Η Αφρική χωματερή των ηλεκτρονικών απορριμμάτων της Ευρώπης



Μολονότι οι Ευρωπαίοι δεν επιτρέπεται να στέλνουν επικίνδυνα ηλεκτρονικά απορρίμματα σε άλλες χώρες, έρευνα αποκαλύπτει ότι οι παράνομες εξαγωγές τέτοιων αποβλήτων στην Αφρική γνωρίζουν μεγάλη άνθηση.

Παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ (οδηγία για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού – ΑΗΗΕ) που περιλαμβάνει παλιές συσκευές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, μόνο το ένα τρίτο αυτών των απορριμμάτων ανακυκλώνεται στην πηγή αναφέρει η έρευνα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Ο συντριπτικά μεγαλύτερος όγκος καταλήγει σε χωματερές, αλλά χιλιάδες τόννοι ηλεκτρονικών ειδών εξάγονται σε χώρες όπου μεταχειρισμένα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανακυκλωμένα μέταλλα αποτελούν προϊόντα πολυτελείας.

Μεγάλο μέρος των εξαγωγών είναι παράνομες ή διεξάγονται σες “γκρίζες ζώνες” από νομικής σκοπιάς, λέει ο Αντρέας Μάνχαρτ του γερμανικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας Öko που συνεργάστηκε στην έρευνα του UNEP.

H EΕ εξετάζει το σενάριο μετάθεσης της ευθύνης ελέγχου των φορτίων από τους τελωνειακούς στους ίδιους τους εξαγωγείς.

Χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως Μπενίν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Λιβερία και Νιγηρία, εισάγουν δεκάδες χιλιάδες τόννους ηλεκτρονικών απορριμμάτων από την Ευρώπη.

Μόνο το 2009 οι εν λόγω εξαγωγές έφτασαν τους 220.000 τόννους το 85% εκ των οποίων προήλθε από την Ευρώπη.

Σε εμπορευματοκιβώτια που τύποις μεταφέρουν ηλεκτρονικές συσκευές κρύβεται επικίνδυνο υλικό.

Το 2011 η Europol είχε προειδοποιήσει ότι η παράνομη απόθεση απορριμμάτων είχε αυξηθεί στην Ευρώπη -σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία και νταμάρια- ενώ οι “εξαγωγές” προς την Αφρική γίνονταν από λιμάνια της Ιταλίας και της Βόρειας Ευρώπης.

Οι παράνομες οργανώσεις που λυμαίνονται τον χώρο κερδίζουν τεράστια ποσά από την εμπορία και παράνομη απόθεση του επικίνδυνου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία υλικού, καθώς παρακάμπτουν τις “ακριβές” διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων.

Την ίδια στιγμή το εμπόριο μεταχειρισμένων συσκευών δευτέρας διαλογής στην Αφρική ανθεί. Το UNEPεπισημαίνει πως ψυγεία και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών περιέχουν τοξικές και επικίνδυνες ουσίες (μόλυβδος, υδράργυρος και επιβραδυντικά καύσης) που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα και του νερού.

econews.gr

Σχόλια