Άθλιες συνθήκες στρατοπέδου για τις καθαρίστριες των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

Οι καθαρίστριες στο Ολυμπιακό Χωριό στεγάζονται σε ένα προσωρινό συγκρότημα από λυόμενα σε άθλιες συνθήκες, μακριά από τη δημόσια θέα. Μένουν 10 άτομα σε ένα δωμάτιο, ενώ 25 μοιράζονται μία τουαλέτα και 75 μια ντουζιέρα. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με τις τελευταίες βροχές που πλημμύρισαν τους χώρους και τις καταγγελίες ότι τα λυόμενα στάζουν!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, εκατοντάδες άτομα έχουν έρθει στο Λονδίνο από το εξωτερικό για να δουλέψουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά τις υποσχέσεις ότι οι δουλειές θα πήγαιναν σε Λονδρέζους.

Με την άφιξη τους πολλοί τρομοκρατήθηκαν όταν έμαθαν ότι δεν θα υπάρχει δουλειά για δυο εβδομάδες αλλά ωστόσο εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν την εταιρεία καθαρισμού 18 λίρες την ημέρα ενοίκιο για να μείνουν στα ασφυκτικά γεμάτα μεταλλικά λυόμενα. Άλλοι που έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία απελπισμένοι να δουλέψουν, γύρισαν πίσω περιγράφοντας το χώρο ως «τρομακτικό» με «βρώμικες» ντουζιέρες και μπάνια από την πολύ χρήση.

Η 21χρονη φοιτήτρια από τη Μαδρίτη Αντρέα Μουρνόζ είπε: «Δεν το πίστευα όταν είδα τους χώρους που κοιμούνται οι άνθρωποι. Όταν είδα για πρώτη φορά τις μεταλλικές πύλες και τον ψηλό πύργο στη μέση, μου θύμισε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν τρομακτικά. Σκεφτόμουν ότι θα έκανα αίτηση για δουλειά, αλλά άλλαξα γνώμη. Δύο φίλες μου γράφτηκαν, αλλά νομίζω ότι το μετανιώνουν».

Οι καθαρίστριες στο συγκρότημα έχουν υπογράψει όρους που τους απαγορεύουν να μιλήσουν στον Τύπο και τους έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις φίλων και συγγενών για «λόγους ασφαλείας».

Μία άλλη γυναίκα από την Ουγγαρία δήλωσε: «Όταν είδαμε το χώρο σοκαριστήκαμε. Όταν ήρθαμε στην Αγγλία πιστεύαμε ότι οι χώροι στέγασης θα ήταν πολύ καλύτεροι. Μερικά από τα λυόμενα στάζουν και μας είπαν να τα φτιάξουμε μόνες μας. Δύο κοπέλες έφυγαν ήδη καθώς δεν ήθελαν να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο μαζί με άνδρες που δεν γνώριζαν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σχέδια της στέγασης επιμελήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων και εγκρίθηκαν από το τοπικό συμβούλιο. Την ευθύνη για τη λειτουργία του συγκροτήματος έχει η εταιρεία Spotless International Services, ο εκπρόσωπος της οποίας Κρεγκ Λόβετ, υποστήριξε ότι οι συνθήκες διαμονής είναι ικανοποιητικές και ότι οι εναλλασσόμενες βάρδιες των εργαζόμενων θα μειώσουν την πίεση στις εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εδώ δεν είναι φυλακή. Κανείς δεν αναγκάζεται να μείνει με το ζόρι. Πολλοί από τους υπαλλήλους μας έχουν έρθει από περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία και είναι πολύ χαρούμενοι που δουλεύουν στους Αγώνες. Πάντα θα υπάρχουν μερικοί δυσαρεστημένοι άνθρωποι, αλλά είναι κρίμα που δεν ήρθαν σε μας να κάνουν τα παράπονα τους γιατί σίγουρα διαθέτουμε σχετικές διαδικασίες που τους το επιτρέπουν».

Εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων σημείωσε ότι έχουν τη διαβεβαίωση της εταιρείας που λειτουργεί το χώρο ότι οι συνθήκες διαμονής που προσφέρονται στους εργαζόμενους είναι «ικανοποιητικού επιπέδου».

Πηγή: www.enimerosi24.gr

Σχόλια