Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012 / Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια, το ένα κινδυνεύει να κλείσει

Ο θεσμός Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς διοργανώθηκε από το European Museum Forum, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το βραβείο αναγνωρίζει την καινοτομία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ενός μουσείου και αποτελεί ύψιστη διάκριση για νέα ή ανακαινισμένα μουσεία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Φέτος, στις 58 υποψηφιότητες που προήρθαν από 19 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβάνονταν και δύο περιφερειακά ελληνικά μουσεία που ανακαινίστηκαν πρόσφατα: το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά Ηρακλείου της Κρήτης.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ιωαννίνων περιλαμβάνει περίπου 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ήπειρο, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα ευρήματα που προέρχονται από το ιερό της Δωδώνης και εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά στο αρχαίο μαντείο. Το Μουσείο που χτίστηκε τη δεκαετία του ’60, έπειτα από αρχιτεκτονική μελέτη του Άρη Κωνσταντινίδη και πενταετή ανακαίνιση άνοιξε ξανά το 2009.

Το Μουσείο Καζαντζάκη από την άλλη, ένα από τα λιγοστά λογοτεχνικά μουσεία της χώρας, είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη. Ανακαινίστηκε πρόσφατα (η ριζική ανακαίνιση του, συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ και το Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε το 2009), και αποτελεί ένα πραγματικά καλαίσθητο μικρό μουσείο με σύγχρονες τεχνολογίες και διαδραστικά εκθέματα, με τις πρώτες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, την αλληλογραφία του με άλλους διανοούμενους της εποχής, καρτ ποστάλ και πολλά άλλα. Η τραγική ειρωνεία όμως είναι ότι την ίδια στιγμή που το Μουσείο διακρίνεται διεθνώς και ήταν υποψήφιο για ένα τόσο σημαντικό βραβείο, κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης πόρων, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμό.

Για την ιστορία, στα 35 έτη διοργάνωσης του θεσμού, η μόνη ελληνική διάκριση ήταν αυτή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981.

Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε από 16-19 Μαΐου στο Δημοτικό Μουσείο της Penafiel στην Πορτογαλία. Νικητής αναδείχτηκε το Μουσείο Madinat al-Zahra που βρίσκεται στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο στην Κόρντομπα της Ισπανίας. 

Πηγή: www.doctv.gr / ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Σχόλια