασία που οδηγεί στον αυτοσχεδιασμό και στη μουσική έκπληξη.

Η δική μας μουσική λίστα απέναντι στο play list.»

Σχόλια