Ρομπότ-κολυμβητής διέσχισε τον Ειρηνικό ωκεανό

Από το www.www.pheme.gr
Επί ένα ολόκληρο χρόνο ο Ειρηνικός ωκεανός φιλοξένησε στα επικίνδυνα νερά του έναν ξεχωριστό θαλασσοπόρο.


Tο ρομπότ-κολυμβητή της εταιρείας Liquid Robotics που ονομάζεται "Πάπας Μάου", προς τιμήν του θαλασσοπόρου από τη Μικρονησία Πίους "Μάου" Πιαΐλούνγκ.

Το ατρόμητο ρομπότ διένυσε σχεδόν 17.000 χιλιόμετρα, από τη μία άκρη του ωκεανού ως την άλλη, προκειμένου να συλλέξει πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία για το οικοσύστημα του Ειρηνικού, τη θερμοκρασία και την αλμυρότητα των υδάτων του.


Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία, το ρομπότ κατόρθωσε να βγει αλώβητο από το υπερπόντιο ταξίδι του, μέσα από καταιγίδες, πελώρια κύματα και επιθέσεις καρχαριών, ενώ κολυμπούσε επί 365 ημέρες γύρω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο για να φθάσει στον προορισμό του, το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Εκτός από τον "Πάπα Μάου", η ίδια εταιρεία διαθέτει τρία ακόμη ρομπότ, τα οποία αυτή τη στιγμή κολυμπούν στον Ειρηνικό ωκεανό για τον ίδιο επιστημονικό σκοπό:

Tο ένα θα φθάσει στην Αυστραλία στις αρχές του νέου έτους, το δεύτερο προσεγγίζει τις ακτές της Ιαπωνίας και το τρίτο βρίσκεται στη Χαβάη λόγω μηχανικού προβλήματος.



Σχόλια