Για τον Δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη


Κάποτε οι πολίτες της Τήλου θα θυμούνται τον Τάσο Αλιφέρη ως έναν καλό Δήμαρχο.
Κάποτε θα τον θυμούνται ως έναν τοπικό άρχοντα που διπλασίασε τον πληθυσμό του νησιού. Που έφτιαξε δρόμους και που κυβέρνησε όσο πιο τίμια μπορούσε. 

Κάποτε, ως υποσημείωση στα βιβλία της Ιστορίας, θα αναφέρεται το όνομά του, γιατί ήταν ο πρώτος Δήμαρχος, που αν και ετεροφυλόφιλος υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γκέι. Και τέλεσε τους πρώτους δύο ιστορικούς -αν και νομικά άκυρους πλέον- πολιτικούς γάμους στην Ελλάδα, ενός ζευγαριού ανδρών κι ενός ζευγαριού γυναικών. 

Κάποτε τα λόγια του την ώρα της τελετής θα θεωρούνται αυτονόητα, κάποτε οι πράξεις του θα είναι νομικά κατοχυρωμένες και δεν θα προκαλούν εντύπωση. 

Κάποτε ο Δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης, που πέθανε σήμερα από καρκίνο στα 61 του, δεν θα θεωρείται πρωτοπόρος. 

Δυστυχώς δε ζούμε στο κάποτε. Και μέχρι αυτό να έρθει, και μέχρι ο Αλιφέρης να βρει γενναίους, σαν κι αυτόν, μιμητές, δεν μπορώ παρά να γράψω πως σήμερα έφυγε απ' τη ζωή ένας απ' τους σημαντικότερους Έλληνες πρωτοπόρους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Άρης Δημοκίδης / lifo.gr


Ο Δήμαρχος και Γιατρός της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, έχασε σήμερα τη μεγάλη μάχη που με γενναιότητα έδωσε. Η Τήλος και χιλιάδες φίλοι της σ’ όλη την Ελλάδα θρηνούν τον ακαταπόνητο μαχητή, που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο του νησιού κι έφερε την ευημερία και την πρόοδο, χωρίς να λογαριάζει κόπους και προσωπικές θυσίες. Τον εμπνευσμένο γιατρό που τιμούσε όσο κανείς τον όρκο του Ιπποκράτη και βρισκόταν δίπλα στον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας, σώζοντας με την αφοσίωση και το ταλέντο του δεκάδες ανθρώπινες ζωές, κατοίκων και παραθεριστών.

Ο Αναστάσιος Σπύρου Αλιφέρης, όπως υπέγραφε πάντα, γεννήθηκε το 1951 στο Λάχι Λακωνίας. Σπούδασε Ιατρική στην Σιένννα της Ιταλίας και διορίστηκε αγροτικός γιατρός στην Τήλο το 1983. Παρέμεινε στο νησί και εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος το 1995. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς με μεγάλη πλειοψηφία. Πιστός στις δημοκρατικές ιδέες, αγωνιζόταν μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, για μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ηταν πρωτοπόρος στον αγώνα για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, Πρόεδρος του συμβουλίου νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου μικρών νησιών. Οραματιστής και ρηξικέλευθος,συγκρούστηκε με κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις, με μόνο γνώμονα το καλό του νησιού του και πέτυχε ανάπτυξη με οικολογικό χαρακτήρα, που συγκέντρωνε πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Διεκδίκησε και πέτυχε την απόκτηση πλοίου της Τήλου, που έδωσε φτερά στο νησί, την απαγόρευση του κυνηγιού, αποτόλμησε με θάρρος και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον πρώτο γάμο ομοφύλων. Μέχρι σήμερα εξακολουθούσε να ζει στα δυο δωμάτια του Δημοτικού Ιατρείου, μη έχοντας δημιουργήσει καμία προσωπική περιουσία.
tilos.gr
Δεν έχει τυχαία έχει το νησί το όμορφο free camping


Σχόλια