Το φορητό πλυντήριο ρούχων που κοστίζει μόνο… 30 ευρώ

Εκ πρώτης όψεως, δεν είναι τίποτα το σπουδαίο: μοιάζει με έναν απλό κουβά, στο κάτω μέρος του οποίου υπάρχει μόνο ένα πετάλι. Το GiraDora όμως είναι ένα φορητό πλυντήριο ρούχων που θα μπορούσε να κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εξοικονομώντας τους χρόνο, πολύτιμο νερό, αλλά και χρήματα αφού στοιχίζει περίπου 30 ευρώ.

Εμπνευστές της επαναστατικής συσκευής, που λειτουργεί όταν ο χρήστης απλώς πατάει το πετάλι, είναι οι σχεδιαστές Aλεξ Κάμπιουνοκ και Τζι Α Γιου. Όπως εξηγούν, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να την γεμίσει με νερό και σαπούνι και να την καλύψει με το καπάκι, πάνω στο οποίο κάθεται για να την ενεργοποιήσει με το πόδι. 

Το GiraDora απευθύνεται σε ανθρώπους που κερδίζουν 4-10 δολάρια την ημέρα και βασίζεται σε ένα μηχανισμό περιστροφής, παρόμοιο με αυτούς που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά πλυντήρια ρούχων. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι όλο το νερό να χυθεί έξω από τον κουβά και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται έως ότου το πλυντήριο στραγγίσει τα ρούχα, ώστε να είναι έτοιμα για άπλωμα.

Σύμφωνα με τους δύο σχεδιαστές, το πλυντήριο δεν είναι μόνο ενεργειακά αποδοτικό, αλλά βοηθά το χρήστη του να αποφύγει προβλήματα που σχετίζονται με την κακή στάση του σώματος - και όχι μόνο. Κάμπιουνοκ και Τζι λένε ότι το συνεχές στύψιμο των ρούχων στο χέρι μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα, ενώ ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν τα ρούχα μουχλιάζουν επειδή δεν στέγνωσαν επαρκώς, δεν αποκλείεται η εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων. Όπως υποστηρίζουν, το σχέδιό τους αντιμετωπίζει με επιτυχία τέτοια ζητήματα.


Το πρωτότυπο του GiraDora έχει ήδη αποσπάσει αρκετά βραβεία, ενώ από τον Ιανουάριο οι δημιουργοί του κατοχύρωσαν και την πατέντα. Πρόσφατα έλαβαν δωρεά, η οποία θα τους επιτρέψει την εμπορευματοποίηση του προϊόντος και τη διοχέτευσή του σε μη προνομιούχους κοινότητες και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι δύο νέοι φιλοδοξούν να μεταβούν οι ίδιοι σε χώρες όπως το Περού και η Χιλή για να δοκιμάσουν νέα πρωτότυπα, με στόχο να έχουν διαθέσει... ένα εκατομμύριο συσκευές μέχρι την ημέρα που το πλυντήριο θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Πηγή: www.zougla.gr / Φλώρα Πέτση

Σχόλια