«Eισβολή» 10 σημαντικών καλλιτεχνών στην Ακαδημία Πλάτωνος


www.iefimerida.gr
Εκεί που δίδαξε ο Πλάτωνας, στο μοναδικής αισθητικής αρχαιολογικό πάρκο των 135 καταπράσινων στρεμμάτων, εγκατέστησαν τα ψηφιακά τους έργα, δέκα σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες.

Πρόκειται για την έκθεση «Εικαστικοί Διάλογοι», μια ομαδική έκθεση που πραγματεύεται δύο προβληματικές:


A. Η οικονομική, πολιτική και πολιτειακή κρίση ως πρόκληση για τη δημοκρατία και την τέχνη.

B. Κοινωνικοί παράγοντες, όπως η ανεργία, ο κίνδυνος της πτώχευσης, η μετανάστευση κλπ. ως εφαλτήριο εικαστικής δράσης – αντίδρασης.

Η θεματική αυτής της έκθεσης που γίνεται μέσα σε μια σπάνιας ενέργειας και αξίας περιοχή της Αθήνας, φέρει προφανώς τους κώδικες και τα μηνύματα του χώρου όπου ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιου του κόσμου, εκεί όπου ο Πλάτωνας και οι μαθητές του έθεσαν τις αρχές και τους προβληματισμούς της παγκόσμιας φιλοσοφίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση προσκάλεσε εικαστικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέα, εντελώς πρωτότυπα έργα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στους Εικαστικούς Διαλόγους και έχουν ως αφετηρία μία από τις δύο παραπάνω θεματικές ενότητες. Τα εν λόγω έργα, δέκα στο σύνολο, προέκυψαν μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μέσων έκφρασης (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κλπ.) και θα προβληθούν μέσα σε κλειστές αρχιτεκτονικές κατασκευές, τοποθετημένες εντός του Πάρκου Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος (είσοδος στη συμβολή των οδών Τριπόλεως & Κρατύλου).

Με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε ολόκληρη την έκταση του πάρκου, ανακαλύπτοντας τις 10 προβολές που φιλοξενούνται στα 10 αντίστοιχα περίπτερα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να συνάδουν με τον φυσικό χώρο του πάρκου.

Η δράση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα και η παρακολούθηση θα γίνεται δωρεάν. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2013.


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και έργα:

Αθανασοπούλου Κατερίνα, Αποδημία, 2012

Αλαβάνου Λουκία, Ducktator, 2012

Βενετόπουλος Μπάμπης, Πεσόντες, 2012

Βουνάτσου Μυρτώ – Ντεξής Στέλιος, Το Κύμα, 2012

Ζερβού Μαρία, Περί νομάδων (Ο Δρόμος), 2012

Θεοδώρου Λίνα, Ο θησαυρός του σπιτιού, 2012

Μαρκέτου Τζένη, Είστε ευτυχισμένοι τώρα?, 2012

Πασχαλίδου Μαρία, Συμπόσιο, 2012

Τουλούδης Πέτρος, Ευθεία Οδός, 2012

Χατζηγεωργίου Γιούλα, Ξανά, 2012

Σχόλια