Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2012

Από το www.olympus-marathon.com
Ανοίγουν σήμερα οι εγγραφές του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2012
Αναλυτικά: 
ΓΕΝΙΚΑ: Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο, από το 2006. Η διαδρομή του αγώνα δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να αντιμετωπίσουν μια απαιτητική δοκιμασία, διανύοντας 23 χιλιόμετρα διαδρομής, από τα οποία τα 22 απλώνονται σε μονοπάτια, καλύπτοντας παράλληλα μια θετική υψομετρική διαφορά που ξεπερνά τα 1700 μέτρα. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 5:00 ώρες. Η τροφοδοσία των αθλητών είναι η ελάχιστη δυνατή και περιορίζεται σε έναν σταθμό, περίπου στο μέσον της διαδρομής. 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η διαδρομή του αγώνα (που σχηματίζει νοητά τον αριθμό «8») έχει ως εκκίνηση και τερματισμό το Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου. Το ελάχιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι 250 μέτρα και το μέγιστο 1030. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής (98%) αποτελείται από μονοπάτια, με το υπόλοιπο να μοιράζεται σε χωματόδρομο και άσφαλτο. Το 2010 καθιερώθηκε η εναλλαγή δεξιόστροφης και αριστερόστροφης διαδρομής με τη διαδρομή να πραγματοποιείται δεξιόστροφα, για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η νέα διαδρομή (2008). Η διαδρομή του 2012 θα είναιδεξιόστροφη. Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα της φοράς του αγώνα, το πρώτο και τελευταίο τμήμα της διαδρομής, αποτελούμενο από 2Κ είναι κοινό σε εκκίνηση και τερματισμό (ΚΜ 0-2 & ΚΜ 21-23). 
α) Δεξιόστροφη Διαδρομή: Γήπεδο - Μύλοι - Πόρτες - Δαμασκηνιά - Καστάνα - Γιάννακα - Σταλαματιά - Μοναστήρι - Άγιο Σπήλαιο - Κολωνιάρη - Καστάνα - Γκόλνα - Άγιοι Απόστολοι - Μύλοι - Γήπεδο 
β) Αριστερόστροφη Διαρομή: Γήπεδο - Μύλοι - Άγιοι Απόστολοι - Γκόλνα - Καστάνα - Κολωνιάρη - Άγιο Σπήλαιο - Μοναστήρι - Σταλαματιά - Γιάννακα - Καστάνα - Δαμασκηνιά - Πόρτες - Μύλοι - Γήπεδο. 

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε ένα σημείο, περίπου στη μέση της διαδρομής, στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο σημείο ακριβώς όπου εδρεύει και ο ομώνυμος σταθμός στον Olympus Marathon. Επιπλέον, θα προσφέρεται τροφή στον τερματισμό για όλους τους αθλητές. 

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Το χρονικό όριο του αγώνα καθορίζεται στις 5:00 (πέντε) ώρες, με ενδιάμεσο όριο αποκλεισμού στο μοναδικό Σταθμό του αγώνα (Μοναστήρι) τις 2:30 ώρες για την αριστερόστροφη διαδρομή (Γκόλνα) και τις 2:45 ώρες για την δεξιόστροφη (Πόρτες). Το όριο είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες και για όλες τις ηλικίες. Όσοι αθλητές περάσουν εκπρόθεσμα από το σημείο αποκλεισμού, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό τους στους υπεύθυνους του Σταθμού και να συνεχίσουν πεζοί προς τον τερματισμό. Μόνο εφόσον ο υπεύθυνος γιατρός του σταθμού αποφανθεί ότι ό αθλητής δεν είναι σε θέση να συνεχίσει με τις δικές του δυνάμεις, τότε αυτός που αποκλείεται ή εγκαταλείπει, δικαιούται οδικής μεταφοράς με μέσο και ευθύνη της διοργάνωσης. 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τερματίσει έναν τουλάχιστον αγώνα βουνού με βαθμολογική αξία πάνω από 20 βαθμούς, τα τρία τελευταία ημερολογιακά έτη (το τρέχον & τα δύο προηγούμενα). Η βαθμολογία ενός αγώνα προκύπτει από το άθροισμα του μήκους και της υψομετρικής διαφοράς της διαδρομής ενός αγώνα (πχ αγώνας 25Κ και +1000μ ανάβασης, δίνει 25+10,00=35,0 βαθμούς). Ο Κατάλογος των αγώνων-κριτηρίων του Χειμωνιάτικου Ενιπέα ταυτίζεται με εκείνον του Olympus Marathon. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών για το 2012, ορίζεται στους 300 (τριακόσιους). Ο κάθε αθλητής έχει την ευθύνη για τον ιατρικό έλεγχο της υγείας του, ωστόσο η διοργάνωση επιφυλάσσεται να απορρίψει αιτήσεις αθλητών που γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και το αποκρύπτουν. Δεν δικαιούνται συμμετοχής αθλητές που στο παρελθόν υπέπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Ο νικητής και η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, δικαιούνται την δωρεάν συμμετοχή τους στην παρούσα, τιμής ένεκεν. 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου (online), και η πληρωμή του τιμήματος συμμετοχής θα γίνεται αποκλειστικά με χρέωση πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στη διεύθυνση www.olympus-marathon.com. Ψευδείς αιτήσεις, αναφορικά με το κριτήριο συμμετοχής, θα απορριφθούν και δεν θα επιστραφεί το ποσό συμμετοχής. Οι εγγραφές στον αγώνα του 2012 θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού που ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη ή εφόσον δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου. Η παραλαβή των αριθμών αγώνα, θα γίνεται την παραμονή του αγώνα (Σάββατο 8/12) και τις ώρες 19:00-21:00 από το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου και την ημέρα του αγώνα (Κυριακή 9/12) και ώρες 08:00-09:30, στο χώρο της εκκίνησης, στο Δημοτικό Στάδιο του Λιτοχώρου. Για την παραλαβή αριθμών απαιτείται η επίδειξη κάποιου επίσημου δελτίου της Ελληνικής Πολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να πιστοποιεί την ταυτότητα του/της αθλητή/τριας. 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ: Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20 (είκοσι) ευρώ και ο κάθε αθλητής δικαιούται: τροφοδοσία, αριθμό αγώνα, μετάλλιο (όσοι τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου των 5 ωρών), ηλεκτρονική χρονομέτρηση, γεύμα στο τέλος του αγώνα, υποστήριξη πρώτων βοηθειών. 

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ: Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής δεν επιστρέφεται μέρος ή ολόκληρο το ποσό συμμετοχής στον αθλητή, ούτε και αντικαθίσταται η θέση του από άλλον αθλητή. 

ΕΠΑΘΛΑ: Θα δοθεί αναμνηστικό έπαθλο στους τρεις πρώτους άνδρες νικητές και στις τρεις πρώτες γυναίκες νικήτριες του αγώνα. Ο νικητής και η νικήτρια του αγώνα δικαιούνται τιμής ένεκεν τη συμμετοχή τους στον Olympus Marathon 2013, όπως και στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα του 2013. Αναμνηστικό μετάλλιο θα πάρουν όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα. 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές, συστήνεται όμως να μεταφέρουν ελάχιστο εξοπλισμό επιβίωσης, όπως αδιάβροχο μπουφάν, αιμοστατικό, τροφή ανάγκης, κύπελλο (δεν θα προσφέρονται κύπελλα στο Σταθμό Υποστήριξης) και υδροδοχείο. Η αλουμινοκουβέρτα και κάποια αξεσουάρ ένδυσης (γάντια, σκούφος) συστήνονται σε όσους αθλητές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Επειδή οι καιρικές συνθήκες το Δεκέμβριο ενδέχεται να είναι ακραίες λόγω εποχής, σκόπιμο είναι να λάβουν οι αθλητές ειδική μέριμνα για την ένδυση τους (γκέτες χιονιού, σκούφος, γάντια, ενισχυμένα παπούτσια). Η χρήση μπατόν πεζοπορίας απαγορεύεται,για λόγους ασφάλειας των αθλητών από ακούσιους τραυματισμούς, καθώς η πυκνότητα θα είναι μεγάλη λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων και της μικρής διάρκειας του αγώνα. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση φροντίζει για την ασφάλεια των αθλητών με την παρουσία εθελοντών που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης, όπως και ομάδας διάσωσης που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα πάνω στη διαδρομή. Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του στο μονοπάτι και να παραχωρεί τη σειρά του σε πιο γρήγορους αθλητές, που ζητούν να προσπεράσουν. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό. Συστήνεται στους αθλητές να μην χρησιμοποιούν φορητές συσκευές ήχου (γουόκμαν, MP3, κλπ) ώστε να μπορούν να αντιληφθούν καταστάσεις κινδύνου (πτώσεις βράχων, πτώσεις συναθλητών, κάλεσμα σε βοήθεια). Ιδιαίτερο κίνδυνο συνιστούν για τους αθλητές οι πτώσεις βράχων, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, συμβαίνουν όμως σε ημέρες έντονων βροχοπτώσεων. 

ΠΟΙΝΕΣ: Αθλητές που δεν θα έχουν περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου θα ακυρωθούν, μετά τον τελικό έλεγχο των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων και τα ονόματά τους θα αφαιρεθούν από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Αποκλεισμός προβλέπεται και για εκούσια απόρριψη ανόργανων σκουπιδιών (συσκευασίες από μη ανακυκλώσιμο υλικό) μέσα στον αγώνα, όπως επίσης και για τη χρήση μπατόν. 

ΜΑΤΑΙΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: Σε περίπτωση ιδιαίτερα ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα αναβολής ή/και ματαίωσης του αγώνα, ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την τέλεση του αγώνα, έγινε με σκοπό την πιθανή διεξαγωγή του κάτω από καθαρά χειμερινές συνθήκες (χιονόστρωση οποιουδήποτε πάχους). Έκτακτος κίνδυνος μπορεί να προκύψει από πιθανότητες βραχοπτώσεων στο τμήμα Δαμασκηνιά-Καστάνα, εφόσον υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις τις παραμονές του αγώνα. Σε τέτοια περίπτωση, θα τροποποιηθεί σημαντικά η διαδρομή, με την ολική αφαίρεση του τμήματος Μύλοι-Καστάνα και τη μεταφορά της διαδρομής μέσω Γκόλνας. Σε περίπτωση ακύρωσης δεν πρόκειται να επιστραφεί μέρος ή και ολόκληρο το ποσό που καταβλήθηκε από τους συμμετέχοντες. 

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Η εκκίνηση του 7ου «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» θα δοθεί στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2012, από το χώρο του Δημοτικού Σταδίου Λιτοχώρου. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: • Σάββατο 8/12: 19:00-21:00 Εγγραφές (Ναυτικό Μουσείο) 

• Κυριακή 9/12: 08:00-09:30 Εγγραφές (Στάδιο Λιτοχώρου) 
• Κυριακή 9/12: 10:00 Εκκίνηση (Στάδιο Λιτοχώρου) 
• Κυριακή 9/12: 15:00 Κλείσιμο Αγώνα (Στάδιο Λιτοχώρου) 
• Κυριακή 9/12: 15:00 Απονομές νικητών (Στάδιο Λιτοχώρου) 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα του αγώνα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Olympus Marathon στη διεύθυνση www.olympus-marathon.com/ 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διοργάνωση στο email athletes@olympus-marathon.com

Σχόλια