Εκατομμύρια ευρώ πρέπει να επιστρέψουν ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. από κρατικές επιχορηγήσεις

Μείζον ζήτημα αναμένεται να προκύψει το αμέσως επόμενο διάστημα με τις κρατικές επιχορηγήσεις στη Νέα Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ που έχουν προεισπραχθεί από τις τράπεζες με εγγυήσεις τα χρήματα που θεωρητικά θα παίρνουν από το Ελληνικό κράτος ως το… 2018!

Ακόμα κι αν ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σε θέση να επιδοτεί τα κόμματα ως τότε, τα ποσά που ήδη χουν λάβει αναλογικά με τα ποσοστά που ελάμβαναν στις εκλογικές αναμετρήσεις ως το 2009 δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα δικαιούνται με βάση την εκλογική τους δύναμη όπως αποτυπώθηκε στις 6 Μαΐου.

Η εισαγγελική παρέμβαση που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες και η εντολή έρευνας για το τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκάνδαλο.

Το ύψος του ποσού που οφείλουν τα κόμματα φτάνει στα 272,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ η χρηματοδότηση τους έγινε με την «υποθήκευση» των κρατικών χρηματοδοτήσεων έως και το 2018, κατά περίπτωση.

Με βάση το δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση καθορίζεται από το ποσοστό των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές γίνεται αντιληπτό ότι τα δεδομένα έχουν ήδη αλλάξει δραματικά καθώς η Ν.Δ. από το 33% των εκλογών του 2009 βρίσκεται περίπου στο 19% ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 43% κατέρρευσε περίπου στο 14%.

Έτσι στο εξής τα χρήματα που θα λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα είναι σημαντικά μειωμένα και ανεξαρτήτως όλων των άλλων θα πρέπει να αλλάξουν και οι όροι αποπληρωμής των δανείων τους που είναι ιδιαιτέρως ασαφείς.

Πηγή: www.foxblog.gr

Σχόλια