Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν σταματάμε την άσκηση;

Από το www.mpbalatsinos.gr

Γυμνάζεστε καθημερινά και αυτό είναι καλό. Όχι μόνο για το σώμα σας αλλά και για το μυαλό σας. Τουλάχιστον αυτό έχουν αποδείξει αρκετές έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους και δείχνουν ότι η συστηματική άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του, στη μνήμη, στη σκέψη, στη διάθεση.

Όμως πολύ λίγες έρευνες έχουν ασχοληθεί με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν σταματάτε την άσκηση. Τα οφέλη παραμένουν ή σιγά σιγά οι λειτουργίες επιβραδύνονται όπως γίνεται και με τους μυς.

Μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Νευρολογίας της Νέας Ορλεάνης και που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία δίνει σημαντικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους New York Times έγιναν δύο πειράματα σε ποντίκια έτσι ώστε οι γιατροί να ελέγξουν πόσο διαρκούν τα οφέλη της άσκησης. Στο ένα γκρουπ είχαν προσθέσει στο κλουβί τους μία ρόδα. Παρακολουθούσαν με ειδικά όργανα τη λειτουργία του εγκεφάλου τους αλλά και την παραγωγή νευρώνων.

Το δεύτερο γκρουπ δεν είχε καθόλου άσκηση. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Το πρώτο γκρουπ είχε τη διπλάσια παραγωγή νευρώνων από το δεύτερο. Όταν όμως σταμάτησαν την άσκηση μέσα σε τρεις εβδομάδες, σταδιακά η παραγωγή νευρώνων έγινε ίδια με των ποντικιών που δεν ασκήθηκαν ποτέ.

Στο δεύτερο πείραμα οι επιστήμονες εξέτασαν την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο των ποντικιών. Η σεροτονίνη είναι μία ορμόνη που επηρεάζει πολύ τη διάθεση και την ψυχολογία.

Πραγματικά τα ποντίκια που είχαν στη διάθεσή τους ρόδα για να τρέχουν αλλά και άλλα αντικείμενα και παιχνίδια για να αθλούνται μέσα στο κλουβί, είχαν μεγάλη παραγωγή σεροτονίνης. Τα ποντίκια ήταν πιο ήρεμα, και δεν έδειχναν σημάδια άγχους. Σε αντίθεση με το δεύτερο γκρουπ. Μετά από διακοπή της άσκησης για 3 εβδομάδες η παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους εξομοιώθηκε με αυτή των ποντικιών που δεν είχαν ασκηθεί ποτέ.

Με δεδομένο ότι τα ποντίκια έχουν πολλά κοινά με τον ανθρώπινο οργανισμό μπορείτε να βγάλετε και μόνοι σας τα συμπεράσματα.

Τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό είναι πολλά και ποικίλα. Από ψυχολογική ανάταση μέχρι καλύτερη λειτουργία των ζωτικών οργάνων αλλά και του εγκεφάλου. Η διακοπή της άσκησης μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διάθεσή σας όσο και τις επιδόσεις σας. Με άλλα λόγια ακολουθείστε αυτό που υποσχεθήκατε στον εαυτό σας. Μην εγκαταλείψετε το γυμναστήριο, το περπάτημα αλλά και όποια άλλη δραστηριότητα έχετε βάλει στο πρόγραμμα. Σας κάνει καλό!

Σχόλια