Δεν θέλουν να δουν τον Πάπα! - Δεκάδες συλλήψεις στην ΑβάναΗ Κούβα βράζει ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου την ερχόμενη εβδομάδα. Προληπτικές συλλήψεις αλλά και διαμαρτυρίες γιατί εκείνοι που είναι αντίθετοι στο καθεστώς ξέρουν ότι ο ερχομός του Πάπα δεν θα αλλάξει τα πράγματα.


Η αστυνομία, συνέλαβε δεκάδες διαδηλώτριες στην Αβάνα, μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη στη χώρα του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣτ'. Οι περισσότερες είναι μέλη της οργάνωσης «Γυναίκες στα Λευκά» που διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Κούβας, με μοναδικό αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι το καθεστώς Κάστρο έχει αυξήσει την πίεση εις βάρος των μελών της, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες που χρηματοδοτούν τις «Γυναίκες στα Λευκά» για να υπονομεύσουν την επανάσταση στην Κούβα.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι 19 διαδηλώτριες συνελήφθησαν το Σάββατο όταν επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αβάνας. Στη συνέχεια τρεις γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους. Πριν τη λειτουργία της Κυριακής συνελήφθησαν 36 μέλη της οργάνωσης, ενώ μετά τη λειτουργία η αστυνομία συνέλαβε άλλες 22 γυναίκες και δύο άνδρες.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνδρες της αστυνομίας που φορούσαν πολιτικά τους οδήγησαν σε ένα ένα λεωφορείο. Αρκετές ώρες μετά πολλοί από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι συλλήψεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ήταν άλλο ένα Σαββατοκύριακο πολιτικής καταπίεσης. Το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα θύματα αυτής της καταστολής ήταν κυρίως γυναίκες» δήλωσε ο Ελιζάρντο Σάντσεζ από την Κουβανέζικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την νομιμότητα της οποίας δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Σάντσεζ, κανείς δεν γνωρίζει πού έχουν μεταφερθεί όσες γυναίκες παραμένουν υπό κράτηση.

newsit.gr

Σχόλια