Κώστας Γαβράς: Η Δημοκρατία έχει μπασταρδευτεί στην Ελλάδα

Από το www.iefimerida.gr
Η Χρυσή Αυγή, το μνημόνιο, ο Λαμπράκης είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, μιλώντας από το Παρίσι με αφορμή την θεατρική μεταφορά του περίφημου «Ζ» στο Εθνικό Θέατρο.

Η ταινία, που πήρε δύο Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και μοντάζ) γυρίστηκε στην Αλγερία το 1969 βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Τώρα μεταφέρεται στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πολιτικών φορτίσεων. Μιλώντας στην εφημερίδα «6 μέρες» ο Κώστας Γαβράς αναφερόμενος στο ΔΝΤ και το μνημόνιο αναφέρει: «εμείς όμως τους αφήσαμε να μπούνε με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα. Τα σκάνδαλα και η έλλειψη δημοκρατίας τούς άνοιξαν την πόρτα».

Θεωρεί πως ένα απ΄τα μεγάλα «αγκάθια» της Ελλάδας είναι η Δημοκρατία. «Η έννοια και η ουσία της έχουν μπασταρδευτεί εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα η Δημοκρατία δεν ασκείται όπως σε άλλες χώρες, για παράδειγμα τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία.» Ο Κώστας Γαβράς αναφέρεται βέβαια και στην άνοδο της ακροδεξιάς λέγοντας «οι φασίστες παλιά ήταν στους δρόμους τώρα μπήκαν στο Κοινοβούλιο. Γι΄ αυτό ακριβώς σήμερα χρειαζόμαστε ανθρώπους που να είναι έτοιμοι για επικίνδυνες αλλαγές, Τι εννοώ: Ότι ο Λαμπράκης ενδεχομένως ήξερε οι θα χάσει τη ζωή και πήρε το ρίσκο».

Σχόλια