ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Μια νησίδα ανθρωπιάς και ελπίδας στις ελληνικές φυλακές, η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στις 23 Σεπτεμβρίου μετά τις αναταραχές που ξέσπασαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Η φωτιά δεν άφησε τίποτα όρθιο, κατέκαψε όλο τον εξοπλισμό και δημιούργησε τεράστιες ζημιές στο ίδιο το κτήριο.

Το πλήγμα μεγάλο για τους δεκάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στη Θεραπευτική Κοινότητα ή περιμένουν να ενταχθούν σε αυτήν, στο πλαίσιο ενός υπερφορτωμένου σωφρονιστικού συστήματος με πολλές ελλείψεις, όπου σχεδόν ένας στους δύο κρατείται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και αντιμετωπίζει πρόβλημα χρήσης.

Ο χώρος της Κοινότητας είχε φτιαχτεί με πόρους του ΚΕΘΕΑ και προσωπική εργασία των κρατουμένων, καρπός μια προσπάθειας που κατάφερε να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια τα οποία συναντά το στήσιμο μιας θεραπευτικής μονάδας στο πλαίσιο της φυλακής. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της η Κοινότητα πρόσφερε ένα πλαίσιο ασφάλειας, αλληλοβοήθειας και υποστήριξης που οδήγησε δεκάδες χρήστες πίσω στην κοινωνία, μακριά από τη χρήση και την παραβατικότητα. Σήμερα η Κοινότητα πρέπει να στηθεί από την αρχή. 

Μετά την καταστροφή, η Κοινότητα φιλοξενείται σε χώρο του σχολείου της φυλακής. Η προσωρινή αυτή διευθέτηση αποτελεί λύση ανάγκης, αφού ο χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις στέγασης και απρόσκοπτης λειτουργίας μιας Θεραπευτικής Κοινότητας. Η άμεση αποκατάστασης του χώρου αποτελεί προτεραιότητα για το ΚΕΘΕΑ. 

Ο στόχος αυτό αποτελεί δύσκολη υπόθεση σε μια εποχή κρίσης που πλήττει περισσότερο τους πιο αδύναμους, ευνοεί πολιτικές καταστολής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, στερεί από τους κοινωνικούς φορείς πολύτιμους πόρους και θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

H πολύ πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να καλύψει με έκτακτη επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ το κόστος αποκατάστασης κρατάει ζωντανή την ελπίδα ότι μαζί με το χώρο της Κοινότητας δεν «κάηκε» και το δικαίωμα των κρατούμενων χρηστών στη θεραπεία και τη ζωή. Για την απρόσκοπτη εξέλιξη της θεραπευτικής πορείας δεκάδων ανθρώπων που συμμετέχουν σήμερα στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αλλά και για να συνεχίσουν να παρέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης μέσα στη φυλακή, είναι κρίσιμης σημασίας η άμεση υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου και η ταχεία δρομολόγηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης. 

www.kethea.gr

Σχόλια