Καναδός δισεκατομμυριούχος ενδιαφέρεται να αγοράσει το νησί Πάτροκλος


Επανέρχεται στο προσκήνιο, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα της τουριστικής αξιοποίησης της νήσου Πάτροκλος, συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεμμάτων, που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο

Σύμφωνα με καλές πληροφορημένες πηγές, την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Ελλάδα Καναδός δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Πατρόκλου. Μαζί του φέρεται πως έχει επιστρέψει στην υπόθεση του Πατρόκλου και ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Αντουάν Μααλούφ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων ΜΜC.

Ο τελευταίος είχε βρεθεί πολύ κοντά στην απόκτηση της νησίδας από την οικογένεια Γιατράκου το 2008, προσκομίζοντας τραπεζικές εγγυητικές επιστολές για την πραγματοποίηση συνολικής επένδυσης της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων. Η προσπάθεια αυτή δεν είχε καρποφορήσει τότε, μιας και η γραφειοκρατία και τα πάσης φύσεως πολεοδομικά ζητήματα στάθηκε αδύνατο να ξεπεραστούν. Σήμερα, οι συνθήκες ενδεχομένως να είναι ευνοϊκότερες, καθώς η χώρα τελεί υπό καθεστώς οικονομικής κρίσης και αναζητεί εναγωνίως επενδυτικά κεφάλαια.

Ο Πάτροκλος πρωταγωνιστεί εσχάτως σε δικτυακό τόπο που διαφημίζει τα προς πώληση ιδιωτικά νησιά ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την καταχώριση, η προέλευση της οποίας πάντως κρίνεται αμφιλεγόμενη, το νησί πωλείται προς 150 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης του νησιού «σκοντάφτει» στην έλλειψη ξεκάθαρου πολεοδομικού καθεστώτος και χρήσεων γης, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και ζητήματα αρχαιολογίας. Μάλιστα, υπό αμφισβήτηση τελεί ακόμα και η ίδια η δυνατότητα αξιοποίησης του νησιού, μιας και έκταση 2.100 στρεμμάτων, οριζόμενη ως περιοχή Λεγραινών-Νησίδα Πατρόκλου, εμφανίζεται στον σχετικό κατάλογο του υπ. Περιβάλλοντος με τις περιοχές που βρίσκονται στο καθεστώς προστασίας Natura.

thestival.gr

Σχόλια