Χατζηδάκης: καθυστερήσεις στην προστασία εκτάσεων πρασίνου στα δυτικά προάστια

Σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις και αοριστίες ως προς την αντιμετώπιση τριών σημαντικών εκκρεμοτήτων στην εκπόνηση σχεδίων για το περιβάλλον της Αθήνας, στο Ποικίλο Όρος, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού και στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισσίων (Συγγρού) στο Δήμο Ζωγράφου επισημαίνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Για το Ποικίλο Όρος: ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση, για το σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης της σημαντικότερης για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Δυτικής Αθήνας έκτασης-28.000 στρέμματα στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Φυλής, Άνω Λιοσίων και Αγίων Αναργύρων-Καματερού- στα πλαίσια, φυσικά, των υφισταμένων οικονομικών δυνατοτήτων.

Στις απαντήσεις του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιορίζεται απλά να υπενθυμίσει τις διατάξεις του Ν.2742/ΦΕΚ 207 Α, 7.10.1999 με βάση τις οποίες προστατεύεται ο ορεινός όγκος, αλλά και να δηλώσει ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Το δε Υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σχετικά με τις διενέξεις για εκτάσεις του Όρους, που εμποδίζουν το οριστικό ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Το δυσάρεστο συμπέρασμα που, δυστυχώς, προκύπτει είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάδειξη και ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, με βάση τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Πολιτείας.

2) Για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»: ο βουλευτής της Ν.Δ. κατέθεσε ερώτηση στις 13.12.2011 για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου, στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παραδέχεται, ουσιαστικά, τα προβλήματα που τίθενται στην ερώτηση, όπως τις πολύ κακές συνθήκες ασφαλείας, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, τη χρήση ναρκωτικών, τις ελλιπείς υποδομές ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και συντήρησης παλιών κτιρίων, το άστατο καθεστώς χρήσεων γης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, τη μηδαμινή σήμανση και η σχεδόν ανύπαρκτη εγκατάσταση μέσων πυρασφάλειας κλπ. Δεν δίνει, όμως, συγκεκριμένες απαντήσεις και παραπέμπει, όμως, την αντιμετώπισή τους στο νέο Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής που πρόσφατα ιδρύθηκε.

3) Για τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων (Συγγρού), τέλος, σε σχέση με το εκκρεμές Σχέδιο Γενικής Δράσης των οποίων ο κ. Χατζηδάκης είχε καταθέσει ερώτηση από τις 21.12.2011, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επισυνάπτει έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας σύμφωνα με το οποίο επίκειται η έκδοση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, ύστερα από την οριστικοποίηση των προτάσεων για την Περιοχή, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2011, οπότε και εκδόθηκε το σχετικό ΠΔ ΦΕΚ 187/Δ/11, με το οποίο τίθενται σε εφαρμογή μέτρα προστασίας του όρους Υμηττού. Στην ίδια απάντηση αναφέρεται, επίσης, ότι ο Δήμος Ζωγράφου δεν έχει ακόμα υποβάλλει φάκελο για εργασίες ανάπλασης πρασίνου, στα πλαίσια προγράμματος ύψους 2,7 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι ο συντονισμός, αλλά και η επιτάχυνση των σχεδίων γι’ αυτά τα ζητήματα είναι απαραίτητα όσο ποτέ, ώστε μέσω της εφαρμογής ρεαλιστικών λύσεων να επιτευχθεί αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις συγκεκριμένες ευαίσθητες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

econews.gr

Σχόλια