Προβολή ντοκιμαντέρ / Θεραπευτικές κατοικίες: ένα εναλλακτικό, σουηδικό μοντέλο για τη θεραπεία της ψύχωσης

Το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας σας προσκαλεί στην εκδήλωση:

Προβολή ντοκιμαντέρ : "Healing Homes: An Alternative, Swedish Model for Healing Psychosis" (Θεραπευτικές κατοικίες: ένα εναλλακτικό, σουηδικό μοντέλο για τη θεραπεία της ψύχωσης)

Σκηνοθεσία: Daniel Mackler, δημιουργός του "Take these broken wings"

Οι ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ είναι ένα εκρηκτικό ντοκιμαντέρ για την αποθεραπεία από την ψύχωση (σκηνοθετημένο από τον Daniel Mackler του Take These Broken Wings), που παρουσιάζει τη δουλειά της Οργάνωσης Οικογενειακή Φροντίδα στο Γκόθενμποργκ της Σουηδίας. Η οργάνωση, με εμπειρία πάνω από είκοσι χρόνια, βοηθά ανθρώπους, που έχουν εγκαταλειφθεί από την παραδοσιακή ψυχιατρική, να φιλοξενηθούν σε οικογένειες (κυρίως αγροτικές οικογένειες στη Σουηδική επαρχία), για να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Οι οικογένειες που φιλοξενούν δεν έχουν επιλεγεί με βάση κάποια ψυχιατρική εξειδίκευση, αλλά λόγω της ενσυναίσθησης, της σταθερότητας και της επιθυμίας τους να προσφέρουν.
Οι άνθρωποι ζουν με αυτές οικογένειες για παραπάνω από ένα ή δύο χρόνια και γίνονται έτσι μέλη ενός λειτουργικού οικογενειακού συστήματος. Τα μέλη του προσωπικού παρέχουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους εντατική ψυχοθεραπεία και στις οικογένειες που τους φιλοξενούν εντατική εποπτεία.

Η Οργάνωση Οικογενειακή Φροντίδα αποφεύγει τις διαγνώσεις και αγωνίζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα με ασφαλή τρόπο. Προσφέρει αυτές τις
υπηρεσίες δωρεάν στο πλαίσιο της Σουηδικής κοινωνικής ιατρικής.

Το ντοκιμαντέρ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ συγκεντρώνει συνεντεύξεις από άμεσα ενδιαφερόμενους, αγροτικές οικογένειες και μέλη του προσωπικού παρουσιάζοντας ένα δυναμικό όραμα για τη αποθεραπεία χωρίς φάρμακα. Παράλληλα αποτελεί μια αποκαλυπτική κριτική του ιατρικού μοντέλου της ψυχιατρικής.

info:
"Healing Homes: An Alternative, Swedish Model for Healing Psychosis" 

''Θεραπευτικές Κατοικίες: Ένα εναλλακτικό σουηδικό μοντέλο για τη θεραπεία της ψύχωσης''

Σκηνοθεσία: Daniel Mackler, δημιουργός του "Take these broken wings"

Με ελληνικούς υπότιτλους

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

20:30

Μικρόπολις-Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία. Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση




Σχόλια