Είμαστε Δημοκράτες μα κυρίως νομοταγείς και δεν το έχουμε κατανοήση

Η λίστα της συγκάλυψης
του Γιάννη Μπογιόπουλου


Ας ξεμπλέξουμε λίγο τη “λίστα Λαγκάρντ”. Η Γαλλία ανακαλύπτει τη λίστα καταθετών στην HSBC της Ελβετίας μετά από έρευνα στο σπίτι του καταζητούμενου από την Ελβετία Εβρε Φαλτσιανι τον Ιανουάριο 2009. Ο Φαλτσιάνι εργαζόταν στην τράπεζα και την είχε αποσπάσει από τους υπολογιστές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε προσπαθήσει να την πουλήσει σε διάφορους. Ο ίδιος το αρνείται.

Η Ελβετία ζητάει η λίστα να μην ελεγχθεί και να επιστραφεί, αλλά ο Γάλλος εισαγγελέας τη μελετά, βρίσκει φοροφυγάδες και την παραδίδει στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Οπως χαρακτηριστικά είπε αργότερα ο ίδιος "υπήρχαν στοιχεία εγκλήματος, αν έβρισκα ένα πτώμα, θα έκανα πως δεν το είδα;"

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η λίστα έχει 80.000 ονόματα, από 174 χώρες, μεταξύ των οποίων 8.000 Γάλλοι. Τα αντιγράφει και μετά τα επιστρέφει στην ΗSBC που τα ζητάει. Η τράπεζα ανακοινώνει ότι τα ονόματα ήταν 24.000. Ο Φαλτσιάνι παίρνει για αντάλλαγμα την γαλλική υπηκοότητα, ενδεχομένως και άλλα ανταλλάγματα. Για το θέμα κοντεύει να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών αλλά το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ελέγχει τα ονόματα και σε ένα περίπου έτος έχει συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα!

Αν και στην Ελλάδα γίνονται κατά καιρούς κάποιες συζητήσεις για τη λίστα Φαλτσιάνι το θέμα είχε ξεχαστεί.

Πρόσφατα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για τα CD με ονόματα καταθετών στην Ελβετία που κυκλοφορούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης απαντάει στις 17/9 ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα πάρει επειδή η Ελβετία τα θεωρεί προϊόν εγκλήματος! Το ίδιο πρόβλημα βέβαια δεν ισχύει για Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία κ.λπ. που τα χρησιμοποιούν για να φορολογούν. Η Γερμανία μάλιστα αγόρασε άλλο ένα CD έναντι 3,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ μόνο το 2010 τα CD τής απέδωσαν φόρους 1,6 δισ., σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκαλύπτει (22/09) ότι η λίστα Φαλτσιάνι (που μετονομάστηκε σε λίστα Λαγκάρντ) ήρθε στην Ελλάδα και είναι εξαφανισμένη. Το θέμα συζητείται. Ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου λέει "την έδωσα στο ΣΔΟΕ", το ΣΔΟΕ αρνείται ότι έχει παραλάβει επίσημα τέτοια λίστα.

Ενα ρεπορτάζ της Financial Times (!)καλύπτει κενά που άφησε το ελληνικό ρεπορτάζ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δηλώνει ότι έμαθε το θέμα από τις εφημερίδες! Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι την είχε παραδώσει στο ΣΔΟΕ το οποίο μάλιστα εξέτασε δειγματοληπτικά (!) κάποια ονόματα.

Πιεζόμενος από δημοσιογράφους ο Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει τους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομικών, κυρίως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που τον διαδέχθηκε. Μίλησε όμως για νομικά προβλήματα που ανέκυπταν καθώς η λίστα αποτελούσε προϊόν υποκλοπής.

Η λίστα φαινόταν χαμένη τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να προκαλεί οργή και θυμηδία ταυτόχρονα. Ομως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει ότι έχει αντίγραφο και το δίνει στην κυβέρνηση! Ταυτόχρονα προκαταβάλλει τις αρχές λέγοντας πως "δεν είναι αξιοποιήσιμη" Ολόκληρη η δήλωση εδώ. Από εκεί μαθαίνουμε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου την είχε πάρει στα τέλη του 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και την έδωσε στον ΓΓ του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη τον Ιούνιο 2011.

Η κυβέρνηση την παραδίδει στο ΣΔΟΕ. Ο Ι. Διώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο Βήμα 99,5 δικαιολογείται για την αδράνεια λέγοντας ότι “δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος”.

Ετσι βλέπουμε μια χορωδία να “τραγουδάει” ότι η λίστα, που κρύφτηκε για δύο χρόνια, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο,τι είναι προϊόν υποκλοπής. Επειδή έτσι λέει η Ελβετία. Ομως

1) αυτό έχει καταρριφθεί από τις δράσεις άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία.

2) όπως έγραψα στην πρώτη παράγραφο, η Γαλλία βρήκε τη λίστα σε ΕΡΕΥΝΑ στο σπίτι υπόπτου.

3) η Ελλάδα, ακόμη περισσότερο, δεν πήρε τη λίστα από έναν μαυραγορίτη του δρόμου αλλά από το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών! Πώς την απέκτησε η Γαλλία καθόλου δεν μας ενδιαφέρει ως χώρα. Ας τα βρουν οι Γάλλοι με τους Ελβετούς. Και μάλιστα τα βρήκαν!

4) Η λίστα είναι προϊόν εγκλήματος για τους νόμους της Ελβετίας! Αν οι Ελβετοί έχουν πρόβλημα ας ζητήσουν εκείνοι να μην κυνηγήσουμε φοροφυγάδες. Θα ζητήσουν; Αμφιβάλλω.

5) Με τις δηλώσεις περί νομιμότητας της λίστας οι Ελληνες πολιτικοί απλώς προτρέχουν. Γίνονται ελβετικότεροι του Ελβετού τραπεζίτη! Προστατεύουν φοροφυγάδες.

Δεν χρειαζόμαστε καν τη λίστα επίσημα. Το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να τη θεωρήσει απλώς ως ένδειξη για έλεγχο και να βγάλει λαγούς.

Με τις διεθνείς συνθήκες τα άτομα που περιέχει μπορούν να ελεγχθούν, ονομαστικά πλέον, για καταθέσεις στο εξωτερικό. Μπορούν να αποσταλούν αιτήματα στην Ελβετία, για παράδειγμα, χωρίς αναφορά στη λίστα. Απλώς επειδή είναι ύποπτοι.

Και τέλος, αν βρεθούν φοροφυγάδες, ας έρθουν σε ένα δικαστήριο να πουν “δεν ισχύει, επειδή ήμουν στη λίστα”, να γελάσει κάθε πρωτοετής της νομικής!

Και τα γράφω όλα αυτά επειδή η λίστα, αφού κρύφτηκε δύο χρόνια, από αποκάλυψη πάει να μετατραπεί σε συγκάλυψη!

Πηγή: http://www.thepressproject.gr / Γιάννης Μπογιόπουλος

Σχόλια