Τζόσεφ Κόνυ : Ο δολοφόνος - στρατολόγος παιδιών



Είναι πολλά εκείνα τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία και μιλούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Αφρική. Είναι ακόμα περισσότεροι οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν. Λίγες όμως ιδέες έχουν φτάσει τα τόσα εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Και ακόμα λιγότερες έχουν καταφέρει να πραγματοποιηθούν. Η επιχείρηση Kony 2012 είναι κοντά στον στόχο της.

Ο Τζέισον Ράσελ είναι ο εμπνευστής της ιδέας. Πριν 8 περίπου χρόνια έκανε ένα ταξίδι στην Ουγκάντα όπου γνώρισε τον Τζέικομπ. Ένα μικρό παιδί από την Uganda που είχε αρπαγεί από τους γονείς του για να γίνει στρατιώτης του LRA, του Lord's Resistance Army. Ο Jacob κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια των στρατιωτικών. Όχι όμως και ο αδερφός του που αποκεφαλίστηκε μπροστά στα μάτια του. Από την ένοπλη ομάδα του LRA, με αρχηγό των Τζόσεφ Κόνυ.

Ο Τζόσεφ Κόνυ, είναι ο διοικητής της στρατιωτικής οργάνωσης που επιτίθεται σε χωριά της Κεντρικής Αφρικής, αρπάζει παιδιά και τα εκβιάζει στο να γίνουν μέλη της οργάνωσης. Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Χάγης είναι ο νούμερο 1 καταζητούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά δεν κάνει κανείς απολύτως τίποτα για αυτό.

Όσο δραματοποιημένη και να είναι η αφήγηση στο βίντεο. Όσο συγκινητικά έξυπνη είναι η χρήση του μικρού Gavin, του γιου του σκηνοθέτη, παραγωγού και εμπνευστή του Kony 2012, τα στοιχεία παραμένουν τα ίδια. Ο Τζόσεφ Κόνυ, διαφεύγει της σύλληψης επειδή κανείς δεν προσπαθεί να τον συλλάβει. Τουλάχιστον μέχρι πρν λίγο καιρό.

Οι πρώτες προσπάθειες του Τζέισον Ράσελ επί Αμερικανικού εδάφους έπεσαν σε τοίχο. Στην κλασική απάντηση ότι “οι ΗΠΑ δεν επιχειρούν αν δεν πλήττονται τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας ή αν δεν απειλείται η Άμυνα των ΗΠΑ”. Έτσι ο Ράσελ l το έβαλε σκοπό να αναγκάσει τους πολιτικούς να ενδιαφερθούν.

Μέσα σε λίγα χρόνια μάζεψε πολλά εκατομμύρια υποστηρικτών στην οργάνωση Invisible Children. Οι διαδηλώσεις τους έκαναν την πολιτεία να ενδιαφερθεί. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε να στείλει μέχρι και μια ομάδα ειδικών στα εδάφη της Αφρικής για να βοηθήσει να συλληφθεί ο Κόνυ. Αλλά ο ίδιος ο Στρατάρχης έμαθε τα σχέδια των Αμερικανών και άρχισε να κρύβεται.

Η αλήθεια είναι ότι αν η καμπάνια για την σύλληψη του Kony χάσει την δυναμική της, ο κόσμος θα σταματήσει να ασχολείται και επακόλουθα η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα σταματήσει να ασχολείται.

Αυτό που θέλει η ομάδα του Ράσελ, είναι το πρόσωπο του Τζόσεφ Κόνυ να γίνει γνωστό παγκοσμίως, ώστε όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά ολόκληρη υ υφήλιος να ασχοληθεί με το ζήτημα και να φέρει τον Τζόσεφ Κόνυ στο δικαστήριο, υπόλογο για τις πράξεις του.

Ο Ράσελ, λέει ότι μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει μπαίνοντας στο Kony 2012. 

Χρήστος Χατζηιωάννου - news247.gr

Σχόλια